שתף קטע נבחר

דריסות, טביעות ופציעות: נתוני תאונות הילדים בחברה הערבית

מקרי תמותה בתאונות של ילדים מהמגזר הערבי מהווים 50% מהמקרים בכלל אוכלוסיית הילדים - אף שחלקם היחסי בה הוא רק כ-25%. כך עולה מנתוני ארגון "בטרם". 60 ילדים ערבים מתים בכל שנה מהיפגעות, מצב הילדים הבדואים הוא הגרוע ביותר: "החיים שלהם במדינה הם הפקר"

 

מצב החינוך של ילדים בדואים בנגב (צילום: רועי עידן)
ארכיון. ילדים בדואים בפזורה(צילום: רועי עידן)

דו"ח חדש של ארגון בטרם לבטיחות ילדים מציג תמונה עגומה על מצב בטיחותם של הילדים הערבים בישראל: בשנים 2018-2016 מתו בממוצע 60 ילדים ערבים מדי שנה כתוצאה מפגיעה בלתי מכוונת. מדובר בכמחצית ממקרי התמותה של ילדים מסיבה זו, אף שערבים מהווים רק כ-25% מכלל הילדים בישראל. הסיכון של ילד ערבי למות כתוצאה מהיפגעות בשלוש השנים האחרונות גבוה פי שלושה ביחס לסיכון של ילד יהודי.

 

לפי הדו"ח, בין השנים 2008 ל-2018 נרשמה ירידה של כ-12.5% בשיעור התמותה של ילדים ערבים, אך הפערים בינם לבין הילדים היהודים נשמרו. הפער הגדול ביותר הוא בתאונות הדרכים: הסיכון של ילד ערבי למות בתאונת דרכים גבוה פי חמישה מהסיכון של ילד יהודי. בניגוד למגמה, פער זה גדל מאז 2008 בכ-31%. בתאונות בית ופנאי, היחס הוא פי שניים בקירוב לרעת הילדים הערבים - פער שקטן בכ-21% מאז שנת 2008.

 

תאונות הדרכים מהוות 53% ממקרי התמותה בקרב ילדים ערבים. בפילוח הנתונים נמצא כי תאונות רכב ממונע מהווות כ-20% מכלל התמותה מהיפגעויות בקרב ילדי המגזר הערבי, והן מאפיינות בני נוער בגילאי 17-15. במרבית התאונות בקרב בני נוער, הנסיעה הייתה בלווית חברים או צעירים אחרים.

 

דריסה לאחור, כמעט תמיד בחצר הבית

מהדו"ח עולה גם כי בתוך המגזר הערבי, ילדים בדואים נמצאים בסיכון הגבוה ביותר לתמותה מהיפגעות. שיעור התמותה בקבוצת האוכלוסייה הבדואית גבוה פי 3.4 מהתמותה בקבוצת האוכלוסייה הערבית המעורבת, פי 2.7 מקבוצת האוכלוסייה הדרוזית ופי 2.2 מקבוצת האוכלוסייה המוסלמית.

 

כך למשל, תאונות דרכים בסביבת הרכב מהוות כ-15% מכלל התמותה מהיפגעויות בקרב ילדי המגזר, ומאפיינות ילדים מהאוכלוסייה הבדואית, שמהווים 84% מהמקרים. קרוב ל-90% מהמקרים הם מקרי דריסה בנסיעה לאחור, כמעט תמיד בחצר הבית.

 

ילדים מהאוכלוסייה הבדואית מתים פי 2.7 יותר בתאונות כהולכי רגל, ביחס לילדים ערבים שנמנמים על קבוצות אוכלוסייה אחרות. תאונות כאלו מהוות כ-14% מכלל התמותה מהיפגעויות בקרב ילדי החברה הערבית, ומאפיינות בעיקר ילדים בגילאי 4-1, שמהווים כ-30% מהמקרים, ובני נוער בני 17-15, שמהווים כ-23% מהמקרים.

 

 
ילדים מהחברה הבדואית טבעו למוות פי שלושה יותר מכלל הילדים הערבים - גורם התמותה השני בשכיחותו, שמהווה 10% מכלל מקרי התמותה מהיפגעויות של ילדי המגזר. כמחצית ממקרי התמותה מטביעה היו של ילדים בגילאי 4-1, וכרבע מהמקרים של בני נוער בני 17-15. 28% ממקרי הטביעה אירעו בבית או בחצר הבית, ומרבית ממקרי הטביעה של פעוטות התרחשו בדלי או בגיגית.  

 

מלבד מקרי תמותה, מהדו"ח עולה גם כי ילדים מהמגזר הערבים נוטים לפציעות חמורות יותר. ככל שחומרת ההיפגעות עולה, כך עולה חלקם היחסי של ילדים ערבים. הגורמים המרכזיים לאשפוז ילדים מהמגזר הערבי הם נפילה (46%) ותאונות דרכים (27%).

 

מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים, אורלי סילבינגר: "החיים של הילדים הערבים במדינת ישראל הם הפקר. הם מהווים רק רבע מאוכלוסיית הילדים בישראל, אך הם מחצית מהילדים שמתים כל שנה בתאונות. לתשתיות הרעועות בישובים הערביים, ולמצב הסוציו-אקונומי של משפחותיהם, יש מחיר כבד והוא משולם בחיי הילדים. באחריות כולנו לעשות מאמץ מיוחד בכדי לטפל בבעיית היפגעות הילדים בחברה הערבית. זה חייב להיות חלק בלתי נפרד מהמטרות של כל ממשלה שתקום. לכל ילד באשר הוא הזכות לגדול בבטחה, ולנו המבוגרים, האחריות והחובה לדאוג לכך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תיעוד מבצעי מד"א
ניידת טיפול נמרץ
צילום: תיעוד מבצעי מד"א
מומלצים