שתף קטע נבחר

השעיית רוסיה: כל התשובות לשאלות הבוערות

דוחות המעבדה המזויפים שנשלחו ממוסקבה הכריעו: רוסיה מושעית לארבע שנים מפעילות ספורטיבית, כולל אולימפיאדה, מונדיאל ומשחקי חורף. יאיר קטן עונה על כל השאלות - האם ספורטאים רוסים יוכלו למצוא דרך להשתתף בכל זאת, למה יורו 2020 לא נכלל בסנקציות ואיך ישראל יכולה להרוויח בגדול מההחלטה

 

 

מדוע רוסיה הושעתה לארבע שנים מפעילות ספורטיבית?

תחילת הפרשה ב־2016, כאשר עורך הדין ריצ'רד מקלארן, שמונה לחקור את הנושא מטעם WADA (הסוכנות הבינלאומית למניעת סימום בספורט) פירסם דוח בשני חלקים ובו חשף הוכחות לקיומו של מנגנון לסימום שיטתי של ספורטאים ברוסיה בתמיכת הממשלה.

 

 

בעקבות הפרסום, נבחרות האתלטיקה והרמת המשקולות של רוסיה הורחקו מאולימפיאדת ריו 2016, לצד ספורטאים בודדים במספר ענפים נוספים, ועד היום אתלטים רוסים רשאים להשתתף בתחרויות גדולות רק כספורטאים נייטרלים ללא דגל, כפי שקרה למשל באליפות העולם האחרונה בדוחא. בנוסף, רוסיה לא הורשתה להתחרות באולימפיאדת החורף בפיונגצ'אנג בשנה שעברה, ונציגיה השתתפו במשחקים תחת הדגל האולימפי.

 

הוכח: קיים מנגנון סימום שיטתי של ספורטאים ברוסיה (צילום: getty images) (צילום: getty images)
הוכח: קיים מנגנון סימום שיטתי של ספורטאים ברוסיה(צילום: getty images)

 

הסוכנות הרוסית למניעת סימום הושעתה מפעילות לשלוש שנים בגלל הפרשה, וכחלק מתנאי החזרתה היא התחייבה לשקיפות מלאה - אך חוקרי WADA טענו כי בדוחות שהוגשו לה השנה מהמעבדה במוסקבה הופיעו נתונים מזויפים. הדבר הוביל את WADA להחלטה הקיצונית על ההשעיה הממושכת של הספורט הרוסי.

 

האם יש סיכוי לביטול או הקלה בעונש שספגו הרוסים?

לרוסיה יש 21 יום לערער על ההחלטה, ואתמול דווח כי ב־19 בחודש תכונס ישיבה מיוחדת של הסוכנות הרוסית כדי לדון באפשרות זו, אך יו"ר הסוכנות, יורי גאנוס, נשמע פסימי במיוחד כאשר אמר כי "אין סיכוי" שהערעור יצליח - וייתכן שבמדינה יוותרו מראש על כך. במידה שיוחלט בהמשך על שינוי בגישה של אחד הצדדים - צעדים משפטיים מצד הרוסים או החלטה לבוא לקראתם מצד הגורמים המובילים בספורט העולמי - ייתכן ונראה תזוזה כלשהי, אבל קשה מאוד להאמין שהעונש יבוטל לגמרי, וייתכן שרק יקוצר.

 

מהם האירועים הגדולים שתחמיץ רוסיה?

שלוש תחרויות ספורט מרכזיות עומדות במרכז תקופת ההשעיה: אולימפיאדת טוקיו שתיערך הקיץ, מונדיאל 2022 בקטאר ואולימפיאדת החורף בבייג'ינג 2022.

 

אלכסיי לונוב בטירוף (צילום: רויטרס)
תשתתף ביורו, אבל לא במונדיאל? נבחרת רוסיה(צילום: רויטרס)

 

עם זאת, ולאחר דיונים רבים בנושא שהתקיימו בתקשורת בשבועות האחרונים, רוסיה תשתתף כרגיל באליפות אירופה בכדורגל. אופ"א לא נכללת תחת מטריית הארגונים הכפופים לחוקי WADA (לא נחשבת לגוף המארגן אירועי ספורט מרובי ענפים), ולכן רוסיה לא תושעה מיורו 2020 שיתקיים הקיץ, ושחלק ממשחקיו יתקיימו בסנט־פטרסבורג. נשיא אופ"א אלכסנדר צ'פרין כבר התחייב על כך בפני נשיא רוסיה ולדימיר פוטין.

 

האם ספורטאים רוסים יוכלו להשתתף בכל זאת בתחרויות גדולות?

על פי מקרי העבר, סביר להניח שזה יקרה. בנוגע למונדיאל המקרה שונה, מאחר שפיפ"א עוד לא החליטה אם תאפשר לנבחרת עצמאית בלי דגל לשחק במוקדמות, אבל בנוגע לאולימפיאדה המצב מאפשר גמישות. התאחדויות הספורט השונות יבדקו כל ספורטאי לגופו, ואם יוכרע שלא היה קשור לפרשת הסימום ולבדיקות החשודות, הוא יורשה להתחרות כספורטאי עצמאי.

 

בפיונגצ'אנג, למשל, המשלחת שהוגדרה כ"ספורטאים אולימפיים מרוסיה" כללה לא פחות מ־168 מתחרים, כך שההשעיה של רוסיה כמדינה אינה סוף פסוק עבור כל ספורטאי רוסי.

 

תוכל להשתתף במשחקי החורף תחת הדגל האולימפי. זגיטובה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תוכל להשתתף במשחקי החורף תחת הדגל האולימפי. זגיטובה(צילום: רויטרס)

 

עם זאת, ההשפעה של השערורייה כבר מורגשת ברוסיה. ספורטאים אולימפיים שרוצים להרחיק את עצמם ככל האפשר מהמנגנון החשוד שוקלים לעבור להתאמן במדינה אחרת כדי שיוכלו להשתתף באירוע הגדול, מאחר שכמעט בכל ענף ספורטאי שהגיע מרוסיה נתפס כעת בצורה שונה.

 

מה הייתה התגובה הרוסית לעונש החמור?

ברוסיה ציפו להחלטה מאז שהוועד המנהל של WADA המליץ על ההשעיה בחודש שעבר, ועדיין קיבלו אותה קשה. ראש הממשלה דמיטרי מדבדב היה תקיף, וטען כי מדובר ב"היסטריה אנטי־רוסית כרונית". הוא הוסיף: "אי־אפשר להכחיש שרוסיה עדיין מתמודדת עם בעיות סימום משמעותיות, אבל העובדה שכל ההחלטות האלה חוזרות על עצמן, ופוגעות לעיתים קרובות בספורטאים שכבר נענשו בדרך כזו או אחרת, גורמת לך לחשוב על ההיסטריה הזאת".

 

מה המשמעות עבור ישראל?

על הנייר, השעיית רוסיה יכולה לפתוח לספורטאים ישראלים נתיב נוח יותר לעבר מדליה אולימפית בטוקיו, אבל נראה כי דווקא בענפים אלו לא צפויה בעיה מבחינת המתחרים הרוסים, והם יורשו קרוב לוודאי להתחרות תחת הדגל האולימפי.

 

לינוי אשרם על הפודיום באליפות העולם (צילום: אורן אהרוני)
לינוי אשרם לצד האחיות אברינה(צילום: אורן אהרוני)

 

מדובר קודם כל בהתעמלות אמנותית, שם מדליה תהיה מובטחת כמעט לחלוטין ללינוי אשרם אם שתי המתחרות הגדולות שלה, התאומות דינה וארינה אברינה, יורחקו מהמשחקים. למעשה, מאחר שהשלוש מהוות את ראש הפירמידה העולמית בענף, אשרם תוכל אפילו להתקרב לזהב במקרה כזה.

 

הישראלי השני שמחכה לחדשות הוא המתעמל ארטיום דולגופיאט, סגן אלוף העולם בתרגיל הקרקע שצפוי להיאבק על מדליה בטוקיו. שניים מהמתחרים הגדולים שלו הם הרוסים המעולים ארתור דלאלויאן וניקיטה נגורני, שתחרות בלעדיהם תהיה נוחה יותר עבור דולגופיאט - אך שוב, נכון לאתמול נראה שיש להם, כמו לאחיות אברינה, סיכוי טוב להתחרות בכל זאת.

פורסם לראשונה 10/12/2019 10:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
דגל רוסיה לצד סמל האולימפיאדה
צילום: AFP
מומלצים