שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות

    עמוק באדמה

    בעיניי, ואני לא לבד בעניין הזה, מבחינה גיאולוגית ואקלימית ישראל היא מיקרוקוסמוס של העולם

    אם כדי לעבור בין תא שטח אחד לאחר באוסטרליה תידרשו לנהוג 1,000 מייל, בארץ המעבר בין הר ירוק למדבר צחיח לוקח 20 דקות. רוצים חוף? קחו בחשבון חצי שעת נסיעה נוספת, שהיא חצי יום נסיעה ברוב ארצות העולם. אם חייזרים היו נוחתים על כדור הארץ והיינו רוצים להראות להם כמעט כל תוואי

    קיים כאן על גבי מודל קטן יחסית, ישראל יכולה הייתה להיות המודל הזה בקלות רבה למדי. אם תרצו, אנחנו סוג של נקודת כניסה לעולם: כדור הארץ למתחילים.

     

    ההבדלים האקלימיים והאדמתיים ("טרואר", כפי שהם מכונים בענף היין) בארץ, מכילים בתוכם 2 מתוך 3 הגורמים המשפיעים ביותר על מה שנמצא בסופו של דבר בבקבוק יין – השלישי, כמובן, הוא הענבים. בזכות ההבדלים האלה - וגם אהבה גדולה לענף, למרות צריכה נמוכה יחסית של יין – אפשר למצוא בארץ מאות סוגי יינות בסוגים שונים של סגנונות. התכנסנו כדי לטעום מה יצא מהמיקרוקוסמוס הזה שלנו בשנה האחרונה.

     

    קסטל, האב הרוחני של תעשיית יקבי הבוטיק המקומית, התחיל הכל עם ה"גרנד וין" שלו. ה־C הוא היין הלבן הגדול של היקב: 100 אחוז שרדונה חמאתי ופירותי, שעדיף לא לשתות קר מדי (12-14 מעלות).

    C Blanc du Castel 145 שקל

     

    BLANC DU CASTEL 1 (צילום: יח
    BLANC DU CASTEL 1(צילום: יח"צ)

     

    אח, יתיר. אחד היקבים האהובים עליי ביותר, שנמצא בלוקיישן מאוד מעניין על גבול המדבר, והיין שלו תמיד מניב תוצאות מעניינות ושונות. נחל יתיר הוא בלנד חדש ונהדר של סירה, טנאט ומלבק. הבעיה היחידה איתו: צריך לחכות 3-4 שנים בכדי שהוא יגיע לשיא.

    נחל יתיר 2016 - 150 שקל

     

    יתיר 2016 (צילום: יח"צ)
    יתיר 2016(צילום: יח"צ)

     

    ביקב סגל מכוונים בשנים האחרונות ליינות פראיים יותר. מה זה אומר? פחות התערבות בתהליך עשיית היין, יותר מסורת. כאן, למשל, הענבים נבצרו ידנית והוכנסו למיכל תסיסה כשהאשכול עדיין שלם. האשכול הזה הגיע מכרם יחידני באזור בית נקופה בהרי יהודה, ואז התיישן 15 חודשים. יין אגוזי, פרחוני, גס במובן הטוב של המילה.

    סגל אשכולות שלמים פינו נואר 2017 - 110 שקל

     

    סגל אשכולות שלמים (צילום: יח"צ)
    סגל אשכולות שלמים(צילום: יח"צ)

     

    3 זני ענבים יש בקופאז' של ברבדו, כל אחד מהם מגיע מכרם יחידני: קברנה פרנק, קברנה סוביניון ושיראז – כולם גדלו בכרם נחל שחם, ליד כרמי יוסף. התוצאה היא יין טעים ועשיר, שמבקש תבשיל כבד לידו. בלנד מעניין מאחד היקבים הכי מקצועיים בארץ.

