שתף קטע נבחר

מועדון ה-30 של פינלנד: 4 צעירות מובילות את הממשלה

סאנה מרין, בת 34, הפכה אתמול לראש הממשלה הצעירה בעולם. הקואליציה שלה מעוררת ביממה האחרונה עניין רב: כל חמש מנהיגות המפלגות הן נשים, ארבע בשנות ה-30 לחייהן. בפינלנד לא מבינים את ההתרגשות: "הבוחרים רוצים נשים בתפקידי מפתח, זו לא סנסציה"

 

מפלגת השלטון בפינלנד מינתה אתמול (יום א') את סאנה מרין בת ה-34 לראש הממשלה, במקום אנטי רינה שהתפטר בגלל מחלוקת בקואליציית השמאל. עם מינויה לתפקיד הפכה מרין לראש הממשלה הצעירה ביותר בעולם. מרין תעקוף את אולכסיי הונצ'ארוק, ראש ממשלת אוקראינה. הוא מבוגר ממנה בשנה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

מרין מכהנת כחברת פרלמנט משנת 2015, ובממשלה הנוכחית הייתה שרת התחבורה. היא תהיה האישה השלישית בתפקיד ראש ממשלת פינלנד, והצעירה ביותר בתפקיד אי פעם. בעקבות החלטת המפלגה הסוציאל דמוקרטית למנות אותה לראש ממשלה נרשמו שני נתונים יוצאי דופן: בראש כל חמש המפלגות בקואליצייה עומדות כעת נשים. ארבע מהן צעירות – בשנות ה-30 לחייהן.

פינלנד חמש נשים מנהיגות את מפלגות הקואליציה  ()
חמש נשים מנהיגות את הקואליציה
 

המפלגה הסוציאל דמוקרטית, בראשות אנטי רינה, ניצחה בבחירות בחודש אפריל. הקואליציה הוקמה לפני שישה חודשים. רינה החליט להתפטר בגלל ביקורת של מפלגת המרכז, השותפה המרכזית בקואליציה. במפלגה טענו שרינה נכשל בטיפול במשבר שפרץ בעקבות שביתת הדואר בפינלנד, שנמשכה שבועיים והשפיעה על כמה תעשיות במדינה. הסוציאל דמוקרטים החליטו אתמול שמרין, שהייתה הסגנית של רינה בראשות המפלגה, תחליף אותו. מרין אמנם תהיה ראש הממשלה, אך רינה ימשיך לכהן כיו"ר המפלגה הסוציאל דמוקרטית עד השנה הבאה.

 

אחרי הודעת ההתפטרות של רינה, ארבע השותפות של הסוציאל דמוקרטים בקואליציה הודיעו שהן מחויבות למדיניות הממשלתית שעליה סיכמו. הן ימשיכו בקואליציה ויהיו חלק מהממשלה החדשה של מרין. הקואליציה מחזיקה ב-117 מהמושבים בפרלמנט, שבו 200 חברים. בממשלה החדשה יהיו 12 שרות ו-7 שרים.

סאנה מרין ראש הממשלה החדשה של פינלנד (צילום: רויטרס)
ראש הממשלה החדשה סאנה מרין(צילום: רויטרס)

שאר מנהיגות מפלגות הקואליציה, מלבד מרין, הן: קטרי קולמוני, בת 32 ממפלגת המרכז. לי אנדרסון, בת 32 ממפלגת ברית השמאל. מריה אויסאלו, בת 34 ממפלגת הירוקים ואנה מאיה הנריקסון, בת 55 ממפלגת העם השבדית (מפלגה ליברלית שמייצגת את המיעוט השבדי בפינלנד).

 

מלבד מרין יש שינויים קלים בהרכב הממשלה. אנדרסון תמונה לשרת החינוך וקולמוני תהיה שרת האוצר. אויסאלו תמשיך לכהנת כשרת הפנים, והנרקיסון תמשיך במשרד המשפטים. המחוקקים צפויים לאשר את מינויה של מרין לתפקיד ראש הממשלה, ובסוף השבוע היא צפויה לייצג את פינלנד בפסגת מנהיגי האיחוד האירופי בבריסל. עד סוף השנה מכהנת פינלנד כנשיאה הזמנית של האיחוד האירופי.

סאנה מרין ראש הממשלה החדשה של פינלנד עם קטרי קולמוני מנהיגת מפלגת המרכז (צילום: רויטרס)
סאנה מרין עם קטרי קולמוני ממפלגת המרכז(צילום: רויטרס)
 

בניגוד למדינות אחרות בעולם, במדינות הנורדיות לנשים יש חלק משמעותי בפוליטיקה כבר עשרות שנים. חצי ממנהיגות המפלגות בשבדיה הן נשים, ובדנמרק נשים מנהיגות ארבע מתשע המפלגות. בחודש יוני נבחרה מטה פרדריקסן לראש ממשלת דנמרק. משנת 2013 מכהנת ארנה סולברג כראש ממשלת נורבגיה. איסלנד עשתה היסטוריה ב-1980, עם בחירתה של ויגדיס פינבוגרדוטיר לתפקיד הנשיאה – האישה הראשונה בעולם שנבחרה לתפקיד נשיאה בבחירות דמוקרטיות.

 

פינלנד הייתה מהמדינות הראשונות שהעניקו לנשים זכות הצבעה, בשנת 1906. היא הייתה הראשונה בעולם שבחרה נשים לפרלמנט, בשנת 1907.

סאנה מרין ראש הממשלה החדשה של פינלנד (צילום: רויטרס)
"מעולם לא חשבתי על גיל או מגדר"(צילום: רויטרס)
 

הפרשנית הפוליטית ג'ני קרימקאי אומרת שהרכב הממשלה משקף את רצון הבוחרים – לראות ייצוג גדול לנשים וצעירים בפרלמנט. "יש יותר נשים בפרלמנט מאי פעם. הבוחרים והאזרחים רוצים לראות יותר נשים בתפקידי מפתח, ונושאות גם באחריות הכבדה ביותר שהחברה יכולה להציע". פרשן נוסף, ריסטו אוימונן, אומר: "מבחינת העולם זה מעניין שהן צעירות, ושכולן נשים. בשביל פינלנד לא מדובר בסנסציה".

 

מרין, בת לאם חד-הורית, גדלה עם אמה ובת הזוג שלה. היא סיפרה שבנעוריה היא סבלה מאפליה בגלל שאמה לסבית. כמו ראש ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדרן בת ה-39, גם מרין היא אם טרייה. בשנה שעברה ילדה בת בכורה. בשעות הפנאי שלה היא אוהבת להאזין ללהקה האהובה עליה, להקת המטאל Rage Against The Machine.

ראש הממשלה החדשה של פינלנד סאנה מרין עם אנטי רינה שהתפטר (צילום: רויטרס)
עם ראש הממשלה המתפטר רינה(צילום: רויטרס)
 

במפלגה הסוציאל דמוקרטית נחשבת מרין לאשת שמאל מובהקת, ותומכת במדיניות הרווחה של פינלנד. מרין אמרה שהיא "חולמת על מעונות יום בחינם", במדינה שמעניקה חינוך חינם מבית הספר היסודי ועד לאוניברסיטה.

 

"באופן אישי מעולם לא חשבתי על הגיל או על המגדר שלי, אלא על הסיבות שבגלל נכנסתי לפוליטיקה ועל הדברים שבזכותם זכינו באמון העם הפיני בבחירות", אמרה מרין לעיתונאים אחרי מינויה לראש הממשלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קטרי קולמוני ממפלגת המרכז וראש הממשלה מרין
מומלצים