שתף קטע נבחר

10 החלטות שעשויות למנוע מחלות לב וכלי דם

לשמור על תזונה בריאה, להקפיד על פעילות גופנית סדירה ולא לפספס מעקב רפואי. 10 החלטות חשובות שיעזרו לכם לשמור על בריאות הלב

בשיתוף האיגוד הקרדיולוגי בישראל ונובו נורדיסק

  

מחלות לב (כולל מחלות כלי הדם ושבץ מוחי) הינן המחלות השכיחות ביותר בעולם המערבי הן בגברים והן בנשים ומהוות את הגורם העיקרי לתחלואה ולתמותה. בישראל, בניגוד לשאר ארצות העולם המערבי, תופסות מחלות הלב בשנים האחרונות מקום שני בתמותה לאחר מחלת הסרטן וזאת בין השאר, הודות לגילוי מוקדם וטיפולים מתקדמים. מחלות לב מתחילות בצורה סמויה כבר מגיל צעיר מאוד וניתן למנוע חלק גדול מהן באמצעים פשוטים יחסית.

 

גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם אלה גורמים המאיצים התפתחות של מחלת הלב ושקיעת שומנים וחומרי פסולת בכלי הדם (תהליך הנקרא "טרשת העורקים") עד לחסימתם. הסכנה בחסימת כלי הדם בעורקי הלב היא בהיווצרות אוטם שריר הלב ובחסימת כלי הדם- שבץ מוחי.

 

ניתן לחלק את גורמי הסיכון לכאלה שלא ניתן לשנות – כגון מין, גיל, גורמים תורשתיים ולאלו שניתן לשנות ביניהם יתר שומני הדם, יתר לחץ דם, סכרת, עישון והשמנת יתר.

 

התקף לב. הגורם העיקרי לתחלואה ולתמותה בעולם המערבי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התקף לב. הגורם העיקרי לתחלואה ולתמותה בעולם המערבי(צילום: shutterstock)

 

10 בחירות פשוטות שאתם יכולים להחליט ועשויות להשפיע במניעת מחלות לב וכלי דם:

1. הכניסו לשיגרת יומכם 150 דקות בשבוע של פעילות גופנית בעצימות בינונית (למשל הליכה מהירה). זהו הזמן המינימאלי המומלץ אך אם אתם לא מצליחים, גם 75 דקות בשבוע בעצימות גבוהה יתרמו לתחושה כללית טובה יותר וערנות גבוהה יותר.

 

2. בניגוד לתפיסות רבות שנים טיפול מונע בטבליות אספירין אינו מומלץ היום באופן שוטף למי שאין להם מחלת לב או כלי דם. לפני התחלה או הפסקת טיפול יש להתייעץ עם הרופא המטפל.

 

3. בדקו פעם בשנה את רמת הכולסטרול אצל רופא המשפחה. מתן טיפול מונע בתרופות להורדת שומני הדם ממשפחת הסטטינים הוא קו ראשון למניעת מחלת לב תורשתית בחולים עם רמת "כולסטרול רע" (LDL) של 190 מ"ג/ד"ל ומעלה, עבור חולי סוכרת, אנשים בגילאים 40-75 ואנשים בעלי סיכון מוגבר למחלות לב תורשתיות (באם נאמר להם על כך בשיחה עם הרופא המטפל). כמובן שעל כל התחלה או שינוי טיפול מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל.

 

4. כולנו לעיתים חוטאים בחטא הגלידה כשאנחנו חוזרים הביתה מהעבודה, בשינוי פשוט של הקפאת מעדני חלב תוכלו לייצר לעצמכם פתרון כמעט זהה בטעם אבל משמעותי מבחינת אחוזי השומן.

 

5. אם אתם מתחת לגיל 50 ויש לכם היסטוריה משפחתית של מחלת לב כלילית מומלץ ללכת להיבדק לגבי קיום של היפרכולסטרולמיה משפחתית- מחלה תורשתית גנטית שגורמת לעליית כמות הכולסטרול בדם.

  

6. המעיטו מאד בצריכת משקאות ממותקים ובמקומם הכינו בעצמכם מים בטעמים  - הוסיפו נענע, פלחי תפוזים, ליצ'י או אפילו קיווי לקנקן המים שבמקרר. אחרי שתמצאו את השילוב המועדף עליכם תהנו יותר משתיית המים ותצליחו להוריד את השתייה הממותקת בקלות יותר.

 

7. לכל הסובלים מיתר לחץ דם, מומלצת פעילות גופנית מבוקרת, הפחתת המלח בתזונה, הפחתת משקל, הפחתה בשתיית אלכוהול, יעוץ רפואי לגבי טיפול מתאים ובאם קיימת המלצה על טיפול תרופתי, מומלץ על יעד של לחץ דם באופן כללי פחות מ-130/80.

 

8. מומלץ על ייעוץ דיאטני בכל מקרה של השמנה. אצל חולים עם נטייה להשמנה מומלצת פעילות גופנית מבוקרת, דיאטה דלת קלוריות, איזון רמת הסוכר במידת הצורך ואיזון לחץ הדם. באופן כללי מומלץ על Body mass index (BMI) של 20-25 (מחושב לפי משקל גוף בק"ג חלקי גובה במטר בריבוע), או היקף מותניים קטן מ 90 ס"מ בגברים או 80 ס"מ בנשים.

 

9. הכינו בבית לוח בו תכתבו את הפעילויות הגופניות והאימונים שאתם מתכננים בכל שבוע ותלו אותו במיקום מרכזי בבית! כל סופ"ש עברו עם כל המשפחה על הלוח וסמנו V על הפעילויות שהתקיימו ועברו על הפעילויות המתוכננות לשבוע הבא.

 

10. מומלץ לנסות ולהקפיד על דיאטה הכוללת ירקות, פירות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים, בשר רזה ודגים לגוון עד כמה שניתן את הארוחות. יש להמעיט באכילה של שומנים רווים, בשר אדום, בשר מעובד ומשקאות ממותקים.

 

הכותבים: פרופ' דורון זגר, נשיא איגוד הקרדיולוגים בישראל ומנהל המערך הקרדיולוגי בסורוקה, ופרופ' מיכאל שכטר, מנהל היחידה למחקרים קליניים, מערך הלב, מרכז רפואי ע"ש שיבא ויו"ר החוג לאפידמיולוגיה ומניעת מחלות לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל.

  

 בשיתוף האיגוד הקרדיולוגי בישראל ונובו נורדיסק

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשמור על בריאות הלב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים