שתף קטע נבחר

מחלוקת סביב גירוש העגורים מאגמון החולה

רשות הטבע והגנים התירה להטריד את מנוחת העגורים האפורים בשעות הלילה באגמון החולה. בקק"ל זועמים וצוות העגורים כמרקחה. קק"ל: מקפיאים את ממשק העבודה ותקציבים לפרוייקט העגורים. רט"ג: ייבדק האם ניתן היתר ללא תיאום

 

 

בליל חמישי האחרון גילו שומרים של קק"ל שני חקלאים באגמון החולה שהחלו בגירוש העגורים שבמים. טכניקת הגירוש היא פעולה מוכרת, שנעשית על מנת לעודד את העגורים לנדוד או לעזוב לשדות חקלאיים שטרם נזרעו על מנת להקטין את הנזק לחקלאים.

 

אלא שהפעולה נעשית באור יום ודורשת היתר מיוחד מרשות הטבע והגנים ותיאום עם הקרן הקיימת לישראל (קק"ל).

 

"הערב אירע אירוע חמור ביותר", הודיע אפי נעים, מנהל אזור עמק החולה, לחברי צוות העגורים. "היה ניסיון לגרש עגורים בלילה מתוך גוף המים - אגמון החולה, בהיתר של רשות הטבע והגנים".

 

עגור אפור (צילום: shutterstock)
עגור אפור(צילום: shutterstock)

 

ההיתר ניתן על ידי רט"ג עד לסוף חודש דצמבר ללא עדכון של קק"ל. בתגובה לפעולה החד צדדית הודיע כי מדובר במשבר אמון חמור וכי קק"ל מקפיאים את ממשק העבודה עמם, לרבות תקציבים ייעודיים לפרוייקט העגורים.

 

חשש מנזק לעגורים

בחודשי הסתיו נודדים בעמק כ- 100 אלף עגורים, ובמהלך החורף עד חודש מרץ נותרים בו למעלה מ- 35 אלף פרטים. עשרות אלפי עגורים רעבים אינם עניין של מה בכך, ולכן במסגרת פרוייקט העגורים מאכילים את העופות מדי יום כדי שיעזבו במנוחה את השדות החקלאיים.

 

החקלאים קיוו שהטרדת מנוחתם של העגורים בלילה תעודד אותם לעזוב את האגמון ולנדוד. אלא שגירוש עופות ישנים בלילה עלול לגרום לנזק חמור לעופות, ולא רק לעגורים אלא גם לסיקסקים, סייפנים, ברווזים ומינים נוספים. פעולת הגירוש בלילה גורמת להם לעוף בבהלה.

 

רק לפני מספר שבועות נהרג עגור מפגיעת קו מתח סמוך. כיום מבצעים גירוש באמצעות לייזרים, מראות וצופרים בשעות היום."האגמון נוצר לצורכי אקולוגיה ושימור הטבע. העגורים שנמצאים שם ישנים במקום כי זה מקום המפלט שלהם, הבית הבטוח", מסביר נעים.

 

"אנחנו פועלים כדי לסייע ליצירת מערכת נכונה ששומרת על השדות החקלאיים אבל גם על העגורים". הסיבה שהגירוש הלילי הוא כה חמור היא גם בגלל ההתחלה של התארכות הימים. "ברגע שהימים מתארכים הסתיימה הנדידה. העגורים שנמצאים איתנו כיום כבר לא יקבלו החלטה לנדוד. מראש ההחלטה לפעול בלילה הייתה לא נכונה ולא הגיונית. אני לא מבין מה הניע את רשות הטבע והגנים לתת היתר לכך".

 

עגורים באגמון החולה (צילום: EPA)
עגורים באגמון החולה(צילום: EPA)

 

 

צוות העגורים הוקם בסוף שנות ה- 90 של המאה- 20 בה חברים קק"ל, רט"ג, החברה להגנת הטבע, החקלאים, משרד החקלאות ועוד. אחת לשבועיים הצוות מתכנס כדי לקבל דיווחים והחלטות הנוגעות לרווחת העגורים והחקלאים.

 

בעקבות המקרה הודיע נעים "אני רואה בפעולה חד צדדית זו כמשבר אמון עמוק ביחסי העבודה, הגומלין והממשקים השונים, עם הגורמים המובילים בחקלאות בעמק החולה ועם רשות הטבע והגנים הלאומיים. אי לכך, בשלב זה קק"ל ואגמון החולה מקפיאים את ממשקי העבודה, לרבות תקציבים ייעודיים לפרויקט העגורים".

 

החקלאים מזהירים: רגע לפני אסון אקולוגי חקלאי

חקלאי הגליל העליון אומרים כי הם מכירים בחשיבות יצירת איזון בין שמירת הטבע, התיירות והחקלאות. זו גם הסיבה שהחקלאים לקחו אחריות על פרוייקט העגורים, המשלב שמירה על שטחים חקלאיים והאכלת העגורים. כיום, לאחר שנים של ממשק עבודה אומרים החקלאים כי נוכחו לדעת שהופר האיזון שבין הטבע, התיירות והחקלאות.

 

לדבריהם, התכנית המקורית להקמת האגמון והצפי לכמות העופות הנודדים שאמורה היתה לשהות באיזור למספר ימים, ואחר כך ימשיכו הלאה - כשלה וכי הנטל הכלכלי העיקרי נופל על כתפי החקלאות וכי השתתפות שאר הגופים בתמיכה, אינה מתקרבת לחצי מעלות הפרויקט.

 

עוד טוענים החקלאים כי "כמות העגורים הולכת ועולה משנה לשנה, ובכך השתנתה המציאות בעמק החולה, שאינו יכול להכיל את אוכלוסיית העגורים הגדולה. איש לא צפה, גם לא הגופים הירוקים, את הכמות האדירה, ההולכת ומתעצמת, של עגורים, הנחשבים ע"י רט"ג, כ-'מין מתפרץ', המגיע לעמק החולה. לאור זאת גם אישרה, בצדק, רט"ג גירוש של העגורים ע"י אמצעי תאורה, לעת ערב, כך שהטרדת העגורים לאורך זמן, תעודד את נדידתם דרומה".

 

"החקלאים מבקשים התייעצות דחופה של כלל הגורמים, עוד השבוע, בכדי לדון בתכנית חדשה ומציאותית, טרם יתרחש אסון אקולוגי וחקלאי בעמק החולה. הודעת קק"ל על יציאתה משיתוף הפעולה בין כלל הגורמים תגרום לנזק אדיר ותפר את האיזון החשוב בין הטבע, התיירות והחקלאות. אנו נמשיך ונפעל וטובת כלל הגורמים ולא נסכים שעיקר הנטל יהיה על חשבון החקלאים, גם ללא שיתוף פעולה של קק"ל". אומר עופר ברנע מנכ"ל החברה לחקלאות במועצה האזורית הגליל העליון.

 

רשות הטבע והגנים: ההיתר יוקפא עד לסיום הבדיקה

מרשות הטבע והגנים נמסר בתגובה: "הרשות מאמינה כי יש לפעול בשיתוף פעולה עם כלל הגורמים המעורבים, קק"ל והחקלאים, על מנת לצמצם את הנזקים לחקלאות. לאור הפניה ייבדק האם ניתן היתר ללא תיאום מלא. ההיתר יוקפא עד לסיום הבדיקה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים