שתף קטע נבחר

הכל על קרנות ההשתלמות

איך הפכו קרנות ההשתלמות לחיסכון הכדאי והאהוב ביותר במדינה?

לפני 11 שנים הגו במשרד האוצר רעיון: להטיל מס על הכספים הנמשכים מקרנות ההשתלמות וכך לממן חלק מהגירעון בתקציב המדינה שהלך וגדל. שעה לאחר שנודע בהסתדרות הכללית על היוזמה החדשה, הודיעו קברניטיה על השבתת המשק כולו בתוך ימים ספורים. שר האוצר ובכירי משרדו נדהמו מהתגובה החריפה ונסוגו מייד מתוכניתם. שר האוצר דאז, רוני בראון, אף הודה כי טעה באופן שהתוכנית גובשה, מבלי לשתף את ההסתדרות, ואף זכה לתשבחות בציבור על כי ידע להודות בטעותו, אמירה שלרוב פוליטיקאים נמנעים ממנה.

 

מאז שנת 2008 חלפו שנים לא מעטות והרעיון לא עלה שנית, אף שבימים אלה שוב מדברים על האפשרות שהקרנות ימוסו בסופו של דבר. הסיבה העיקרית שהדבר לא קרה בשנים האחרונות, חרף רצון האוצר להטיל את המס, היא שההסתדרות הבהירה שוב ושוב, כי לא תתיר בשום מקרה להטיל מס על אפיק החיסכון היחיד שנותר למעשה בישראל מבלי שמוטל על החוסכים בו מס כלשהו. וכך הפכו קרנות ההשתלמות לחיסכון הכדאי והאהוב ביותר במדינה.

 

אילוסטרציה (צילום: shuttersotck)
אילוסטרציה(צילום: shuttersotck)

 

מהי קרן השתלמות?

מדובר בקופת גמל שמלכתחילה נועדה לציבור השכירים אולם כעבור זמן הורשו גם עצמאים וכן חברי קיבוצים ומושבים שיתופיים לחסוך בה כספים. בעת שהוחלט על הקמת הקרן הייתה מטרתה ברורה: לאפשר לציבור העובדים בישראל לממן השתלמויות והשתתפות בכנסים מקצועיים ולימודי המשך. אולם, כעבור שנים מעטות החלו חוסכים למשוך ממנה כספים - ללא כל קשר לעובדה שתכננו לצאת להשתלמות כלשהי - ולרכוש מהכספים מכונית או להשתמש בהם לעריכת חגיגת בר או בת מצווה לילדיהם.

וכך הפכה קרן ההשתלמות לאפיק החיסכון היחיד שאיננו לטווח ארוך, כמו קופת פנסיה למשל, שנותר פטור לחלוטין מכל מס, לאחר שהונהגו בישראל הרפורמות של המיסוי בשוק ההון.

 

איך, מי וכמה כספים ניתן להפקיד לקרן ההשתלמות?

את הכספים מפקידים לקרן הן המעסיקים והן העובדים. לפי סעיף 3 בפקודת מס הכנסה, הפקדות המעסיק לקרן השתלמות פטורה ממס הכנסה, בהפרשה של העובד עד 2.5% מהמשכורת שבה נכללים רכיבי השכר הקבועים של העובד, והפרשת המעביד עד לשיעור של 7.5%, לכל היותר פי שלושה מחלקו של העובד מהמשכורת.

 

בשנת 2019 עמדה תקרת השכר החודשי שממנה ניתן להפריש לקרן ההשתלמות על 15,712 שקל או תקרת משכורת לשכיר בשנה של 188,544 שקל. ניתן להפריש לקרן כספים גם מעבר לתקרה, אך עליהם לא יחול הפטור, כלומר הפקדות המעסיק יחויבו במס הכנסה לפי מדרגת המס של העובד במועד שבו הופקדו הכספים, ועל הרווחים יוטל מס רווחי הון בשיעור של 25%.

 

סכומי ההפרשה האלה מוגבלים עד לתקרת שכר חודשי של פעמיים התקרה לתוספת היוקר. ניתן להפריש לקרן כספים גם מעבר לתקרה, אולם עליהם, בכל מקרה, לא יחול הפטור ממס.

 

יצוין כי ניתן למשוך את כל הסכום שנחסך כעבור שלוש או שש שנים, או במועד מאוחר יותר. עובד שהמשיך להפקיד כספים לקרן לאחר שמשך ממנה את כל הסכומים שנצברו, יוכל למשוך כספים בפעם הבאה, בפטור ממס, רק כעבור עוד 6 שנים, או 3 שנים, אם המשיכה אכן נעשית למטרות השתלמות וכן אחרי גיל פרישה לגמלאות.

 

ניתן למשוך כספים לפני המועדים הנקובים בחוק, אולם אז תחויב המשיכה בתשלום מס הכנסה לפי מדרגת המס שחלה על העובד בעת משיכת הכספים. החיוב במס יחול רק על החלק של המעסיק, שכן חלקו של העובד כבר חויב במס הכנסה בעת תשלום השכר.

 

עבור עצמאים מותרת הפקדה בסכום של עד 7% מההכנסה השנתית, עד לתקרת הכנסה לשנה של קרוב 264,000 שקל. הסכום המוכר כהוצאה לצורכי מס יהיה עד 4.5% מההכנסה החייבת. יצוין, שתקרת ההפקדה המוטבת משתנה כל שנה בהתאם לקביעת משרד האוצר.

 

הטבת מס נוספת כוללת פטור ממס על רווחי ההון שצברה הקרן. זאת אם הכספים נמשכים לאחר שש שנים ויותר מיום פתיחתה של קרן ההשתלמות, או לאחר שלוש שנות ותק בקרן לצורך מימון השתלמות או לימודים.

 

כמו כן, יהיה פטור ממס לגבר מעל גיל 67 ולאישה מעל גיל 62, שהוא גיל הפנסיה. יצוין, שמי שיש לו יותר מקרן השתלמות אחת, עם צבירת ותק של 6 שנים בקרן אחת, הרשומה על שם העובד, הוא זכאי למשוך את הכספים גם מקרן נוספת הרשומה על שמו, ללא צורך להמתין שגם היא תצבור 6 שנות ותק.

 

על פי הנתונים רק כ־40% מהישראלים מחזיקים בקרנות השתלמות. העשירון העליון זוכה במסגרתן ביותר מ־80% מהטבת המס, שמסתכמת בכ־2.5 מיליארד שקל בשנה.

 

יצוין, כי אצל מורים וגננות משמשת קרן ההשתלמות זה שנים למימון הקיום בעת היציאה לשנת השבתון, שבמקורה נועדה למעשה לשנת השתלמות, שבה הם אינם עובדים בתחום ההוראה. קרנות אלה לא נועדו כלל למטרת חיסכון, כי אם לצורך מימוש ביציאה

לשנת השבתון ולכן ניתן למשוך את הכספים שנצברו בקרן בתנאים מסוימים, ללא קשר לתקופת הצבירה. אצל המורים הצבירה בקרן גבוהה יותר ומגיעה ל־4.2% ממשכורתו וכן מהפרשות המעביד בסכום כפול של 8.4%.

 

כדאי לציין, כי כספי החיסכון בקרן ההשתלמות אינם נחשבים לחלק מהעיזבון ולכן הם אינם שייכים ליורשיו של החוסך ולא ניתן לקבל אותם באמצעות הצגת צו ירושה או צו קיום צוואה. עם פטירתו של החוסך, ישולמו הכספים אך ורק למוטבים שעליהם הצהיר החוסך בכתב, כי הכספים ישולמו להם לאחר מותו ולא ליורשיו. כך אם רשם החוסך את אחותו כמוטבת, הילדים שיורשים את רכושו לא יוכלו לקבל את כספי קרן ההשתלמות. כמובן שהחוסך יכול לקבוע שהמוטבים בקרן ההשתלמות יהיו יורשיו כדין.

 

איך מממשים את הזכות לפתוח קרן השתלמות?

העובד חייב לציין בפני מעסיקו כי ברצונו שיופרשו לו כספים לקרן ההשתלמות ועליו לציין את זהות הקרן שאליה הוא רוצה לבצע את ההפרשות. עליו למלא את המסמכים הנדרשים על פי דרישת הקרן.

 

המעסיק ינכה את חלקו של העובד מהשכר ויעביר את התשלומים לקרן ההשתלמות בכל חודש. על המעסיק חלה חובה להעביר את התשלומים לקרן ההשתלמות 7 ימים מיום תשלום המשכורת החודשית לעובד או 15 ימים מתום החודש שבעדו על המעסיק לשלם את המשכורת לעובד, במועד המוקדם מבין שני המועדים.

 

יצוין, שמעסיק שניכה משכר העובד את חלקו בהפרשות לקרן השתלמות, ולא העביר את הכספים שנוכו כדין אל קרן ההשתלמות בתוך 40 יום מהמועד שבו היה אמור לשלם את השכר לפי החוק, עובר עבירה פלילית, שדינה קנס או מאסר לתקופה של שנתיים.

יתרון חשוב למחזיקי חסכונות בקרנות ההשתלמות הוא שהם יכולים לקבל הלוואות בריביות נמוכות ובתנאי החזרה נוחים יותר מאשר בבנקים.

 

הפרשת המעסיק לקרן השתלמות אינה מחויבת על פי החוק, אולם קיימים הסכמים קיבוציים וצווי הרחבה במגזרים השונים, המחייבים את המעסיקים להפריש את הכספים לקרן ההשתלמות. עובד שכיר שמעסיקו אינו מחויב לבצע הפרשות לקרן ההשתלמות, אינו יכול על פי החוק לפתוח בעצמו קרן השתלמות. יצוין, שגם עובדי קבלן זכאים להטבת ההפרשה לקרן השתלמות שישה חודשים לאחר התקופה שנקובה בהסכם הקיבוצי עבור העובדים הישירים.

 

יצוין, כי עובד שיצא לשירות מילואים זכאי להמשך ההפרשות לקרן ההשתלמות גם עבור תקופת שירותו במילואים. זאת, אם היה נהוג או מוסכם על הפרשות לקרן ההשתלמות לפני יציאתו למילואים. על המעסיק להמשיך ולהפריש את הסכומים לקרן ההשתלמות ולנכות את חלקו של העובד, כאילו לא יצא העובד כלל למילואים אלא המשיך בעבודתו הרגילה.

 

חשוב: ניתן להעביר את הכספים מקרן השתלמות אחת לקרן השתלמות אחרת, גם כאשר קרן ההשתלמות האחרת מנוהלת אצל חברה אחרת, תוך שמירה על הוותק המקורי של העובד בקרן.

 

ואיך מושכים את הכסף מקרן ההשתלמות?

כדי למשוך את מלוא הסכום או חלקו מהקרן יש למלא בקשה למשיכת כספים על גבי טופס של החברה המנהלת את קרן ההשתלמות. אל הבקשה יש לצרף תצלום תעודת זהות, מסמך בנקאי המאשר כי החשבון שאליו מועברים הכספים הוא על שם העובד וכן מכתב מהמעסיק לגבי שחרור הכספים לטובת העובד. המשיכה תבוצע תוך ארבעה ימי עסקים לאחר הגשת בקשת המשיכה. יצוין ששלושה ימי העסקים הראשונים בכל חודש אינם נחשבים כיום עסקים לצורך ביצוע המשיכה של הכספים.

 

ומה התשואה הצפויה לי מהחיסכון בקרן ההשתלמות?

בסך הכל קרנות ההשתלמות יצרו תשואות נאות בשנים האחרונות. עם זאת רצוי לבדוק בטבלאות הרשמיות של רשות שוק ההון ומשרד האוצר מהן התשואות הממוצעות שהושגו בשנים האחרונות. כמו כן, כדאי שהחוסך יבדוק היטב מהם דמי הניהול שתגבה ממנו קרן ההשתלמות.

 

יש דוגמאות?

בהחלט. הלמן אלדובי השתלמות מחקר מדד השיגה תשואת שיא שנתית ממוצעת של 9.01%! ילין לפידות קרן השתלמות הגיעה לתשואה נאה של 8.16% לשנה. אלטשולר שחם השתלמות מניות השיגה תשואה פנטסטית ממוצעת לשנה של 8.31%. פסגות שיא, המשקיעה במניות, הניבה תשואה שנתית ממוצעת גבוהה של 6.5% בחמש השנים האחרונות. אקסלנס השתלמות פאסיבי מדדי הגיעה ל־7.52%. מגדל השתלמות מניות השיגה תשואה נאה של 5.56% בממוצע לשנה. אקסלנס השתלמות מניות השיגה תשואה טובה של 6.92%. אלטשולר שחם השתלמות כללי הגיעה לתשואה שנתית של 6.09%. הראל השתלמות כללי השיגה 4.08%.

 

לעומת זאת, אקסלנס השתלמות שקלי, למשל, הגיעה לתשואה של 0.87% בממוצע לשנה בחמש השנים האחרונות. פסגות שיא השתלמות הניבה רק 0.12% בממוצע לשנה. אינפיניטי השתלמות הגיעה לתשואה שלילית.

 

הפערים בתשואות נובעים כמובן מההשקעות של הקרן. כאשר הבורסה משגשגת - הקרנות המשקיעות במניות צוברות תשואה טובה, אולם אם הבורסה תקרוס, המצב יהיה הפוך. למשקיע כדאי להחליט אם הוא מעוניין בקרן השתלמות עם השקעות סולידיות או עם השקעות שיש בהן סיכון מסוים. בכל מקרה, רובן המכריע של קרנות ההשתלמות השיגו בשנים האחרונות תשואה נאה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים