שתף קטע נבחר

ד"ר שי ומיסטר ניצן

מחד יקיר המערכת, מוכשר, משכיל וכוכב ההופעות בבית המשפט. מאידך מלא צדקנות ושחצנות. פרקליט המדינה סיים קדנציה שנויה במחלוקת

 

שי ניצן  (צילום:  מוטי קמחי)
פרקליט המדינה היוצא שי ניצן (צילום: מוטי קמחי)

פרקליט המדינה שי ניצן סיים השבוע את כהונתו בת שש השנים כפרקליט המדינה כשאמון הציבור בפרקליטות מצוי על הקרשים. ניתן להתגונן ולומר שחוסר האמון נובע מההסתה ומביקורת הימין על מערכת האכיפה, אבל הפגיעה הכוללנית במוסדות הממלכתיים נמשכת מזה 30 שנה. גם קודמיו של ניצן סבלו ממנה - גם אם בממדים אחרים - והיא תולדה בין השאר של הקיטוב האדיר בחברה הישראלית והפערים בין הקבוצות השונות באוכלוסייה.

 

 

לאובדן אמון הציבור בפרקליטות בימיו של שי ניצן היו חיים משלו. היעדר הקשבה ומודעות וחוסר יחס של "לב פתוח ונפש חפצה" מצידו, שלוו בשחצנות ובעיקר בצדקנות אינסופית, הגדילו את המסה הקריטית. זה חבל. כי ניצן הוא אחד מיקיריה של המערכת המשפטית והוא יכול היה להגדיל ראש, לעשות בדק בית, ולנער את הפרקליטות.

 

על כישרונותיו הושמעו אלפי מחמאות. משפטן שאינו תחום רק בגדרי החוק ופסקי הדין. משכיל, איש ספר ושירה, תותח בהופעות בבתי המשפט. איש שיכול להציג עמדה עקרונית באורח מבריק ולהציג את היפוכה באורח מבריק לא פחות. הופעתו בבית המשפט העליון כשהציג את עמדת המדינה בעסקת הטיעון עם הנשיא משה קצב, ושבה גימד את מעשיו המיניים תוך פגיעה בקורבנות, הייתה אחד מרגעי השפל שלו. לעומת זאת, אחת משעותיו היפות במהלך כהונתו הייתה במערכת הבחירות האחרונה, כשפסל מועמדים כהניסטים גזעניים מהתמודדות לכנסת. הוא גם לחם ללא חת בתופעות הסתה וגזענות והקים עליו את חוגי הימין, ולא רק הקיצוני.

 

מיומו הראשון בפרקליטות, כעוזרה של פרקליטת המדינה דורית ביניש, התבלט בכישרונו המשפטי, אך גם בכישרון הגדול שיצעיד אותו מעלה מעלה - הכישרון להתחבב על הבוסים שלו כשהוא משאיר אבק לפרקליטים סביבו. כל שרי המשפטים חיבבו אותו וסימנו אותו כעילוי שעוד יגיע רחוק. היו גם מי שטענו שהוא ישרת את שר המשפטים איימן עודה באותה דבקות ולבביות שבה שירת את שרת הימין איילת שקד.

 

מצדדיו טענו שניצן הוא בסך הכל "איש המערכת" והוא פועל על פי קודים מקצועיים שנתקבעו מאז ומעולם בפרקליטות. אבל היו רמי דרג במערכת המשפט, שטענו בשנים האחרונות שהוא פשוט התקרנף.

 

ניצן עסק בליבת העשייה הביטחונית-משפטית. מחלקת הבג"צים נחלקה מאז ומתמיד לשני חלקים. ה"טהרנים" המסרבים לא פעם לייצג עמדות של המדינה שאינן עולות בקנה אחד עם הערכים המצופים במדינת חוק, ומולם הפרקליטים המוכנים לייצג כל עמדה. ניצן נמנה על הסוג השני. הוא הפך להיות הדובר המועדף על כוחות הביטחון בתיקים הקשים ביותר – "נוהל שכן", העינויים בשב"כ, "סיכולים ממוקדים", פיצוצי בתים והפקעת קרקעות לצורכי התנחלות בשטחים. בדרך כלל העמדות שהציג, בברק האופייני לו, התקבלו על ידי בג"ץ.

 

ניצן סימל את האתוס של הפרקליטות שהעובדים בה מצטיינים וחרוצים, אך לעולם לא טועים. הוא לא הבין ש"הממזרים" שינו את הכללים, ושגם אין יחידה, אליטה, צוות שאינו טועה. כבודם וזכויותיהם של חשודים, נחקרים ונאשמים, הוא חלק משלטון החוק והחלק הארי של האמון בו. אי-הקשבה לרחשי הציבור בנוגע לפרשות כגון רות דוד, רומן זדורוב או הרב יאשיהו פינטו, כמו גם המלחמה בחוק הנציבות על תלונות הפרקליטים, הוכיחו כי ניצן תקוע עדיין עמוק בדור וביקום אחר.

 

  • טובה צימוקי היא עיתונאית ynet ו"ידיעות אחרונות"

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים