שתף קטע נבחר

השתמשת בנייד בבגרות? הבחינה תסווג כחשודה - ולא יהיה מועד ב'

משרד החינוך מחמיר את הנוהלים לגבי תלמידים שייתפסו עם טלפונים חכמים בזמן הבחינות. הם יידרשו לערער למשרד החינוך או לגורם חיצוני. מורה מחולון מסביר: "זה מבורך. הסמארטפונים הם מגפה"

  (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה. "חשוב שזה לא יהיה גורף"(צילום: shutterstock)

משרד החינוך מחמיר באופן משמעותי את הענישה על שימוש בטלפונים חכמים בזמן בחינות הבגרות. כך עולה מחוזר מנכ"ל חדש בנושא טוהר הבחינות שפורסם בימים האחרונים. לפיכך, אם תלמיד ייתפס עם טלפון חכם – בחינתו תסווג מיד כחשודה, ותישלל ממנו האפשרות להיבחן שוב במועד העוקב.

 

המשמעות של סיווג הבחינה כחשודה היא שמחברת הבחינה תיפסל אלא אם יגיש התלמיד ערעור שיתקבל לאחר בדיקה של המשרד או גורם חיצוני למשרד.

 

בחוזר נכתב כי "נבחן שבחינתו נפסלה בגין עדות לשימוש בטלפון נייד (או אביזר אחר המשמש לאותן מטרות דוגמת שעון חכם), או נבחן שהשיב במחברתו על שאלון אחר מהשאלון שבו נבחן או שהשיב תשובות בפורמט אחיד שחזר על עצמו בהיקף רחב – זכותו של התלמיד להיבחנות חוזרת באותו מקצוע/שאלון תושעה למועד ההיבחנות העוקב (כלומר, עיכוב של מועד אחד) ובמקרים מסוימים גם לזה שאחריו".

 

החוזר החדש מתפרסם ארבע שנים לאחר החוזר הקודם בנושא טוהר הבחינות. הוא מתייחס באופן נרחב יותר לשימוש בטלפונים ניידים במהלך הבחינות, ומעגן את הענישה על השימוש בהם. הוא מתפרסם לקראת מועדי בגרויות החורף (הראשונה ב-6 בינואר).

 

על פי נתוני "התמונה החינוכית" של משרד החינוך, מספר המחברות הפסולות בבחינות הבגרות כמעט הכפיל את עצמו תוך שלוש שנים. בשנת 2013 נפסלו 0.6% ממחברות הבחינה, וב-2017 נפסלו כ-1.1% מהמחברות.

 

ההחלטה על ההחמרה בענישה מגיעה ברקע ההצהרה של שר החינוך רפי פרץ על כך שיאסור את השימוש בטלפונים חכמים בבתי הספר היסודיים, אף שעד כה לא פורסם חוזר מנכ"ל בנושא.

 

 

שרון סייג, מורה להיסטוריה ואזרחות מחולון, אמר בתגובה להחמרת הענישה: "בעיקרון אני חושב שזה שינוי מבורך, אבל כל מקרה לגופו וחשוב רק שזה לא יהיה גורף. מדובר על צעד חשוב במלחמה במגיפת הסמארטפונים. הילדים כיום מרגישים פשוט אבודים בלעדיהם וזה פוגע בריכוז שלהם גם בשיעורים".

 

באשר לשימוש בסמארטפונים בבחינות מספר סייג: "הם בדרך כלל על השולחן של המורה ואין בעיה. עם זאת, ילד יכול להניח שם מכשיר ישן ולהשתמש בסמארטפון האמיתי שלו בבחינה. יש ילדים שעושים את זה. זה אמצעי עזר מעולה להעתקה והוא האויב הגדול של מערכת החינוך כעת".

 

אנשי חינוך אחרים רואים בהחלטה לעגן את הענישה בחוזר מנכ"ל עניין פורמלי בלבד. "בשטח זה כבר נעשה", אומרת אורית גור-כהן, מנהלת קריית החינוך על שם גינצבורג ביבנה ומראשי ארגון "מנהלים". לדבריה, "הדיליי הוא בכתיבת החוזר, אבל בבתי הספר זה כבר קורה. טוהר הבחינות הוא קריטי וחייבים להילחם בו בצורה הכי ברורה וחד משמעית, משום שטלפונים הם המתכונת הכי טובה להעתקה. אנחנו צריכים לעשות כל מה שאפשר כדי להרחיק את הילד מהטלפון שלו".

 

לא רק בישראל מתמודדים עם תופעת הסמארטפונים והשלכותיהם על התלמידים. ביוני 2018 הפכה צרפת למדינה הראשונה בעולם שאסרה באופן גורף על תלמידיה בבתי הספר היסודיים להביא את המכשירים למוסדות החינוך. חברי הבית התחתון של הפרלמנט בצרפת אישרו אז חוק האוסר על ילדים שטרם הגיעו לגיל תיכון להשתמש בטלפונים סלולריים בבתי ספר ציבוריים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים