שתף קטע נבחר

הלך לעולמו האיש "שהציל את ניו יורק"

כילד הוא נמלט מהנאצים עם מטבעות זהב במשחות שיניים, בשנות השבעים הוא מנע מניו יורק להגיע לפשיטת רגל. פליקס רוהטין, שנתניהו כינה "ציוני נלהב וכלכלן דגול", נפטר בגיל 91. "אני כמו מנתח - פונים אליי כשמשהו שבור, ואני צריך להשאיר כמה שפחות דם", אמר מי שכונה "פליקס המתקן"

 

 

 

הוא מעולם לא התמודד בבחירות, אבל היה אחד האחראים העיקריים לשגשוג של העיר ניו יורק בעשורים האחרונים: פליקס רוהטין, בנקאי ויועץ ממשלתי שנחשב לאיש שהציל את ניו יורק מחורבן פיננסי, הלך אתמול (שבת) לעולמו בגיל 91. בהלווייתו של שר הביטחון לשעבר משה ארנס, בתחילת השנה, כינה ראש הממשלה בנימין נתניהו את רוהטין "ציוני נלהב וכלכלן דגול".  

 

רוהטין נולד ב-1928 בווינה. אביו היה יהודי פולני ואמו בת לבנקאי וינאי. האב האב ניהל את עסקי חמיו באוסטריה, רומניה ויוגוסלביה עד 1934, כשעליית הנאצים הובילה את המשפחה להימלט לצרפת. ב-1942 רוהטין ואמו (שהתגרשה בינתיים) ברחו שוב, הפעם לארצות הברית. הם לקחו איתם מעט. האם הורתה לבנה פליקס לרוקן משחות שיניים ולמלא אותן במטבעות זהב. "מאז תמיד יש לי הרגשה שהעושר הקבוע היחיד הוא מה שיש לך בראש", אמר בעבר.

פליקס רוהטין האיש שהציל את ניו יורק (צילום: AP)
פליקס רוהטין(צילום: AP)

אחרי קריירה בבנק ההשקעות "לזאר פרר", מונה רוהטין ב-1975 על ידי מושל ניו יורק באותה עת, יו קארי, לראש תאגיד הסיוע העירוני. התפקיד, שבו החזיק עד 1993, העניק לו את המילה האחרונה למעשה בנושאי מסים ותקציב בעיר הגדולה ביותר בארצות הברית, דבר לא שגרתי לאדם שלא נבחר בבחירות.  

 

במשך יותר מעשור, תקופה של האטה כלכלית, התקציב העירוני בניו יורק גדל אף שהאוכלוסייה קטנה. כדי לכסות על החובות ההולכים ותופחים, העיר התבססה על הלוואות קצרות טווח, וכך החובות רק עלו. ב-1975 הוחלט בוול סטריט להפסיק להעניק לניו יורק הלוואות קצרות טווח, והעיר הייתה על סף התמוטטות כלכלית.

פליקס רוהטין האיש שהציל את ניו יורק (צילום: AP)
רוהטין, ב-1984(צילום: AP)

רוהטין, שכונה "פליקס המתקן", מונה אז לראש התאגיד ויזם תוכנית חירום של 900 מיליון דולר. הוא רוהטין הוביל לרפורמות בעיר, בהן הקפאת משכורות עובדי העירייה ותשלום שכר לימוד לאוניברסיטת העיר ניו יורק, שעד אז הייתה חינמית. בדו"ח השנתי של הסוכנות כתב רוהטין כי התחליף לקיצוצים אלו, שעליהם נמתחה ביקורת חריפה בניו יורק, "הוא פשיטת רגל של העיר, שתוביל מיידית לעלויות חברתיות גדולות יותר". רוהטין דימה את עבודתו לזו של מנתח. "מתקשרים אליי כמשהו שבור", אמר לסוכנות הידיעות AP ב-1978. "אני צריך לנתח, לתקן ולהשאיר כמה שפחות דם על הרצפה".

 

רוהטין, שהיה ידוע כתורם גדול למפלגה הדמוקרטית, היה הבחירה הראשונה ב-1996 של נשיא ארצות הברית דאז ביל קלינטון לסגן נשיא הפד, הבנק המרכזי של ארצות הברית. עקב התנגדות הסנאט שנשלט על ידי הרפובליקנים מועמדותו ירדה מהפרק. כתחליף, מינה קלינטון את רוהטין לשגריר ארצות הברית בצרפת, תפקיד שבו כיהן מ-1997 עד 2000.

 

ב-2010 חזר רוהטין ללזאר כיועץ בכיר ב-2010 ונשאר פעיל בחיים הציבורים גם באמצע שנות השמונים לחייו. מושל ניו יורק אנדרו קואומו מינה אותו ליו"ר משותף של של הוועדה לשיפור תשתיות העיר אחרי ההוריקן האימתני סנדי ב-2012. אתמול הוא הלך לעולמו, בביתו במנהטן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים