שתף קטע נבחר

ביטחוניסטית ופעילה בלשכת עורכי הדין: ממלאת המקום של ניצן

למרות שאינה נחשבת בכירה בהיררכיה המשפטית - אורלי בן-ארי גינזברג שפעלה בתיקים רגישים דוגמת האסיר X וטלי פחימה תחליף מהבוקר את שי ניצן למשך שלושה חודשים. היא נפגשה עם מנדלבליט והביעה אכזבה מקבלת הפנים הצוננת. היועמ"ש: "זה לא אישי, אלחם במינוי"

 

 

ביטחוניסטית ופעילה בולטת בלשכת עורכי הדין: אחרי שורת התנגשויות בין שר המשפטים אמיר אוחנה לבכירי משרדו, ובייחוד עם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, אוחנה הכריז אתמול (שלישי) על עורכת הדין אורלי בן-ארי גינזברג כממלאת מקומו של פרקליט המדינה היוצא שי ניצן. טקס כניסתה לתפקיד ייערך בשעה 11:00 בבוקר באחד ממתקני מג"ב בירושלים.

 

 

אביחי מנדלבליט, אורלי בן ארי ו אמיר אוחנה (צילום: רפי קוץ, דנה קופל, משרד המשפטים, מוטי קמחי)
היועמ"ש מנדלבליט, הפרקליטה הנבחרת בן-ארי גינזברג והשר אוחנה(צילום: רפי קוץ, דנה קופל, משרד המשפטים, מוטי קמחי)

עמיתיה לעבודה תיארו אותה כאישה מוכשרת, ישרה, הגונה ונעימה - ולמרות שדרגתה אינה בכירה מאוד, כמה מהם אף הדגישו בעקבות מינויה כי היא "פרקליטה ראויה ביותר". תפקידה האחרון היה המשנה לפרקליטות מחוז מרכז פלילי, ובשנים האחרונות התמודדה כמה פעמים במכרז לפרקליט מחוז מרכז, אך לא נבחרה. 

 

בין התיקים הבולטים שבהם עסקה בן-ארי גינזברג: פרשת טלי פחימה, שהודתה במגע עם סוכן חוץ ופרשת האסיר X, על האוסטרלי בן זיגייר ששירת במוסד ומת במעצר. מלבד לימודי המשפטים, הפרקליטה בת ה-53 סיימה תואר שני במדעי המדינה במסגרת לימודיה במכללה לביטחון לאומי. את שירותה הצבאי העבירה ביחידת 8200 בחיל המודיעין - והיא דוברת את השפה הערבית.

את עבודתה בפרקליטות מחוז מרכז החלה ב-1992, ובין השאר עסקה בתיקים פליליים מוכרים במיוחד, בהם רצח אסף שטיירמן בכפר סבא, ותיק סמואל שיינביין, האמריקני שנמלט בישראל לאחר שהואשם ברצח. 

  

בן-ארי גינזברג בלטה גם בתפקידים שונים בלשכת עורכי הדין, בהם ראש בית הדין המשמעתי הארצי ובית הדין המשמעתי של מחוז תל אביב והמרכז. בנוסף, בן-ארי גינזברג לוקחת חלק בבחינות ההסמכה מטעם הלשכה כבוחנת ומרצה בהתנדבות.   

 

אמיר אוחנה עם אורלי בן ארי  ()
אמיר אוחנה עם אורלי בן-ארי גינזברג
 

הפרקליטה המיועדת חברה בפורום האזרחי-פלילי ואחראית על ממשקי העבודה עם הפרקליטויות האזרחיות (אזרחי ומנהלי). כמו כן היא אחראית על תחום ועדות שחרורים ועתירות אסירים, ממונה על תחום עבירות ההמתה במרחב שפלה, ראש החולייה לאכיפה כלכלית משולבת וראש הפורום הביטחוני של פרקליטות המדינה.

 

בעבר שימשה נציגת פרקליטות המדינה בדיוני ועדת חוק חוקה ומשפט בכנסת, וייצגה את שר המשפטים בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה במחוז תל אביב. בראשית הקריירה שלה התמחתה בן-ארי גינזברג בפרקליטות מחוז מרכז ואצל השופטת בדימוס הדסה בן עתו בבית המשפט מחוזי תל אביב. לאחר מכן עבדה כשנה במשרד עורכי דין פרטי שעוסק בעבירות צווארון לבן. 

 

מנדלבליט נפגש אמש עם בן-ארי גינזברג, שהביעה בפניו את האכזבה מקבלת הפנים הצוננת. מנדלבליט הבהיר לה כי אין לו שום דבר אישי נגדה וציין כי "יש כאן ניסיון של שר המשפטים להתערב בקודש הקודשים של התביעה הכללית. אני נאמן של שלטון החוק ואלחם במינוי הזה עד הסוף". בנוסף, היועמ"ש הסביר לפרקליטה המיועדת כי היא "נקלעה לאירוע שלא באשמתה".

 

גורמים משפטיים בכירים הבהירו כי העובדה שמינויה של בן-ארי גינזברג, שכל כולו תלוי בשר אוחנה, הוא רק לשלושה חודשים, מעיד על הסכנה לעצמאות המשרה הבכירה והרגישה. "אם השר יחליט שהיא לא מתפקדת כראוי להבנתו הוא לא יאריך לה את המינוי. איך זה הגיוני? ובכלל, כל עמדה שלה שהיא בניגוד לדרג המדיני בנושאי ביטחון, כלכלה ובג"צים, היא תקבל רמז שאם לא תייצג את הגורם לא יאריכו את כהונתה".

 

הגורמים הבהירו כי בן-ארי גינזברג אינה מתאימה לתפקידה מאחר שנכשלה בשלושה מכרזים למשרות רמות יותר ממה שהייתה בהן עד היום - פעמיים לפרקליטת מחוז ופעם לכהונת המשנה לפרקליט המדינה. "הדבר הפך אותה לממורמרת, והיא הרבתה להשמיץ את פרקליט המדינה שי ניצן בטיעון שהוא בולם את קידומה", טענו. "עכשיו, בדרגתה הנמוכה יותר, היא מבקשת להיות פרקליטת מדינה? זה כמו לעבור מדרגת אלוף משנה לכהונת הרמטכ"ל, או שימנו רמטכל למרות התנגדות שר הביטחון".

  

חשש במערכת המשפט מפגיעה בתיקי נתניהו

מוקדם יותר הביעו בצמרת המשפטית חשש מכך שמינויה של אורלי בן ארי-גינזברג נועד להשפיע על הטיפול השוטף בתיקיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו הנאשם בשוחד, מרמה והפרת אמונים. היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט רמז על כך במכתב התשובה לשר המשפטים אמיר אוחנה שמינה את בן ארי וכתב: "ממלא מקום פרקליט המדינה מחזיק במלוא הסמכויות של פרקליט המדינה החל מיומו הראשון בתפקיד".

 

שי ניצן (צילום: גיל נחושתן)
פרקליט המדינה היוצא שי ניצן(צילום: גיל נחושתן)

מנדלבליט ציין כי ממלא המקום "יידרש לעסוק בתיקים של נבחרי ציבור. כן יידרש לעסוק בהיבטים משפטיים שונים שקשורים להחלטה על העמדת ראש ממשלה לדין; בסוגיות משפטיות שיעלו אגב הבחירות הקרבות (פסילת רשימות, ענייני תעמולה); וכיוצא בזה סוגיות רגישות, שביחס אליהן קיימת חובה מוגברת להבטיח את עצמאותו ואי-תלותו של בעל התפקיד, ומעל לכל את מראית העין הציבורית של העצמאות ואי-התלות".

 

שר המשפטים אמיר אוחנה דחה את הטענות ללעומתיות כלפי מערכת המשפט, ואמר כי ההחלטה שלו מצביעה על משילות. בריאיון לחברת החדשות רמז השר כי המערכת המשפטית היא הלעומתית כלפיו. אוחנה טען כי הוא התייעץ פעמיים עם הנציב דניאל הרשקוביץ על הנושא, ואמר כי חוות דעתו של מנדלבליט על המינוי היא בלתי סבירה. "היא אומרת שבכל פרקליטות המדינה יש רק אחד ויחיד שיכול למלא את מקומו של פרקליט המדינה. אני חושב שזה מופרך", ציין השר. "כל המועמדים בעלי ותק של 30-25 שנים, אף אחד מהם לא הובא מבחוץ".

 

אוחנה נשאל בנוסף אם במקרה של הגשת עתירות לבג"ץ נגד המינוי זה יחזק אותו פוליטית - אך השיב כי בכוונתו להיאבק על ההחלטה ו"לא להרכין את הראש" בפני מי שלא מוסמך, כדבריו. "אני חושב שהמינוי טוב ומוצלח. אני על קרקע יציבה מבחינת משפטית ואני אעמוד על המינוי הזה", אמר.


פורסם לראשונה 17/12/2019 22:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רפי קוץ, דנה קופל, משרד המשפטים, מוטי קמחי
בן-ארי גינזברג בין מנדלבליט לשר אוחנה
צילום: רפי קוץ, דנה קופל, משרד המשפטים, מוטי קמחי
מומלצים