    ברבדו קופאז' 2017 130 שקל

     

    ברבאדו קופאז (צילום: יח"צ)
    ברבאדו קופאז(צילום: יח"צ)

     

    ועוד אחד של סגל, הפעם עם שם שמסיר כל ספק שהיה לכם לגבי הסגנון של היקב, שהולך בדרך חדשנית ומעניינת והוא כאמור האח האמנותי, בוגר "בצלאל", של ברקן. אם אתם לא בטוחים שתאהבו את הסגנון של סגל, המחיר הנוח של הקברנה סוביניון הזה יעזור לכם לקבל החלטה. יין מוצלח מאוד לשתייה יומיומית, שנותן תמורה מצוינת לכסף.

    סגל התססה פראית קברנה סוביניון 2017 - 65 שקל

     

    יקב רמת חברון כבר פעיל 18 שנה, והפוקוס המרכזי שלו הוא ייצוא, אני מניח שבעיקר ליהודים שבגולה. הפטיט ורדו הזה נבצר ידנית, יושן שנה בחביות צרפתיות, ומאז 2016 הוא בבקבוק. ועכשיו הוא איתנו: פטיט קלאסי, בעל גוף בינוני וארומה שזיפית.

    רמת חברון הרי יהודה 2016 - 69 שקל

     

    עוד קברנה פרנק, הפעם של טפרברג. הענבים מגיעים משני כרמים, אחד בהרי אפרים והשני בהרי יהודה. הפרנק הזה התיישן שנה וחצי בחביות צרפתיות, ואז חצי שנה נוספת בבקבוק. זהו יין הדגל של היקב, וקשה לטעות בו: הוא עשיר, מורכב ואלגנטי.

    טפרברג לגאסי קברנה פרנק 2016 - 200 שקל

     

    יקב אלכסנדר הוא יקב משפחתי מעניין ששוכן בבית יצחק, ורוב היינות שלו מיועדים לייצוא. הקברנה פרנק הזה מיושן שנתיים בחביות צרפתיות ואמריקאיות, והתוצאה היא יין סגול על גבול השחור, כבד, ששווה לחכות איתו למנת בשר חגיגית.

    אלכסנדר רזרב קברנה פרנק 2016 - 150 שקל

     

    קצת כמו שהשנדי של פעם היה משקה בשביל מי שבירה זה מר לו, ככה סדרת ה־Mojo החדשה של כרמל היא סדרה שמיועדת לבני המילניאלס, או לפחות לאלה מהם שלא רגילים לשתות יין. איזה הסבר אחר יש לחיבור בין קברנה סוביניון לענבי קולומברד לבנים? התוצאה, ובכן, היא יין ללוגמים בתחילת דרכם. אני, לשמחתי אבל גם קצת לצערי, כבר מזמן לא כזה.

    Mojo קברנה סוביניון 35 שקל

     

    לסיום, אחד היינות הטובים בטעימה הזאת אם לא הטוב שבהם. כרם אלוני הבשן היה אחד הכרמים הטובים של יקבי רמת הגולן, עד שכמעט הפסיק לגמרי לייצר פרי בגלל וירוס שתקף אותו. אחרי נטיעה מחודשת הכרם חזר לעצמו ואף יותר מכך: זו הפעם הראשונה שהוא מבוקבק ככרם יחידני. בשורה התחתונה? קטיפה בבקבוק.

    ירדן כרם אלוני הבשן 2016 285 שקל

     

    גם הכרמל Vats4 (ארבע חביות, בעברית) החדש הצטרף לגל התוויות המינימליסטיות בעלות המראה הידני המאפיינות את תעשיית היין המודרנית. זה בלנד ים תיכוני של מרסלן, קריניאן וגרנאש בעל גוף בינוני ופירותיות ורעננות שקשה למצוא באדומים ישראליים.

    כרמל Vats4 - עולה: 59 שקל

     

    Vast כרמל 4 18 (צילום: יח"צ)
    Vast כרמל 4 18(צילום: יח"צ)

     

    גם באוכל וגם ביין, ישראלים אוהבים מתוק. הגוורץ החצי יבש של יקב ירושלים מהרי יהודה יספק את כל חובבי המתוק, במיוחד אם אתם אוהבים פרחים.

