שתף קטע נבחר

בג"ץ דורש ממנדלבליט לענות לעתירה נגד הקמת ממשלה בראשות נתניהו

השופטים מבקשים להימנע מהכרעה בשאלה הנפיצה בנוגע ליכולתו של נתניהו להרכיב ממשלה למרות האישום בשוחד, וגלגלו את התפוח הלוהט בחזרה לפתחו של מנדלבליט. היועמ"ש יצטרך להודיע בתוך 9 ימים אם יפרסם חוות דעת בסוגיה שהגדיר כ"תיאורטית" בלבד בשלב זה

ביבי נתניהו אביחי מנדלבליט  (צילום: EPA)
בג"ץ גלגל את התפוח הלוהט בחזרה למנדלבליט(צילום: EPA)

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט נמנע עד כה מלהכריע בשאלת יכולתו של חבר כנסת שמואשם בפלילים - כלומר רה"מ בנימין נתניהו - לקבל את המנדט להרכיב ממשלה, וקבע כי מדובר ב"סוגיה תיאורטית" בלבד בשלב זה, אך כעת הורה לו בג"ץ להגיש בתוך תשעה ימים, עד יום רביעי בשבוע הבא, תגובה לעתירה בנושא.

 

שופט העליון עופר גרוסקופף הורה היום (ב') למנדלבליט להגיש תגובה מקדמית לעתירה של קבוצת אנשי הייטק ורוח, שבאמצעות עו"ד דפנה הולץ-לכנר דרשו מבג"ץ להוציא צו שיאסור את הטלת תפקיד הרכבת הממשלה על חבר כנסת שהוחלט להגיש נגדו כתב אישום בעבירות שיש עמן קלון.

 

גרוסקופף הורה ליועמ"ש לעדכן את בית המשפט אם הוא מתכוון לפרסם את חוות הדעת, ואם כן מתי. בנוסף, המדינה נשאלה מה עמדתה ביחס לטענת העותרים, ולפיה על בית המשפט להוציא כבר בשלב זה, טרם פיזור הכנסת ופתיחה במערכת בחירות שלישית בתוך פחות משנה, צו שיאסור על נתניהו להרכיב ממשלה.

 

 

ההחלטה משקפת את הרצון של בג"ץ להימנע מהכרעה בסוגיה הפוליטית הנפיצה, שעלתה עם החלטתו של מנדלבליט להגיש כתב אישום נגד נתניהו בגין שוחד ומרמה והפרת אמונים. למעשה, בג"ץ ביקש לגלגל את תפוח האדמה הלוהט חזרה למנדלבליט, שכעת יצטרך להידרש לנושא.

 

בעתירות שהוגשו לבג"ץ, וכן בקריאות שנשמעו מצדם של גורמים פוליטיים במרכז ובשמאל, נטען כי מנדלבליט או בית המשפט חייבים לומר את עמדתם, אפילו בטרם הליכה לבחירות נוספות. לגרסתם, יש להודיע לציבור לפני ההצבעה האם נתניהו יכול בכלל לממש את המנדט, באם יינתן לו.

 

יצוין כי רק לפני שבועיים קבע מנדלבליט שאין מניעה שנתניהו יעמוד בראש ממשלת מעבר, למרות שהוחלט להגיש נגדו כתב אישום. עוד קבע היועץ כי יש להותיר את סוגיית הנבצרות הזמנית במישור הציבורי-פוליטי. גורמים משפטיים בכירים אמרו אז ל-ynet כי "היינו שמחים שכל השאלות הנוגעות להמשך כהונתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו וכשירותו להקים ממשלה יוכרעו רק במישור הציבורי-פוליטי".

הורה ליועמ"ש להגיב בתוך תשעה ימים. שופט העליון עופר גרוסקופף (צילום: דוברות הרשות השופטת) (צילום: דוברות הרשות השופטת)
הורה ליועמ"ש להגיב בתוך תשעה ימים. שופט העליון עופר גרוסקופף(צילום: דוברות הרשות השופטת)
 

גם היום מעריכים מקורות בכירים שמנדלבליט לא צפוי למנוע מנתניהו להרכיב ממשלה. ההערכה היא שלאחר שהגיש נגד ראש הממשלה נתניהו כתב אישום בתיקי 1000, 2000 ו-4000, צפוי היועץ לקבוע שאכן קיימים "קשיים משפטיים משמעותיים" - אך כי אין מניעה שיוכל להרכיב ממשלה.

 

הסיבה העיקרית היא שחוק יסוד: הממשלה החריג במיוחד את ראש הממשלה, וקבע שלעומת שרים אשר הוגש נגדם כתב אישום בעבירה שיש עמה קלון, ראש הממשלה יכול להמשיך ולכהן עד פסק דין סופי.

 

למרות שנמנע בשלב זה מלהתייחס לסוגיה, מנדלבליט הקים צוות שינתח עבורו את המצב המשפטי - החוקים והפסיקות השונים - כדי שירכיב עבורו את חוות הדעת.

 

ארבעה מקורות משפטיים עיקריים ירכיבו את חוות הדעת - פסיקת "דרעי פנחסי" משנת 1993 אשר קבעה ששר אשר הוחלט להגיש נגדו כתב אישום בעבירה שיש עמה קלון צריך להתפטר מתפקידו. בשנים האחרונות פסק בג"ץ כי ראשי עיר אשר נגדם הוגש כתב אישום צריכים אף הם להתפטר, שכן הם נבחרי ציבור. לעומת זאת, חוק יסוד: הממשלה קבע כאמור קביעה נחרצת שמחריגה ראש ממשלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מנדלבליט ונתניהו
צילום: EPA
מומלצים