שתף קטע נבחר

בתוך המרכול הכשר: "רואים שנאה בעיניים"

בעלת החנות לאה, העובד מיגל והקונה משה נרצחו במתקפת הירי של אישה וגבר שהיה בעבר ב"שחורים העבריים" - ויהודים בניו ג'רזי מספרים לשליח ynet על האנטישמיות הגואה: "יש מקומות שחייבים להוריד בהם את הכיפה". עשרות ילדים הסתגרו בבית המדרש הצמוד: "מזכיר זמנים אחרים"

  

 

תקרית הירי שלשום (יום ג') בעיר ג'רזי סיטי שבניו ג'רזי נמצאת עדיין בחקירה, והמשטרה המקומית עדיין לא קבעה סופית אם מדובר בפשע שנאה או באירוע פלילי. אבל ראש העיר ג'רזי סיטי כבר אמר כי הרקע למתקפה על המרכול JC Kosher, מתקפה שבה נרצחו ארבעה בני אדם, היה אנטישמי - ומבחינת תושביה היהודים-אורתודוקסים של השכונה, המזוהה עם חסידות סאטמר, אין כלל אפשרות אחרת.

 

"אתם רוצים להסביר לי שזה לא פשע שנאה? שזו לא אנטישמיות?", אמר הרב דיוויד נידרמן, נשיא איחוד הקהילות היהודיות בווילאמסבורג שבברוקלין. "הם עצרו בחנות ויצאו החוצה והתחילו לירות. אז איך זו לא אנטישמיות? זה פשע לא לחקור את זה כך. תהליך החקירה צריך להימשך, סוכני הממשלה צריכים להיות זהירים. לנו ולכל מי שדעתו צלולה זה ברור שזה מקרה אנטישמי".

 

 

זירת הירי בניו ג'רזי  (צילום: אמיר בוגן)
המרכול הכשר, שבו נרצחו בעלת החנות, עובד וקונה(צילום: אמיר בוגן)

זירת הירי בניו ג'רזי  (צילום: AP)
המרכול הכשר, זירת הירי בניו ג'רזי (צילום: AP)

זירת הירי בניו ג'רזי בה נהרגו לאה מינדל ומשה דויטש (צילום: רויטרס)
בית המדרש הסמוך. עשרות ילדים הסתתרו שם(צילום: רויטרס)

על פי החשד, שני התוקפים - דיוויד אנדרסון ופרנסין גרהאם - הסתערו על המרכול מתוך כוונה לפגוע ביהודים. השניים נהרגו בחילופי האש עם המשטרה. אנדרסון היה חבר בעבר ב"עבריים השחורים" ובעמוד הפייסבוק שלו נמצאו פוסטים אנטישמיים ואנטי-משטרתיים

 

במתקפה של אנדרסון וגרהאם נהרגו לאה פרנץ (33), שהמרכול היה שייך לה ולבעלה, ומשה דויטש (24). מהירי נהרגו גם השוטר ג'וזף סילס ומיגל דגלאס, מהגר מאקוודור שעבד בחנות. על פי הדיווחים האחרונים, ברכב המסחרי ששימש את התוקפים נמצא גם מטען צינור מוכן לשימוש, וכן מנשרים שכללו תעמולה גזענית.

 

לאה, אם לשלושה, כונתה "חלוצה" על שפתחה את החנות ביחד עם בעלה משה. הבעל יצא מהחנות זמן קצר לפני הירי כדי להתפלל בבית כנסת סמוך. אמו סיפרה ל"ניו יורק טיימס" כי היריות החלו דקות לאחר מכן: "התקשרתי לבן שלי, והוא אמר – אני לא יכול לצאת, אין לי מושג איפה היא". משה דויטש קנה לעצמו סנדוויץ' בעת שהחלה המתקפה הרצחנית על המרכול. הלילה מאות רבות ליוו למנוחות את פרנץ ודויטש.

 

 

לאה מינדל פרענץ משה דויטש ()
שניים מהנרצחים - לאה פרנץ ומשה דויטש

דייוויד הנדרסון אחד החשודים ב ירי ניו ג'רזי ארה
החשוד, דיוויד אנדרסון. היה חבר בעבר ב"שחורים העבריים"(צילום: AP)

ניו ג'רזי ארה
זירת הרצח(צילום: EPA)

זירת הירי בניו ג'רזי  (צילום: AP)
קליעים בזירה(צילום: AP)

ביום שאחרי המתקפה הרצחנית, זירת הירי ליד המרכול וקטע הרחוב הסמוך לה סגורים לעוברים ושבים ובמקום נוכחות משטרתית מוגברת. עם זאת, על רקע הביקור של מושל ניו ג'רזי פיל מרפי, שהגיע למקום עם קונסול ישראל בניו יורק דני דיין, ניתן היה להתרשם מהנזק במרכול ובסביבתו, וכן מהאפשרות לטבח בבניין הצמוד, שבו בית מדרש. עדי ראייה סיפרו כי במהלך האירוע עשרות ששהו באותו בית מדרש הסתגרו בחדר אחד בקומה השנייה במשך כמה שעות.

 

"הרגע הכי קשה, פרט ללראות את ההרס המוחלט במכולת, היה כשעלינו לקומה השניה בבית כנסת שמשמש תלמוד תורה וראינו את המקום שבו התחבאו כ-50 ילדים יהודים שיריות שורקות מסביבם", אמר דיין במהלך ביקורו בבית המדרש. "אי אפשר להשוות, אבל צצות זכרונות ומחשבות על זמנים אחרים שבהם ילדיo התחבאו ככה". דיין הבהיר כי גם אם למדינת ישראל אין סמכות חוקית בעניין, היא מראה אחריות ואכפתיות כשיהודים מותקפים על רקע אנטישמי, גם כשמדובר בחברי חסידות סאטמר המוכרים כאנטי-ציונים. "גם אירוע אנטישמי שקורה אלפי קילומטרים מהחופים שלנו הוא חדשות מקומיות. אין לנו סמכות אבל יש לנו אחריות. במקרה הזה הנרצחים הם חסידי סאטמר שכנראה מדינת ישראל היא לא כוס התה שלהם, אבל זה לא משנה, בנסיבות האלה כולנו אחים והייתי צריך להיות פה כדי לחבק, להראות סולידריות וגם להזיל דמעה".

 

אבי הרשקוביץ, איש נדל"ן המתגורר בעיירה לייקווד הסמוכה, הגיע לשכונה בליל האירוע לאחר שקיבל דיווחים בוואטסאפ מחברי הקהילה: "אנשים התחילו להתכתב - 'אתם לא יודעים מה קורה פה'. זו המכולת שבה שאנחנו אוכלים צהריים, ופתאום אחד שולח סרט שיש פה יריות, הייתי בשוק. הוואטסאפ התחיל להתפוצץ וזה המשיך ארבע שעות ככה. בחיים לא קיבלתי כל כך הרבה סמסים, אלפי סמסים". הרשקוביץ, שהציג כמה קליעים שאסף מהזירה, סיפר כי כאיש עסקים הוא חש מתח הולך וגובר בשכונות השונות: "אתה מסתכל לאנשים בעיניים ורואה שנאה. יש מקומות שאתה חייב להוריד בהם את הכיפה. וזה קורה פה, בארצות הברית של היום".

זירת הירי בניו ג'רזי  (צילום: AP)
רכב שנפגע מהירי(צילום: AP)

ניו ג'רזי תיעוד ירי מרכול כשר ()
תיעוד הטבח

ירי ברחוב מרטין לוטר קינג' בניו גרזי  (צילום:  AP)
כוחות בזירה(צילום: AP)

רוב חברי הקהילה היהודית במקום הם כאמור יוצאי חסידות סאטמר. ברוב המקרים מדובר בתושבים שנאלצו לעזוב את ביתם בשכונת וויליאמסבורג שבברוקלין בגלל עליית מחירי הדיור באזור ויוקר המחיה, ונדדו אל מעבר לנהר ההדסון לשכונת ווסט ברגן שבג'רזי סיטי - שכונה קשת יום, שמבוססת על אוכלוסיות חלשות ממוצא אפריקני-אמריקני ועל מהגרים. למרות המתקפה, הרב נידרמן הבהיר כי "אנחנו שומרים על יחסים טובים עם כל הקהילות השכנות, אבל יש תפוחים רקובים". ואכן, במרחק שני רחובות מהמרכול JC Kosher הוקמה כנסייה מאולתרת ועליה כתובות קיר ושלטים בשבחי העם היהודי, ובין השאר אפשר להבחין בציור של דגל ישראל וארצות הברית שלובים זה בזה.

 

"זה נחמד לראות אנשים מכל העולם באים ומנסים לקבל מידע, אבל נשאיר את זה לחוקרים ולרשויות החוק, אנחנו פה רק כדי לתמוך בקהילה", אמר הרב משה שפירו, שליח חב"ד המתגורר בעיירה הובוקן הסמוכה, "האנשים בשוק מוחלט, זו קהילה קטנה, רק מאה משפחות שעברו לפה בארבע-חמש השנים האחרונות מברוקלין. הם פה, מנסים לחיות את חייהם". שפירו סיפר גם על בעלי המרכול, בני הזוג פרנץ, שגם הם הגיעו מוויליאמסבורג: "זה זוג צעיר שפתח את החנות כדי לעזור לקהילה. להרבה אנשים שעבדו באזור היה מקום לבוא ולקנות כריך כשר. הם האנשים הכי חביבים ונחמדים לשכנים שלהם, ומה שקרה הוא חדשות מזעזעות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר בוגן
המרכול הכשר, אחרי הטבח
צילום: אמיר בוגן
מומלצים