שתף קטע נבחר

נפתר משבר הפעוטות האלרגים למזון במעונות

רגע לפני פיזור הכנסת, סיכם יו"ר ועדת הכספים גפני על העברת 10 מיליון ש"ח מעודפי מבקר המדינה. המשמעות: 450 ילדים יזכו לסייעות גם ב-2020. עמותת יה"ל, שניהלה את המאבק הממושך: "החלטה חשובה מאין כמוה"

 

משה גפני (צילום: אלכס קולומויסקי)
ח"כ משה גפני(צילום: אלכס קולומויסקי)

בשורה להורים לפעוטות אלרגיים: שעות לפני הפיזור הצפוי של הכנסת הודיע הערב (יום ד') יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), כי נפתר משבר הפעוטות האלרגיים למזון במעונות היום לגיל הרך, לפחות לשנה הקרובה. גפני הודיע שסיכם עם מבקר המדינה מתניהו אנגלמן על העברת עשרה מיליון שקל מעודפי התקציב של משרדו למשרד העבודה והרווחה, לצורך המשך מימון הסייעות ל-450 הפעוטות בשנת 2020. הסיכום נעשה על דעת אגף התקציבים במשרד האוצר.

 

מדובר בפעוטות עם אלרגיה מסכנת חיים לחלב או לכמה סוגי מזון במקביל, שעד כה הוצמדה להם סייעת לכשעתיים ביום בזמן הארוחות. בעקבות אישור ההעברה התקציבית הוסר החשש כי ההורים ייאלצו להשאיר את הפעוטות בבית החל מ-1 בינואר 2020, בעוד שלושה שבועות.

 

מעמותת יה"ל לאלרגיות מזון, שניהלה את המאבק למימון הסייעות לפעוטות האלרגיים, נמסר בתגובה: "זו החלטה חשובה מאין כמוה והיא תאפשר לילדים שלנו להמשיך לפקוד את מעונות היום. היינו מודאגים מאוד וככל שנקפו השעות הרגשנו שהפתרון מתרחק. ההקלה עכשיו היא עצומה. אנו תקווה שיגיע היום שבו לא נצטרך להילחם עוד על הזכות הבסיסית של הילדים שלנו לשהות במסגרות החינוך".

 

 

בעמותה ביקשו להודות לח"כ גפני, "שהקשיב למצוקת ההורים ופעל להשגת הפתרון רגע לפני פיזור הכנסת. העמותה וההורים כולם מודים גם לחברי הכנסת יעקב אשר, קטי שטרית ויעקב מרגי על הסיוע והליווי השוטף שלהם והצפת הנושא והמצוקה של הילדים האלרגיים במליאת הכנסת ובוועדת הכספים".

 

"ערב פיזור הכנסת, תקצוב הסייעות לילדים האלרגיים היא הבשורה המשמחת ביותר", אמרה ח"כ שטרית, והוסיפה: "אני מברכת את ועדת הכספים והעומד בראשה ח"כ הרב משה גפני שפעלו בעניין. עכשיו, הורים לכ-450 ילדים אלרגיים יוכלו לשלוח את ילדיהם בבטחה למעונות היום". 

 

המאבק למימון הסייעות לפעוטות האלרגיים נמשך כבר חמש שנים, בין פתרון זמני אחד לאחר. לפני תחילת שנת הלימודים הנוכחית הודיע משרד העבודה והרווחה על הפסקת המימון לסייעות, ובעקבות זאת ניהלו ההורים מאבק שלווה בהפגנות. באחת מהן, שהתקיימה באוגוסט מול ביתו של מי שכיהן שר העבודה והרווחה באותו הזמן, חיים כץ, הובטח להם על ידו שהמימון יימשך עד לסוף 2019, אך הוא הבהיר כי החל מתחילת 2020 הסיוע יוענק רק לפעוטות השייכים לאוכלוסיות רווחה, והאוצר ייאלץ למצוא פתרון תקציבי אחר עבור יתר הפעוטות, מאחר שאין לכך תקציב במשרדו.

 

בדיון שהתקיים לפני שבוע בוועדת הכספים של הכנסת, סירבו חלק מהח"כים לאשר העברות תקציביות עד לפתרון המשבר, אך לבסוף הרוב המוחלט של ההעברות אושר למרות זאת.

 

ביוני נתן בג"ץ תוקף מחייב לנוהלים הקשורים להתנהלות מעונות היום המפוקחים בנוגע לפעוטות האלרגיים, שעד כה הוגדרו רק כהמלצות. ההחלטה התקבלה בעקבות עתירה בנושא שהוגשה על ידי עמותת יה"ל.

 

במהלך הדיון בעתירה הציגה המדינה תוכנית פעולה למתן פתרון מערכתי שיספק מענה לפעוטות האלרגיים ששוהים במעונות היום המפוקחים, כמו אלה של נעמת, ויצו ואמונה. המדינה התחייבה בין היתר כי תימנע, ככל הניתן, מהכנסת אלרגנים למעונות וכי כמות הארוחות עם אלרגנים שכיחים, כגון חלב וביצים - תצומצם. כמו כן יופרדו הארוחות מפעילויות אחרות, תוך הקפדה על זמנים סדירים וניקיון.

 

בנוסף נקבעו נהלים למענה חירום במצב שבו פעוט עם אלרגיה מסכנת חיים נחשף לאלרגן. כך נקבע שבכל מעון יש להחזיק מזרקי אפיפן נגישים ולקבוע מראש מי אנשי הצוות שיהיו אחראים לתת מענה בעת חירום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
ח"כ משה גפני
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים