שתף קטע נבחר

מנדלבליט: "דוחה בתקיפות את החלטת בית הדין בהאג, אין לו סמכות"

בתגובה להחלטת בית הדין הבינלאומי לחקור פשעי מלחמה ביהודה ושומרון וברצועת עזה, אמר היועמ"ש כי "ישראל היא מדינת חוק דמוקרטית. אין מקום להתערבות שיפוטית בינלאומית". לדבריו, התובעת בהאג סירבה להתעמק בחוות הדעת שהוא פרסם: "לא ברור מדוע אצה לה הדרך"

בית הדין הפלילי הבינלאומי האג אביחי מנדלבליט (צילום: דנה קופל, shutterstock)
"ההתערבות של בית הדין בהאג בלתי מתקבלת על הדעת". מנדלבליט(צילום: דנה קופל, shutterstock)

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט דחה הערב (שבת) את החלטת בית הדין הבינלאומי בהאג לחקור פשעי מלחמה ביהודה ושומרון וברצועת עזה. בהודעה מטעמו של מנדלבליט נמסר כי הוא "דוחה בתקיפות את ההחלטה. מדינת ישראל היא מדינת חוק דמוקרטית, המחויבת ופועלת לכיבוד החוק הבינלאומי והערכים ההומניטריים".

 

מנדלבליט הוסיף: "מחויבות זו עמדה ועומדת איתנה במשך עשורים, דרך כל האתגרים והזמנים הקשים שמדינת ישראל ניצבה מולם. היא נטועה באופיה ובערכיה של מדינת ישראל, ומובטחת על ידי מערכת משפטית חזקה ועצמאית, ששמה הולך לפניה בכל העולם. אין כל מקום להתערבות שיפוטית בינלאומית במצב זה, מצדו של בית הדין שאמור היה לטפל בזוועות החמורות ביותר במקומות בהם שלטון החוק קרס.

 

"בנסיבות אלו, העובדה שתובעת בית הדין בחרה לקדם הליכים בעניינה של מדינת ישראל, בעקבות פנייה של הרשות הפלסטינית – בלתי מתקבלת על הדעת".

 

 

חקירה בהאג? חשש שישראל תהפוך ל"מצורעת"

 

מנדלבליט התייחס גם לחוות הדעת שפרסם אתמול, לפני שבית הדין הבינלאומי קיבל את החלטתו: "כפי שעולה מחוות הדעת שפרסמתי, לבית הדין אין ולא יכולה להיות סמכות שיפוט מסיבות משפטיות ברורות, ושום לוליינות משפטית לא תשנה זאת. התובעת טוענת שהרשות הפלסטינית היא מדינה אף על פי שברור וגלוי שהרשות הפלסטינית אינה מדינה. התובעת ממשיכה וקובעת מהו השטח של אותה 'מדינה', על אף שהצדדים הסכימו לפתור את המחלוקת ביניהם לגבי אותו שטח במסגרת משא ומתן עתידי.

 

"יש להצטער על כך שתובעת בית הדין סירבה להתעמק בחוות הדעת, למרות שהיתה לה הזדמנות לעשות זאת בטרם נחפזה לקבל החלטה. מדובר במסמך מפורט, יסודי ומנומק שמניח שורה ארוכה של טיעונים ואסמכתאות לכך שבית הדין איננו יכול לקנות סמכות ביחס לסכסוך בין ישראל והפלסטינים. לו הייתה התובעת מקיימת בחינה אמיתית, בלב פתוח ובנפש חפצה, של הנושאים המשפטיים שבפניה, היה עליה ללמוד היטב את המסמך ולקיים דיון מקיף ומעמיק בתוכנו. לא ברור מדוע אצה לה הדרך לקבל החלטה נמהרת ולא מבוססת שכזו".

 

אתמול, נזכיר, הודיעה התובעת הראשית בבית הדין הבינלאומי האג פאטו בנסודה, כי בתום הבדיקה המקדמית שנפתחה ב-2015 בעניין פשעי מלחמה בגדה המערבית, מזרח ירושלים ורצועת עזה, היא סבורה שיש עילה לטענות לפשעים כאלו - ושהם אכן מתבצעים, אם כי היא לא ציינה מפורשות בידי מי.

