שתף קטע נבחר

המדינה תפסיד 5 מיליון דולר בשנה מהעסקה החינמית בין לווייתן לבזן

ישראל תאבד תמלוגים בגובה 12.5% ממכירת מוצרי האנרגיה של לווייתן, המסתכמים ב-5 מיליון דולר בשנה. זאת משום שהשותפות חתמה עם בזן על חוזה שלפיו תעביר אליה ללא תמורה קונדנסט, חומר לוואי מהפקת הגז. ברשות התחרות פתחו בבדיקת העסקה

הפסד לקופת המדינה: המדינה עלולה לאבד עד חמישה מיליון דולר בשנה, אם שותפות לווייתן תעביר את מכסת הקונדנסט (תערובת נוזלית של פחמימנים הנוצרת בזמן הפקת גז טבעי או נפט) שלה לבתי הזיקוק בחיפה ללא כל תמורה כספית. כך לפי אומדן ראשוני של גורמי רגולציה ממשלתיים שבוצע אתמול והגיע לידי "כלכליסט".

 

לוייתן תזרים סחורה בחינם ותפסיד הכנסות של 36 מיליון דולר בשנה

התקבלו האישורים: לראשונה זורם גז לאסדת לווייתן

 

מדובר באובדן תמלוגים על מכירת מוצרי אנרגיה, ששיעורו 12.5% מהיקף המכירות. תמלוגים אלה משולמים גם על הכנסות ממכירת הקונדנסנט. כל עוד בתי הזיקוק יקבלו את חומרי הגלם מבלי לשלם עבורם, המדינה לא תוכל לגבות עליהם תמלוגים.

אסדת קידוח לווייתן (צילום: אלבטרוס)
אסדת קידוח לווייתן(צילום: אלבטרוס)

במשרדי הממשלה מודעים לנושא, ורשות התחרות נכנסה אתמול לעובי הקורה. ברשות הופתעו ללמוד על העסקה בין שתי קבוצות ריכוזיות, דלק ובזן, שבמסגרתה שותפות לווייתן תעביר בחינם סחורה לבתי הזיקוק. ברשות אומרים כי הנושא בבדיקה, אולם לא ברור אם בכוחם לשנות את תמונת המצב, משום שהמדינה לא יכולה לכפות על בזן לקנות את הקונדנסט, שהוא תוצר לוואי של הפקת הגז ומשמש כחומר גלם לייצור דלקים.

 

לפי הדיווח של בתי הזיקוק, מספר חביות הקונדנסט שלווייתן תעביר להם מהווה 1% מהיבוא של בזן - כלומר אלפים בודדים של חביות קונדנסט ביממה.

 

ללוייתן אין ברירה

אתמול נודע כי שותפות לווייתן חתמה על חוזה מול בתי הזיקוק בחיפה, לפיו היא תמסור לבזן את הקונדנסט. החוזה אינו מוגבל בזמן וניתן לבטלו בהתראה של שנה מראש. הקונדנסט יעבור לבזן דרך הצנרת הלאומית של חברת קצא"א (קו צינור אירופה אסיה). בשעות הצהריים אישרו שתיים מהשותפות בלווייתן, דלק (45%) ורציו (15%), את הפרסום.

 

לפי רציו, "מסירת הקונדנסט לבזן תהיה ללא תמורה, שותפי לווייתן יישאו בכל ההוצאות ביחס להזרמת הקונדנסט". עוד לפי רציו, "אובדן ההכנסות לפרויקט לווייתן הנו בהיקף של עד כשלושה מיליון דולר" - מה שמגלם הפסד הכנסות לשותפות של כ-36 מיליון דולר לשנה. השותפה השלישית במאגר היא נובל אנרג'י (40%).

 

נראה כי לווייתן הסכימה למסור את הקונדנסט מחוסר ברירה. עד סוף החודש השותפות חייבת לפתוח את מאגר לווייתן ולהזרים גז לישראל, ובתחילת ינואר גם לירדן ולמצרים. לא ניתן יהיה לפתוח את הצינור ולהוביל גז אם לא ימצא פתרון לתוצר הלוואי קונדנסט.

 

בלווייתן השליכו את כל יהבם על בזן, לה קיוו למכור את החומר, ולא חיפשו רוכשים נוספים; אך בזן סירבה במשך קרוב לשנה ולווייתן מצאה עצמה קרוב למועד פתיחת הצינור ללא פתרון, עד שבשותפות עלה חשש שהמדינה לא תאשר לפתוח את המאגר.

 

מדובר בפתרון זמני

למרות חוזה המסירה, במוקדם או במאוחר המדינה תצטרך למצוא פתרון אחסון לתוצרי הפקת הגז, או לסמוך על שותפות הגז שימצאו בכל פעם רוכש נקודתי לכמות התוצרים הקטנה.

 

עוד דיווחו רציו ודלק קידוחים שבמקביל לעסקת בזן, שותפות לווייתן חתמה על הסכם לשנה למכירת הקונדנסט ללקוח מזדמן. נודע כי מדובר בחברה איטלקית - תוך "שינועו באמצעות מכליות כביש ומסירתו לרוכשת במתחם המכלים של חברת תשתיות נפט הממשלתית". קונדנסט הוא חומר נדיף מאוד ומכיל חומרים מסרטנים, ושינועו באמצעות מיכליות נחשב מסוכן ומצריך אישורים רגולטוריים מיוחדים.

 

עוד הוסיפו כי "האספקה תתבצע על בסיס מזדמן עד לכמות מקסימלית יומית שהוסכמה בין הצדדים" וכי ניתן יהיה לסיים את ההסכם בכל עת. היקף ההכנסות המצטבר ממכירה ללקוח יגיע לכשלושה מיליון דולר בחודש. לכאורה מדובר בקיזוז הפסדים, אך ההבדל העיקרי בדיווחים הוא שההזרמה החינמית לבזן היא ברירת המחדל של תפעול המאגר, ואילו המכירה לחברות אקראיות תתבצע ככל שימצאו לקוחות כאלו בשנה הקרובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
אסדת לווייתן
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים