שתף קטע נבחר

נערכים לסוף שנת 2019

כל העצות לשכירים ולעצמאים לקראת סוף שנת המס - מה נכון לעשות וממה כדאי להימנע

מ די שנה, לקראת סוף חודש דצמבר, מגיע עת הסיכומים הכספיים. חברות, בתי עסק וגם שכירים יחידים מחשבים כמה הרוויחו, או השתכרו, או חלילה אף הפסידו, בשנה האזרחית המסתיימת. על פי חוק רבים מהם יגישו גם דוח על מצבם הכספי בשנה החולפת לרשות המסים.

 

העניין איננו פשוט. בוודאי חברות ועצמאים וגם שכירים רבים, שעובדים ביותר ממקום עבודה אחד, חייבים להיעזר במומחים – רואי חשבון ויועצי מס - לצורך הכנת הדוח, שלרוב ניתן להגישו עד לסוף חודש אפריל, אם לא ניתנה ארכה.

 

במקרים רבים אכן ניתנת על־ידי שלטונות מס הכנסה ארכה מסוימת, גם עד לאמצע הקיץ ואף עד לסתיו הבא. אחת הסיבות היא, למרבה הפלא, שגורמים האמורים להעביר נתונים כספיים למגישי הדוחות, לקראת סוף שנת המס, מתמהמהים. קופות גמל, למשל, מעבירות דוחות במייל או שולחות אותם בדואר רק בחודש מרץ ולעיתים באפריל, וכך נותר זמן מועט להכנת הדוחות השנתיים.

 

אילוסטרציה (צילום: shuttersotck)
אילוסטרציה(צילום: shuttersotck)

 

ברשות המסים, בלשכת רואי החשבון ובלשכת יועצי המס נערכים במהלך חודש דצמבר וגם בחודשים הבאים לסייע לחברות, לעסקים וליחידים לסכם את שנת המס 2019. אנו נעזרנו בהם כדי להבהיר את הנושאים המורכבים יותר והמורכבים פחות, כדי להצטרף לסיוע להכנת הדוחות השנתיים. תודתנו נתונה לנשיאת לשכת רואי החשבון, איריס שטרק, ולרואי החשבון אריה פונדק וליאת נויבירט־פייג, ולנשיא לשכת יועצי המס, ירון גינדי.

 

רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי חשבון, ציינה כי "על מנת לייעל את עבודתנו, רואי החשבון, כמייצגים, הקמנו לאחרונה בלשכה ערוץ ישיר - מוקד לסיוע לרו"ח חברי הלשכה, בהתנהלות השוטפת מול רשות המיסים. בתקופה הקרובה של סוף שנת המס, היקף הסיוע יורחב ואנו נערכים לכך בימים אלה".

 

נשיא לשכת יועצי המס, ירון גינדי, מציע גם לשכירים, במקרים רבים, להגיש דוח שנתי. "בטוח שהם לא יפסידו מזה. אפשר רק להרוויח כסף שמגיע לכם ואפילו עם ארבעה אחוזי ריבית והצמדה למדד. בכל מקרה הגשת דוח על־ידי עצמאים ובעלי חברות הוא חובה ולעיתים מזומנות גם כדאי".

 

רובם המכריע של השכירים לא חייבים בהגשת דוח שנתי לרשות המיסים, אולם לשכירים שמועסקים במספר מקומות ייתכן מאוד שכדאי להגיש דוח, גם אם לא חויבו בכך.

 

ישנן מספר סיבות עיקריות בגינן גם חלק מהשכירים חייבים בהגשת דוח שנתי לרשות המיסים. על שכירים בעלי הכנסות גבוהות או מקור הכנסה בנוסף למשכורת, לבדוק אם הם חייבים בהגשת הדוח:

 

הנה כמה וכמה דוגמאות: שכירים שהכנסתם עלתה על 651 אלף שקל בשנת 2019, מי שהעביר בשנת המס כספים בסך 500 אלף שקל ומעלה אל מחוץ לישראל, מי ששילם בגין הכנסתו מדמי שכירות מס בשיעור 10% והכנסתו עלתה על 338 אלף שקל בשנה, מי שיש לו פעילות בניירות ערך בבורסה במחזור שנתי העולה על 2,530 מיליון שקל, מי שהפיק הכנסה מחוץ לישראל, או שטוען שניתק את תושבותו ממדינת ישראל במצבים מסוימים ועוד.

 

האם שכירים עשויים ליהנות מהטבות מס, שלא חושבו במסגרת השכר שלהם?

שכירים משלמים מס הכנסה מדי חודש במסגרת תלוש המשכורת, ובדרך כלל לא טורחים לוודא, אם שילמו במקרה מס גבוה מהנדרש. ממה יכול לנבוע הפער? החישוב הסופי של מס ההכנסה מתבצע בראייה שנתית, ולעיתים נוצרים מצבים, המשפיעים ומשנים את גובה המס שעלינו לשלם, למשל במקרה של החלפת מקומות עבודה או שינוי מעמד אישי, ואם המשפחה גדלה בשנה החולפת. רק בסוף השנה נוכל לדעת בוודאות, האם שילמנו את המס במדויק, או שמגיע לנו החזר מס.

 

סיבות נוספות שעשויות לזכות שכירים בהחזרי מס: תשלומים לביטוח או לפנסיה באופן עצמאי, תרומות למוסדות מוכרים, סיום תואר אקדמי, ילד שנולד בשנת המס, תשלום למוסד סיעודי בו מאושפז קרוב מדרגה ראשונה, ילד שבגינו מתקבלת קצבת ילד נכה מביטוח לאומי או שהחל ללמוד במערכת חינוך מיוחד, החזר על הפסדים בשוק ההון ועוד.

 

האם החזרי מס ניתן לקבל למספר שנים אחורה?

חשוב לדעת, שבימים הקרובים תסתיים האפשרות להגיש דרישה להחזר מס לשכיר בגין שנת 2013, משום שהחזר מס ניתן לבקש רק שש שנים רטרואקטיבית. לכלל זה מספר חריגים, ביניהם למשל אם מדובר בנכה, שהוכרה נכותו בשיעור 90% ומעלה, יספרו מניין 6 השנים הרטרואקטיביות מהיום שפנה למוסד לביטוח לאומי לקביעת נכותו.

 

האם ייתכן וקיימת זכאות למענק עבודה, גם אם אנחנו לא זכאים להחזרי מס?

מענק עבודה (מכונה גם מס הכנסה שלילי) משולם על־ידי רשות המיסים לשכירים ועצמאים, שעומדים בקריטריונים של השתכרות נמוכה, בעלות בנכסי מקרקעין ומצב משפחתי, וזאת במטרה לשפר את מצבם הכלכלי. מדובר לרוב במשפחות ברמת הכנסה נמוכה מאוד. מטרת המענק היא לשמש תמריץ לעידוד עבודה. אם אתם שכירים או עצמאים והינכם עומדים בקריטריונים הקבועים בחוק, מומלץ לבדוק את זכאותכם מאחר ואת הבקשה למענק בגין 2018 ניתן להגיש רק עד 31 בדצמבר 2019.

 

האם פנסיונרים עשויים להיות זכאים להטבת מס מוגדלת?

פנסיונרים שזכאים לקצבת פנסיה עשויים ליהנות מהטבת מס מוגדלת בפנסיה, אך רבים מהם אינם מודעים אליה ולא מממשים את זכאותם לפטור מפנסיה באמצעות קיבוע זכויות. המונח קיבוע זכויות נובע מהצורך לדווח למס הכנסה באיזה מסלול של הטבת מס הם בוחרים, כאשר שווי ההטבה עשוי להגיע לאלפי שקלים בשנה. על מנת ליהנות ממנה, על הפנסיונר ליזום פנייה לרשות המיסים. את הבקשה ניתן להגיש רטרואקטיבית, אך שימו לב - אם חלפו מעל ל־6 שנים מאז היציאה לפנסיה - לא יוכל הפנסיונר לקבל החזרי מס.

 

ועכשיו נפנה למגזר העסקי. הנה כמה וכמה נקודות חשובות להיערכות לסוף שנת המס 2019:

 

בדיקת תקציב ותכנון לשנה הבאה:

סכמו את שנת 2019 בכל הנוגע לתכנון המקורי שלכם ולמצב בפועל. לאחר שניתחתם את התוצאות והפקתם תובנות, בנו את מפת הדרכים לשנה הבאה בארבע סוגיות: מסגרת תקציב, מנועי צמיחה, תכנון השקעות לטובת שימור וצמיחת העסק וניתוח מקורות המימון לתוכנית השנה הבאה. חשוב לשמור מקום בתוכנית העבודה למשתנה ולבלתי צפוי הבלתי נמנעים.

 

גבייה:

בדקו את רמת ההכנסות השנתית, החזרי המס והגבייה. האם עוד חייבים לכם כספים או מגיעים תשלומים של שוטף פלוס?

 

עוסק פטור:

בדקו לפני תום השנה אם עברתם את תקרת הפטור. בשנת 2019 התקרה היא 100,187 שקל. זאת, כדי שלא תצטרכו לשלם מס שלא תכננתם בסוף השנה.

 

השקעות בניירות ערך:

אם יש לכם רווח מניירות ובתיק יש גם ניירות ערך שהפסידו על הנייר - שווה לממש אותם, כדי לקזז מהרווח עוד השנה ולחסוך בכך תשלום מס על הרווחים.

 

הפקדות לקרן השתלמות וקופות פנסיה:

לכל עסק קטן ועצמאי יש את הזכות להפקיד לקרן השתלמות ולקופות גמל סכומים שיקנו הטבות ממס בכפוף לתקרות מסוימות מההכנסה.

 

יש לשים לב שהפקדה לקרן פנסיה היא חובה לכל עצמאי מתחילת 2017. היא מקנה גם ביטוח על אובדן כושר עבודה, שייתן בעת צרה קצבה של 75% מההכנסה המבוטחת, נוסף על קצבת הנכות ועל הפנסיה הנצברת לגיל הפרישה.

 

חיוב משיכות כספים כהכנסה של בעל המניות:

יש לשים לב לסגור יתרות חובה מעל ל־100 אלפי שקל בחברה ולשימוש בנכסי החברה (כמו דירה בבעלות החברה) בשימוש בעל המניות. אחרת, יש לזקוף יתרות אלו כהכנסה בידי בעל המניות בדוח האישי, או כמשכורת, או כדיבידנד אם יש רווחים.

 

חברות ארנק:

חיוב הכנסתן של חברות שיוגדרו כ"חברות ארנק", בהן לרוב יש רק עובד אחד, שהקים את החברה כדי ליהנות מהטבת מס. מומלץ לשקול היטב את המשך הפעילות במסגרת חברות ארנק. לא תמיד "התרגיל" הזה עדיין כדאי, שהרי מדובר במעין "ישראבלוף" במיטבו, שהרי איזו מן חברה זאת אם יש בה רק עובד אחד...

 

מתן סמכות של רשות המיסים לראות ברווחים שלא חולקו כאילו חולקו:

למנהל רשות המיסים ניתנה הסמכות להורות לפקיד השומה לחייב חברות מעטים, אשר נכנסות לתחולת הסעיף, בחלוקת דיבידנד כפויה, למרות שלא חולק דיבידנד בפועל. זאת, לאור מספר תנאים מצטברים, ביניהם רווחים צבורים מעל 5 מיליון שקל, וכן בחינה שחלוקת הרווחים לא תזיק לקיומו השוטף של העסק, ומחייבת בחינה לגבי אופי המשך פעילות החברה.

 

ק"מ של רכב:

ביום האחרון של השנה עליכם לרשום את הקילומטרז' - כמה נסעתם השנה. נתון זה ישמש את רשויות המס במקרה של ביקורת. שימו לב, לעיתים, הביקורת יכולה להיעשות מספר שנים לאחר שנת המס, אז שמרו את הדוח. הוצאות הרכב המוכרות לצורכי מס הן 45% מהוצאות הרכב או סך הוצאות הרכב בניכוי שווי השימוש.

 

ספירת קופה

ביום האחרון של השנה נדרש בעל העסק לספור כסף ושיקים בקופת העסק. אלה, יחד עם דוח מסודר, יידרשו להצגה בפני רשויות המס במקרה של ביקורת מס עתידית.

 

ספירת מלאי

ביום האחרון של השנה נדרש בעל העסק לבצע ספירת מלאי, שנדרשת לחישוב עלות המכר. המשמעות: מלאי פתיחת השנה + הקניות בשנה זו, בהפחתת מה שנשאר במלאי. אפשר לבצע את הספירה עד 10 ימים לפני תום השנה או 10 ימים אחרי תחילת השנה. בעל עסק שמעוניין להגדיל את טווח הספירה לחודש, צריך ליידע את רשות המסים. טובין שאינו תקין ייספר ויירשם בנפרד. מומלץ לצלם את הטובין ולשמור לצורך הוכחת המלאי הפגום.

 

הגדרת עסק קטן (מחזור עסקי עד 5 מיליון שקל):

על פי כללי הבנקאות, תאגיד אשר ימסור לבנק דוח שנתי ואישור חתום בידי רואה חשבון מדי שנה, על פיו מחזור העסקים שלו בשנה שקדמה למועד מסירתו, אינו עולה על חמישה מיליון שקלים, יסווג על־ידי הבנק כ"עסק קטן". כפועל יוצא מכך יחול על חשבונותיו תעריפון עמלות הבנק ליחיד או עסק קטן, אשר התעריפים הקבועים בו נמוכים מהתעריפים הקבועים לעסק גדול.

 

הכרה בחובות אבודים

על מנת שמס הכנסה יכיר בחובות האבודים שנוצרו במהלך השנה, יש להקדים ולטפל בגבייתם, על מנת לבסס את הטענה שהחוב הינו אכן חוב אבוד. פעולות ההוכחה יכולות להיות פנייה להוצאה לפועל, אישור עורך דין שהחוב אבוד וכדומה.

סיום הגילוי מרצון על חשבונות בנק ונכסים בחו"ל

 

מנהל רשות המיסים, ערן יעקב, הצהיר באופן מפורש כי לא ינתנו הארכות לנוהל הקיים, והוא אמור להסתיים בתום חודש דצמבר 2019. אפשרויות הגילוי וההסדר חלות על תושבי ישראל שלא דיווחו על הכנסותיהם בישראל או בחו"ל, וגם על תושבי חוץ אשר יש להם הכנסות שלא דווחו בישראל.

 

רו"ח איריס שטרק ממליצה לנצל את השבועות הספורים אשר נותרו לביצוע פנייה לרשות המיסים במקרים בהם קיים נכס או הכנסה שלא דווחה בידי יחידים, שותפים, בני משפחה, נאמנויות וכדומה.

סיווג הכנסות מהשכרת דירות

 

העברת בעלות על דירות לבני משפחה, אינה מבטיחה את פיזור המס ביניהם, אם השליטה המוחלטת על פעילות השכרת הדירות, נותרה בידי ההורה, למשל, אם העביר את הדירות לילדיו. השכרת נכסי המשפחה במקובץ על־ידי נציג המשפחה תחויב במס מלא כהכנסה עסקית ואקטיבית, גם אם מדובר במעט דירות, אך כאלה שפוצלו לכמות גדולה של יחידות דיור להשכרה

.

רכב צמוד מהעבודה

רכב מהעבודה נחשב בעיני רבים להטבה שמשלבת נוחות וחיסכון כספי, אולם עובדים רבים גם הגיעו למסקנה שבגלל תשלום המס הגבוה - שמחושב באופן נוסחתי כאחוז משווי הרכב - קבלת הרכב לא משתלמת להם כיום כלכלית. בחלק מהמקרים, במיוחד כשמדובר ברכב שהכרחי לביצוע עבודה והמשכורת אינה גבוהה, המעסיק הוא זה שמגלם עבור העובדים את המס.

 

בסיום שנת מס נדרשים עצמאים בעלי עסקים לבצע פעולות שונות, כגון: ספירת מלאי וקופות, השלמת הפקדות לפנסיה ותשלומים לרשויות ועוד. היערכות נכונה לקראת סוף השנה עשויה לחסוך כסף, ומנגד ביצוע פעולות על בסיס תפיסות מוטעות דווקא עשוי לפגוע בתזרים המזומנים של העסק. ביקשנו מיועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס בישראל, לעשות לנו סדר, מה נכון לעשות לקראת סוף השנה וממה כדאי להימנע.

 

מיתוס ראשון: ״כעצמאי כדאי לי להגדיל את ההוצאות בסוף השנה כדי להקטין את המס".

גינדי: ממש לא מדויק, מאחר ולא כל הוצאה תשפיע על הרווח ממנו יחושב המס.

מס הכנסה מחושב כנגזרת מהרווח (הכנסות פחות הוצאות), אך יש הוצאות שאינן נלקחות בחשבון במלואן בשנה בה הוצאו, כך, למשל, בעת רכישת רכוש קבוע כגון ציוד, ריהוט, ומכונות, ההוצאה תופחת על פני מספר שנים, על פי שיעורים שנקבעו בתקנות הפחת. כך גם בעת רכישת מלאי נוסף בסוף השנה, שאם לא יימכר ינוטרל לצורך חישוב הרווח בסוף השנה. מה שכן עשוי להשפיע על המס הוא הקדמת תשלום הפרשים לביטוח לאומי והוצאות שוטפות, כגון: פרסום, שיווק, אחזקה, טיפול שוטף לרכב וציוד אחר, לגביהם תשלום בסוף השנה ישפיע על הרווח והמס הנגזר ממנו. לכן כדאי להקדים ולשלם אותן לפני סוף השנה. תמיד כדאי לבצע הערכה עם יועץ מס לגבי תכנון המס לפני שהסתיימה שנת המס.

 

מיתוס שני: ״כעצמאי לא כדאי לי להפקיד לחיסכון פנסיוני״.

גינדי: לא מדויק, עצמאי נהנה מהטבות מס גם בעת הפקדה לפנסיה וגם בעת משיכת כספים במקרה של סגירת העסק.

 

החל משנת 2017 חלה חובת הפקדה לפנסיה לעצמאים, חובת ההפקדה היא על הכנסה עד השכר הממוצע במשק. לחובת ההפקדה מספר חריגים, ביניהם גיל העוסק בתחילת ההפקדה בין 21 ל־60, וכן גיל העסק 6 חודשים לפחות. עצמאי שהכנסתו מעל מחצית מהשכר הממוצע (בראשית הסתיו השנה השכר הממוצע היה כ־10,500 שקל) ולא יפקיד - יחויב בתשלום קנס בסך 500 שקל לשנה. לעומת זאת עצמאי שיפקיד לחיסכון פנסיוני יוכל ליהנות מהטבות מס של ניכוי וזיכוי שעשויות לחסוך כ־50% מהסכום שהופקד בהטבות מס. בנוסף, במצב של סגירת העסק או הגעה לגיל פרישה יוכל מי שהפקיד, למשוך בפטור ממס עד חלק מהכספים שהופקדו, וכך לחסוך עוד מס בשיעור של 35%.

 

מיתוס שלישי: "כחלק ממאמצי הגבייה בעסק לקראת סוף שנה, על מנת לקבל תשלום בגין שירותי אני מעביר ללקוח חשבונית מס״.

גינדי: לא מדויק, הפקת חשבונית במקרה זה תביא לתשלום המס בגינה בטרם קבלת התשלום.

בעת הפקת חשבונית מס נרשם בספרי העסק ״אירוע מס״ ובתום אותה תקופת דיווח יש לשלם בגין החשבונית שהופקה מע"מ ומקדמות מס הכנסה. במקרים בהם התשלום מחולק או נדחה (שוטף+), ייאלץ בעל העסק לשלם את תשלומי המס עוד לפני שקיבל את הכסף.

 

מיתוס רביעי: "את תשלום הפרשי המס לשנה שהסתיימה כדאי לי לשלם רק לאחר הגשת הדוח השנתי".

גינדי: לא מדויק, לתשלום הפרש מס לאחר סוף השנה יצורפו הפרשי ריבית והצמדה.

 

הדוח השנתי למס הכנסה בגין שנה שהסתיימה מוגש לרוב רק לאחר חודשים אחדים של השנה העוקבת, אך את מס ההכנסה עצמאי נדרש לשלם במהלך השנה, ולכן מתחילת השנה העוקבת יצבור כל חוב במס הפרשי ריבית בשיעור 4% וכן הפרשי הצמדה. תשלום הפרשי מס לפני סוף השנה ועד סוף חודש ינואר של השנה העוקבת יהיה פטור מהפרשי ריבית והצמדה. מי שישלם את הפרש המס בחודש פברואר בשנה העוקבת יהיה פטור מ־50% מהפרשי ריבית והצמדה ובהתאמה 25% אם ישלם בחודש מרץ. לכן מומלץ לשלם את חוב המס לפני שיגדל.

 

מיתוס חמישי: ״תמיד כדאי יותר להתחיל כעוסק פטור״.

גינדי: לא מדויק, תלוי בסוג העיסוק וההשקעה הנדרשת בהקמת העסק.

 

עוסק פטור הוא עצמאי המחויב בתשלום מס הכנסה אך מאחר ומחזור עסקאותיו בשנה נמוך מכ־100 אלף שקל הוא אינו מחייב את לקוחותיו בתוספת מע"מ ומנגד הוא אינו יכול לקזז מע״מ ששילם בגין רכישת ציוד ושירותים שקיבל. לא כל עוסק רשאי להירשם כעוסק פטור בחוק. בין השאר: עורך דין, אדריכל, רופא, סוכן ביטוח ושמאי. לגבי עסקים אחרים כדאי לבחון את אופי הפעילות ובייחוד את מהות ההשקעה הראשונית בעסק. לעיתים הקמת העסק כרוכה בהשקעה, הכוללת רכישת ציוד שאילו יירשם העוסק כפטור הוא לא יוכל לקבל את החזר המע״מ בגין ההשקעה.

 

כל העצות הללו אינן כמובן תחליף לייעוץ פרטני של רואה חשבון או יועץ מס. אלה יתנו את חוות דעתם המקצועית לגבי העמידה בדרישות החוק ותכנון מס מיטבי, הכולל הכרה בכל ההוצאות המותרות על פי חוק ומיצוי הטבות המס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים