שתף קטע נבחר

5 שנים למלחמה: נשיאי רוסיה ואוקראינה נפגשו

בתיווך מרקל ומקרון נפגש פוטין לראשונה עם נשיא אוקראינה זלנסקי. בפסגה בפריז מנסים הצדדים לקדם את סיום המלחמה במזרח אוקראינה, שבה נהרגו 14 אלף בני אדם. מפגינים דרשו מזלנסקי: "אל תיכנע לפוטין"

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נפגש אתמול (ב') לראשונה עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. שני המנהיגים נפגשו בפריז, בפסגה שנועדה לקדם את סיום הסכסוך במזרח אוקראינה שנמשך כבר חמש שנים. נשיא צרפת עמנואל מקרון וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל תיווכו בין הצדדים בפריז.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

שני המנהיגים לא צפויים להגיע להסכם בפסגה. דיפלומטים מקווים שהפסגה תעזור לבנות אמון בין פוטין, איש KGB לשעבר ששולט בארצו כבר שני עשורים, לזלנסקי, קומיקאי לשעבר שהפתיע וזכה השנה בבחירות למרות חוסר הניסיון הפוליטי שלו. לפני הפסגה סיכמו שתי המדינות על עסקה לשחרור אסירים.

פסגה ב פריז המלחמה ב אוקראינה נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: mct)
פוטין בפסגה בפריז(צילום: mct)
 

במלחמה במזרח אוקראינה, שהחלה ב-2014, נהרגו 14 אלף בני אדם ויותר ממיליון ברחו מבתיהם. הצבא האוקראיני נלחם בבדלנים הפרו-רוסים. רוסיה דוחה את הטענות שהיא מספקת לבדלנים נשק וחיילים.

 

הבדלנים הפרו-רוסים השתלטו על הערים דונייצק ולוהנסק מעט אחרי שפוטין סיפח את חצי האי קרים באוקראינה. הסיפוח של קרים הוביל לזינוק במעמדו של פוטין ברוסיה, אך המערב הגיב בסנקציות על רוסיה. הסיפוח לא עומד על הפרק בפסגה בפריז.

פסגה ב פריז המלחמה ב אוקראינה אנגלה מרקל עמנואל מקרון ולדימיר פוטין וולודימיר זלנסקי (צילום: רויטרס)
ארבעת המנהיגים בארמון האליזה(צילום: רויטרס)
 

גורם בארמון האליזה אמר שהצדדים דנים בין השאר בפירוק מיליציות מנשקן, יציאת לוחמים זרים מדונייצק ולוהנסק והחזרת השליטה האוקראינית לגבול עם רוסיה. הצדדים צריכים להסכים גם על לו"ז לבחירות מוניציפליות בדונייצק ולוהנסק בכפוף לחוק האוקראיני. שתי הערים זוכות כרגע למעמד מיוחד לאור השליטה הפרו-רוסית בהן.

 

האווירה בפריז מעט מתוחה. בפגישה בין ארבעת המנהיגים פוטין וזלנסקי בקושי יצרו קשר עין, ולא נרשמו חיוכים. הם גם לא לחצו ידיים מול המצלמות. הקרמלין כבר רמז בעבר שפוטין מוכן לשתף פעולה עם זלנסקי. נשיא רוסיה הגדיר את מקבילו האוקראיני כאיש "חביב" ו"כן". אך פוטין לא מעוניין לחזור הביתה בידיים ריקות, וידרוש הקלה בסנקציות.

פסגה ב פריז המלחמה ב אוקראינה אנגלה מרקל עמנואל מקרון ולדימיר פוטין וולודימיר זלנסקי (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

שר החוץ הגרמני, הייקו מאס, אמר על הפסגה בפריז: "אנחנו חייבים לעשות כל מה שאנחנו יכולים כדי שתהיה התקדמות בתהליך השלום האוקראיני". הוא החמיא לזלנסקי על "המומנטום החדש" שיצר. הגורם בארמון האליזה אמר כי עדיין מורגש חוסר אמון בין הצדדים, ושיש לבנות אמון לפני שהמגעים יימשכו.

 

זו הפסגה הראשונה בנושא מזרח אוקראינה בשלוש השנים האחרונות. מארגני הפסגה מקווים שהצדדים יישמו את ההסכמים שנחתמו בפסגה במינסק ב-2015. הסיכום באותה פסגה היה להוציא את כלי הנשק הכבדים מהאזור, להחזיר לקייב את השליטה על הגבולות שלה, להרחיב את האוטונומיה בדונייצק ולוהנסק ולערוך בחירות מוניציפליות.

פסגה ב פריז המלחמה ב אוקראינה אנגלה מרקל עמנואל מקרון ולדימיר פוטין וולודימיר זלנסקי (צילום: mct)
(צילום: mct)
 

הפסגה היא מבחן לכל ארבעת המנהיגים אך במיוחד לזלנסקי – שעליו מופעל לחץ כבד שלא להיכנע לדרישות של הקרמלין. כ-200 מפגינים ישנו אמש באוהלים מחוץ לארמון הנשיאות באוקראינה, וקראו לזלנסקי לא לוותר לפוטין.

 

אוקראינים רבים חוששים מפשרה. מבחינתם פוטין הוא מנהיג תוקפני שרוצה להגביר את ההשפעה הרוסית על אוקראינה, ולחבל בכוונותיה של אוקראינה להתקרב לאיחוד האירופי.

פסגה ב פריז המלחמה ב אוקראינה עמנואל מקרון ולדימיר פוטין וולודימיר זלנסקי (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

זלנסקי, שלפני הבחירות עוד כיכב בקומדיה על מורה שהופל במפתיע לנשיא, אמר לקראת הפסגה: "אני רוצה לחזור עם תוצאות קונקרטיות, אבל אנחנו חייבים להבין שאנחנו יכולים לקבל הכול. הפסגה עצמה היא כבר ניצחון. מאז 2016 לא היה שום דיאלוג".

 

עבור מקרון הפסגה מסמלת את מדיניות החוץ הנמרצת שלו, שאותה הוא מקדם למרות חוסר הפופולאריות שלו בארצו – בימים של שביתות ועיצומים בגלל רפורמת הפנסיה החדשה. מקרון, שהכעיס את בעלות הברית בנאט"ו כשאמר שהברית הצבאית נמצאת "במוות מוחי", הבהיר שלדעתו אירופה זקוקה לשיתוף פעולה אסטרטגי עם רוסיה.


פורסם לראשונה 09/12/2019 22:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פוטין, זלנסקי ומקרון בפריז
צילום: AP
מומלצים