שתף קטע נבחר

הצעת החוק לפיזור הכנסת אושרה בקריאה ראשונה

פיזור הכנסת ה-22 אושר בקריאה ראשונה בתמיכה של 91 ח"כים וללא מתנגדים. גם קיום הבחירות ב-2 במרץ אושר. בהמשך הלילה: הוועדה המסדרת מכינה את הצעות החוק לקריאה שנייה ושלישית. נתניהו, שאמור להגיע להצבעות, טען: "כחול לבן כפו עלינו בחירות חדשות, צריך לנצח בגדול". לפיד: "לבחירות יש שלוש סיבות: שוחד, מרמה, הפרת אמונים"

ממשיכים להתקרב לפיזור הכנסת ולאישור קיום הבחירות בחודש מרץ: מליאת הכנסת אישרה הערב (יום ד') בקריאה ראשונה את הצעות החוק לפיזור הכנסת ה-22 וקביעת תאריך הבחירות לכנסת ה-23 ב-2 במרץ 2020. בחוק לפיזור הכנסת והקדמת הבחירות תמכו 91 ח"כים ללא מתנגדים. הצעת החוק להקדמת הבחירות הבאות עברה ברוב של 93 תומכים מול שבעה מתנגדים. ynet מעביר שידורים חיים מהדיונים וההצבעות בוועדה המסדרת ובמליאת הכנסת.

 

הנפגעים מכאוס הבחירות: "בלי ממשלה לא ניתן לקדם כלום"

 

הצעות החוק הוחזרו לוועדה המסדרת לקראת הכנתן להצבעה בקריאה שנייה ושלישית עוד במהלך הלילה. היועץ המשפטי של הכנסת קבע כי ניתן להמשיך בדיונים על החוקים גם אחרי פקיעת המנדט בחצות.

 

בנימין נתניהו לא נכח בהצבעה, אולם במהלך דיוני הוועדה המסדרת אמר ח"כ מיקי זוהר שראש הממשלה הודיע שיגיע להצבעות בקריאה שנייה ושלישית.

 

מליאת הכנסת (צילום: ערוץ הכנסת)
ההצבעה בקריאה ראשונה על פיזור הכנסת ה-22(צילום: ערוץ הכנסת)

הוועדה המסדרת כנסת (צילום: אלכס קולומויסקי)
דיון הוועדה המסדרת בהצעות החוק(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

 

מליאת הכנסת (צילום: אלכס קולומויסקי)
השר כחלון לצד ח"כ שקד(צילום: אלכס קולומויסקי)

מליאת הכנסת (צילום: אלכס קולומויסקי)
ח"כ זוהר עם ח"כ גנץ וח"כ לפיד(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

מליאת הכנסת (צילום: אלכס קולומויסקי)
גדעון סער ויואל רזבוזוב(צילום: אלכס קולומויסקי)

ראש הממשלה בנימין נתניהו פרסם סרטון לפני ההצבעה ואמר: "בשעות האחרונות כחול לבן מוציאים מבול של ספינים, הם רוצים להסתיר את העובדה שהם עשו הכול כדי להימנע מהקמת ממשלת אחדות לאומית רחבה שהייתה מספחת את בקעת הירדן, הם ניסו לעשות הכול כדי להקים ממשלת מיעוט עם תומכי הטרור איימן עודה ואחמד טיבי וגם בזה הם נכשלו. הם כפו עלינו בחירות חדשות, זה מיותר, וכדי למנוע שזה יחזור על עצמו - יש רק דבר אחד לעשות וזה לנצח בגדול". מכחול לבן מסרו בתגובה לסרטון של נתניהו: "תשמור קצת שקרים גם לקמפיין". נתניהו לא התייחס לדיווח שלפיו הוא שוקל לוותר על חסינות מפני העמדה לדין. נתניהו ויו"ר הימין החדש השר נפתלי בנט מתלבטים אם להגיע להצבעה במליאה או להיעדר ממנה.

 

ח"כ יאיר לפיד, מספר 2 בכחול לבן, אמר לפני ההצבעה: "תרחיקו את הילדים מהטלוויזיה, יש בחירות. הבחירות הולכות להיות פסטיבל של שנאה ואלימות, אז שהילדים לא יהיו ליד הטלוויזיה ולא יראו מה אומרים נבחרי העם. חגיגה דמוקרטית הופכת להיות רגע הבושה של הבית הזה. לבחירות האלה יש שלוש סיבות: שוחד, מרמה, הפרת אמונים".

 

יו"ר העבודה-גשר, ח"כ עמיר פרץ, אמר במליאה: "אני נמצא כאן 32 שנים, חשבתי שראיתי הכול. ראיתי ממשלות נופלות, קמות. גם בימים הקשים ביותר הוויכוחים היו על שאלות של תהליך מדיני, חברתי, כיצד מתמודדים עם שאלות משמעותיות. לעולם איש לא ערער על מהות הדמוקרטיה, שלטון החוק, שוויון, כבוד האדם. מערכת הבחירות שאנחנו הולכים אליה מגיעה בגלל שנאה, הסתה וחרמות. אני יודע שכולם רוצים להטיל את האשמה רק על נתניהו. אין ספק שהוא אמן ההסתה. אבל ליברמן הוא זה ששדרג את ההסתה נגד החרדים והערבים".

מליאת הכנסת (צילום: רפי קוץ)
ח"כ לפיד במליאת הכנסת, הערב(צילום: רפי קוץ)

 

מליאת הכנסת (צילום: רפי קוץ)
השר בצלאל סמוטריץ' וח"כ יאיר גולן(צילום: רפי קוץ)

מליאת הכנסת (צילום: רפי קוץ)
חברי הכנסת כהנא ופורר(צילום: רפי קוץ)

מליאת הכנסת (צילום: רפי קוץ)
ח"כ אבידר וח"כ כסיף(צילום: רפי קוץ)

יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ מיקי זוהר, אמר במשדר המיוחד של אולפן ynet בהתייחסו לדיווח על ההתייעצויות שעורך ראש הממשלה נתניהו בנוגע לוויתור אפשרי על חסינות מפני העמדה לדין: "אני מאלו שאמרתי לראש הממשלה לא לעשות דבר כזה, זה ייתן לכחול לבן את המתנה שהם מנסים להשיג לעצמם. חסינות היא לא חנינה, היא בסך הכול קובעת שהדיון המשפטי יחל כשהכהונה תסתיים. אני יודע ששונאי נתניהו להוטים כל כך לראות את עצמם במקומו בשלטון, הם מתעלמים מהשיקולים האחרים".

 

ח"כ גדי יברקן מכחול לבן אמר במשדר: "אני מקווה שאנשים יתאפסו על עצמם, אבל ככל הנראה אנחנו דוהרים לבחירות, וזו התוצאה שמספר פוליטיקאים, בראשם ראש הממשלה, החליטו להעמיד את עצמם לפני כל דבר חשוב במדינת ישראל. אנחנו הולכים לבחירות בגלל שראש הממשלה החליט שאם אין חסינות - אין שלטון, ואם אין שלטון - אין נתניהו. נושא הסרת החסינות היא צו השעה. איך ראש הממשלה יכול לבקש את אמון הציבור ולהגיד 'אני מתחייב לשמור אמונים למדינת ישראל' כשיש לו שלושה כתבי אישום על שוחד, מרמה והפרת אמונים?".

 

ח"כ איציק שמולי (העבודה-גשר) התייחס במשדר לאפשרות של חיבור אפשרי במחנה המרכז-שמאל. לדבריו, "יש הבדלים בינינו לבין תנועות אחרות במחנה. יחד עם זאת, אני חושב שאנחנו צריכים להחזיר לעצמנו את מה שמפלגת העבוודה איבדה במהלך הדרך. זו חשיבה דמוקרטית שתתוביל אותנו לניצחון. לדעתי, כרגע הכול צריך להיות על השולחן, כולל חיבור עם כחול לבן, כולל ריצה עצמאית. אם חלילה אחת המפלגות תיפול מתחת לאחוז החסימה - בני גנץ לא יהיה ראש ממשלה".

 

  ()

מליאת הכנסת (צילום: רפי קוץ)
יו"ר כחול לבן ח"כ גנץ עם חברי מפלגתו(צילום: רפי קוץ)

 

מוקדם יותר היום אושרו הצעות החוק בקריאה טרומית בתמיכה של 50 חברי כנסת וללא מתנגדים. על החוקים חתומים נציגי כל סיעות הבית, כך שההליך מתקיים בהסכמה.

 

יו"ר הוועדה המסדרת, ח"כ אבי ניסנקורן (כחול לבן), אמר הבוקר בעת הצגת הצעות החוק: "הלב נחמץ היום לי ואני חושב שלכל חברי הכנסת. אני חשבתי או לפחות קיוויתי שהחוקים שאני אעביר יהיו הצעות חברתיות ולא הצעות לפיזור הכנסת אבל בעת הזו זה מה שקורה. זה יום קשה לציבוריות הישראלית, כל צד חושב שהשני אשם ואני מבקש שננהג בממלכתיות ושנדע ימים טובים יותר".

 

השר יריב לוין (הליכוד) השיב בשם הממשלה: "כולנו היינו מעדיפים לא להגיע למצב הזה, והעיסוק שעוד נעסוק בו רבות בשאלה מי אשם ולמה, לא יועיל בנקודת הזמן הזו. אני כן רוצה לנצל את הבמה כדי להודות ח"כ ניסנקורן שבלב הכאוס לפחות ידענו להעביר את החוקים האלה בהסכמה וברוח טובה, ואולי זו קרן אור קטנה באפלה מאוד גדולה".

 

במקביל, ראש הממשלה נתניהו מקיים כאמור התייעצויות ושוקל להצהיר כי יוותר על החסינות מפני העמדה לדין. המטרה: "לגלגל את הכדור" לכחול לבן ולדרוש מיו"ר כחול לבן בני גנץ שיישב איתו בממשלה, כשנתניהו יכהן ראשון ברוטציה.

 

עם זאת, הסיכויים שמהלך כזה ימנע את פיזור הכנסת עוד הערב נראים קלושים, גם מכיוון שעד כה הדגישו בכחול לבן שלא יסכימו לכהונה של נתניהו תחת כתב האישום.

 

מהליכוד נמסר בהמשך לפרסום כי "כחול לבן בבולמוס של ספינים, אחרי שהכשילו בכל דרך אפשרית ממשלת אחדות ונכשלו בהקמת ממשלת מיעוט עם אחמד טיבי ואיימן עודה. נותרו עוד כמה שעות. אם כחול לבן יסכימו להחיל את הריבונות על בקעת הירדן והיישובים ביהודה ושומרון, ניתן להקים ממשלה מיד ולמנוע בחירות".

 

אם החקיקה לפיזור הכנסת אכן תושלם היום, ממחר בבוקר תחל רשמית תקופת הקמפיינים, אולם זו תלך ותתרחב ככל שיתקרב מועד הבחירות. בכל התקופה הזאת, וכפי שהיה בחודשים האחרונים, תמשיך לפעול הממשלה הנוכחית כממשלת מעבר, וכך גם הכנסת. ועדות הכנסת לא יפעלו בתקופה הזאת, ולא יהיו חקיקה ויוזמות שנויות במחלוקת.


פורסם לראשונה 11/12/2019 18:25

 

בהכנת הידיעה השתתפו אלכסנדרה לוקש וניר (שוקו) כהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
מליאת הכנסת
צילום: עמית שאבי
מומלצים