  (צילום: AFP)
"לא התעמקה בחוות הדעת". התובעת בנסודה(צילום: AFP)

בנסודה הדגישה כי היא ביקשה מבית הדין הבינלאומי חוות דעת שתאשרר את סמכותה לפתוח ב"חקירה מלאה" תוך 120 יום. הדבר נותן לישראל שהות לנסות לטרפד את המהלך בסיועה של ארה"ב, אך המשמעות, בכל אופן, רעה מבחינת ישראל.

 

הודעתה של התובעת פורסמה כשעתיים בלבד לאחר שמנדלבליט פרסם הודעה משלו - ולפיה אין לבית הדין בהאג סמכות בעניין ישראל. "רק מדינות ריבוניות יכולות להקנות לבית הדין סמכות שיפוט פלילית. הרשות הפלסטינית, באופן מובהק, אינה עומדת בתנאים לקיומה של מדינה בהתאם למשפט הבינלאומי ולאמנת רומא", מסר.

 

ישראל תנסה לדחות את החקירה

בינתיים, ישראל תנסה לשכנע את בית הדין בהאג לדחות את הקביעה של התובעת הראשית ותגייס את ארה"ב וגורמים נוספים כדי להפעיל לחץ ולדחות את המהלך עד להשלמת הרפורמה שתשלול את הסמכות של האג לדון במדינות שאינן חברות בה כמו ישראל.

 

שר החוץ ישראל כץ הנחה את אנשי משרדו לגבש בימים הקרובים המלצות להמשך ההתמודדות עם בית הדין הבינלאומי, וכבר מחר תתקיים הישיבה הראשונה בנושא. התובעת הראשית בהאג המליצה לפתוח בחקירה גם ללא דיון בשאלת הסמכות - אך בית הדין דחה את בקשתה בעקבות לחצים כבדים מהאמריקנים, שאיימו למנוע את כניסתם של שופטי האג לשטח ארה"ב.

Benjamin Netanyahu and Israel Katz  (Photo: Ohad Zwigenberg)
נתניהו תקף, כץ הנחה לשכנע את בית הדין לדחות את הקביעה(Photo: Ohad Zwigenberg)

אם תיפתח "חקירה בהיקף מלא", כלשון התובעת, היא יכולה להוביל למצב שבו ישראלים יסתכנו במעצר אם יצאו מהארץ. תרחיש כזה מסוכן לישראל, ועלול להפוך אותה בפועל למדינה "מצורעת". גורמים מדיניים בכירים ציינו כי החלטתה של בנסודה תשרת גם את תנועת ה-BDS, שמקדמת חרם על ישראל. לדברי אחד הגורמים מדובר ב"רוח גבית" לתנועה זו.

 

מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, סאיב עריקאת, אמר מוקדם יותר בעקבות החלטת האג כי בכוונתם להציף את בית הדין בשמותיהם של כל הקורבנות הפלסטינים של ישראל.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו תקף אתמול את הודעת בית הדין ואמר כי זהו "זהו יום שחור לאמת ולצדק. הופכים את בית הדין הבינלאומי לנשק פוליטי במאבק נגד ישראל. רוצים להפוך את העובדה שיהודים חיים בארץ ישראל, במולדתם, לפשע מלחמה. זה אבסורד. אנחנו ניאבק על זכויותינו ועל האמת ההיסטורית בכל דרך אפשרית".

 

מזכיר המדינה האמריקני, מייק פומפאו, גינה הלילה את ההחלטה ומסר כי "אנחנו מתנגדים בתוקף לחקירה הבלתי מוצדקת, שמכוונת לישראל באופן בלתי הוגן. הדרך לשלום מתמשך היא דרך משא ומתן ישיר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה קופל, shutterstock
מנדלבליט ובית הדין הבינ"ל
צילום: דנה קופל, shutterstock
מומלצים