שתף קטע נבחר

אחרי המהפכה: אלג'יריה קיבלה נשיא מהמשטר הקודם

חצי שנה אחרי שהמפגינים אילצו את בוטפליקה החולה להתפטר מקץ 20 שנות שלטון, נבחר ראש הממשלה שלו לשעבר, עבד אל-מג'יד תבון, לנשיא החדש. רוב האזרחים החרימו את הבחירות, ובמקום זה יצאו לרחובות: "לא הנשיא שלי, המחאה נמשכת"

עבד אל-מג'יד תבון, בעל ברית לשעבר של הנשיא המודח של אלג'יריה עבד אל-עזיז בוטפליקה, הוכרז בסוף השבוע כמנצח בבחירות לנשיאות, חודשים אחרי ההתקוממות העממית שבה הודח בוטפליקה בתום שלטון בן שני עשורים. תוצאת הבחירות, שהוחרמו על-ידי רוב האזרחים, מעוררת זעם ברחובות המדינה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

אלג'יריה מחאה נגד בחירת הנשיא החדש עבד אל-מג'יד תבון (צילום: mct)
המאבק נמשך. ברחובות אלג'יר(צילום: mct)

נשיא אלג'יריה החדש עבד אל-מג'יד תבון (צילום: AP)
תבון. מרחיק עצמו מבוטפליקה(צילום: AP)

המוני מפגינים שאינם מקבלים את מינויו של תבון, ראש הממשלה לשעבר, יצאו בסוף השבוע שוב לרחובות אלג'יר בדרישה לפרק לחלוטין את הממסד הפוליטי הישן. "ההצבעה הייתה מזויפת, הבחירות שלכם לא מעניינות אותנו והנשיא שלכם לא ישלוט עלינו", קראו מפגינים. מרים בת ה-31, אחת מפעילי המחאה, טענה: "תבון גרוע יותר מבוטפליקה. ידוע שהוא אחד הגנבים. לא הצבענו, ולא ניסוג".

 

אתמול נקט תבון טון מפויס כלפי תנועת המחאה. "אני שולח את ידי אליכם לדיאלוג כדי לבנות אליג'יריה חדשה", אמר תבון בן ה-74. בבחירות הוא זכה ב-58% אחוזים, ובכך הצליח לגבור על ארבעה מועמדים אחרים כבר בסיבוב הראשון, בלי צורך בסיבוב שני ומכריע. כל חמשת המועמדים שהוצגו לבחירה כיהנו בתפקידים במשטרו של בוטפליקה בן ה-82, שהתפטר באפריל בעקבות מחאות ההמונים נגדו.

אלג'יריה מחאה נגד בחירת הנשיא החדש עבד אל-מג'יד תבון (צילום: mct)
נסעו גם 100 קילומטר. פעילי המחאה(צילום: mct)
 

אלג'יריה מפגינים רבבות מחאה נדירה נגד הנשיא עבד אל-עזיז בוטפליקה (צילום: AFP, shutterstock)
בוטפליקה. בכירי משטר בכלא(צילום: AFP, shutterstock)

בציבור האלג'יראי הייתה התנגדות גדולה לבחירות, שאותן הציג הצבא כדרך להשיב לאלג'יריה את היציבות אחרי כמעט עשרה חודשים של הפגנות ברחובות. המועמדים, בהם עוד ראש ממשלה לשעבר, עלי בן פליס בן ה-75, נתקלו בהתנגדות עזה של המפגינים, המכנים אותם "ילדי המשטר".

 

מקורב למפקד הצבא

שישה מכל עשרה אלג'יראים נמנעו מלהצביע, ופירוש הדבר ששיעור ההצבעה במערכת הבחירות הזו היה הנמוך ביותר מאז שאלג'יריה קיבלה את עצמאותה מצרפת ב-1962. ביום הבחירות הפגינו עשרות אלפים במרכז אלג'יר, והמשטרה השתמשה בזרנוקי מים בניסיון לפזר אותם. אתמול שבו המפגינים לרחובות, קוראים שוב ושוב "תבון הוא לא הנשיא שלי".

מפקד צבא אלג'יריה אחמד גייד סלאח (צילום: AP)
מפקד הצבא אחמד גייד סלאח. הנשיא החדש מקורב(צילום: AP)

סעיד, מהנדס בן 32, סיפר שהגיע לבירה ממרחק של 100 קילומטר כדי להשתתף בהפגנות. "העברתי כאן את הלילה כדי שאוכל להפגין שוב ולומר שאנחנו לא מכירים בבחירות שלהם או בנשיא שלהם", אמר. מפגינים צעירים באלג'יר כינו "בוגדים באומה" את מי שהלכו להצביע בכל זאת.

 

ארה"ב בירכה אתמול את הנשיא הבחר, אבל קראה לאלג'יריה לכבד את זכויות המפגינים. "העם האלג'יראי הביע את שאיפתו לא רק בקלפי אלא גם ברחובות", מסרה מחלקת המדינה. "ארה"ב תומכת בזכות האלג'יראים להביע את דעותיהם בדרכים לא אלימות".

אלג'יריה מחאה נגד בחירת הנשיא החדש עבד אל-מג'יד תבון (צילום: mct)
ארה"ב: "לכבד את זכותם". מפגינים באלג'יר(צילום: mct)

לתבון מחכה משימה קשה ביותר באלג'יריה, מדינה שרבים מאזרחיה רואים בממשלה גוף מושחת שאינו מסוגל לנהל את הכלכלה הנחלשת. בשיחה עם כתבים אתמול הוא הבטיח להילחם בשחיתות ולפעול לשינוי החוקה.

 

תבון כיהן בממשלתו של בוטפליקה מ-1999 עד 2002, ואז חזר אליה ב-2012. הוא כיהן זמן קצר כראש הממשלה ב-2017, אבל בוטפליקה פיטר אותו אחרי שלושה חודשים בלבד, משום שמתח ביקורת על בכירים במשטר, שרבים מהם נמצאים עכשיו בכלא או עומדים לדין בגין שחיתות.

 

תבון נתפש כמקורב למפקד צבא אלג'יריה אחמד גייד סלאח, שהסתמן כדמות החזקה באלג'יריה אחרי התפטרות בוטפליקה. מאז תחילת הקמפיין שלו ניסה תבון להרחיק עצמו מהנשיא המודח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, shutterstock
הנשיא המודח בוטפליקה
צילום: AFP, shutterstock
מומלצים