    הרי ירושלים

    גוורצטרמינר 2018 - 45 שקל

     

    הרי ירושלים גוורצטרמינר (צילום: יח
    הרי ירושלים גוורצטרמינר(צילום: יח"צ)

     

    טוב, הגיע הזמן לעוד סיבוב של יתיר. הפעם הר עמשא: בלנד עשיר של פטיט ורדו, קברנה סוביניון, סירה, מלבק ונאט. בהתחלה הוא מיושן שנה בחביות עץ, ואז עוד שנתיים אחרי החתונה בבקבוק. יין מדברי סגול ומעושן.

    יתיר הר עמשא 105 שקל

     

    טוליפ הוא יקב מאוד נחמד מכפר תקווה, שחלק מעובדיו בעלי מוגבלויות – כבר התחלה ראויה להערכה. הבלנד היצירתי הזה, קולומבר ויונייה ושרדונה נעים ומעניין, כל כך מספק שלא צריך לידו יותר מצלוחית שקדים במים.

    טוליפ אספרו לבן 2018 90 שקל

     

    ברקן־סגל הוא אחד היקבים הגדולים בארץ, אז נחמד לראות מהם ניסיונות מחתרתיים כמו סדרת ה־Beta, שצועקת מיוחדות כבר מהתווית. גם הענבים יוצאי דופן: המראווי הוא זן מקומי נדיר וקדום, וכאן בוקבקו ממנו קצת פחות מ־6,000 בקבוקים. התוצאה? קלה והדרית. יין לבוקר.

    Beta מראווי 80 שקל

     

    ועוד Beta, הפעם ריזלינג שמגיע מכרם בודד בבר גיורא באזור הרי יהודה. אגסי והדרי ומלא אופי.

    Beta ריזלינג 75 שקל

     

    יקב אבידן הוא יקב בוטיק משפחתי קטן, שמופעל היום על־ידי חברת שקד ומייצר כמות קטנה של יינות. הפטיט סירה רזרב שלהם מרגיש מאוזן ושזיפי למרות אלכוהול קצת גבוה. מתאים בול להמבורגר איכותי.

    אבידן פטיט סירה רזרב 125 שקל

     

    אבידן פטיט סירה (צילום: יח"צ)
    אבידן פטיט סירה(צילום: יח"צ)

     

    יקב כישור נמצא בכפר כישורית, שם חיים 170 בוגרים בעלי צרכים מיוחדים. גם כאן, היקב והכרם מהווים ענף תעסוקתי עבורם מאז 2010. הבלנד הזה, קברנה סוביניון, קברנה פרנק, מרלו ופטיט ורדו, מגיע מכרם מצודת תפן, והוא בלנד בורדולזי קלאסי שעוד מרגיש קצת צעיר.

    יקב כישור, כרם מצודת תפן 2016 140 שקל

     

    הבלנד האדום של דלתון, שמכונה "זוהרים" בגלל שיתוף פעולה עם כפר הנוער באותו שם, מכיל ענבים שמגיעים מעמק האלה ולא מהצפון כמתבקש מאזור המחייה של היקב. זו תערובת של פטיט ורדו, שיראז ופטיט סירה. יין מלא מלא. חכו לפברואר, עם הצ'ולנט.

    זוהרים דלתון בלנד אדום 2017 200 שקל

     

    6,434 בקבוקים יוצרו מהפטיט סירה של רקנאטי, ואני ממליץ לכם בחום לשים את ידכם על אחד. הענבים הגיעו מכרם בעמק יזרעאל, היין בצבע כמעט שחור שהתיישן בחביות גדולות (500 ליטר) מבורגון, והנוזל עצמו כמעט לא מסונן. תענוג אמיתי.

    רקנאטי פטיט סירה רזרב 2017 119 שקל

     

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים