שתף קטע נבחר

נתניהו השווה בין האג לאנטיוכוס: "גזירות אנטישמיות חדשות על העם היהודי"

בטקס הדלקת נר ראשון בכותל המערבי אמר רה"מ כי "בית הדין הבינלאומי בא להגיד לנו שאין לנו זכות לחיות פה, ושאם אנחנו פה אנחנו מבצעים פשע מלחמה". במקביל, צוות של משרד החוץ, צה"ל, המל"ל ומשרד המשפטים התכנס לדון בדרכי פעולה אפשריות. מסתמן: ישראל תנסה לגייס את ארה"ב

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו השווה הערב (ראשון) בטקס הדלקת נר ראשון בכותל המערבי בירושלים את החלטת התובעת בבית הדין הפלילי הבינלאומי לקדם מהלך של חקירת פשעי מלחמה ביהודה ושומרון, כולל מזרח ירושלים, ובעזה - ל"גזירות השמד" של אנטיוכוס. לדבריו, "אנחנו מדליקים את הנרות נגד כל הגזירות ונגד כל האנטישמיות החדשה".

 

נתניהו אמר בטקס כי "נאבקנו לפני 2,000 שנה נגד גזירות אנטישמיות של אנטיוכוס שבא למחוק את זכויותינו. המאבק הזה נמשך 30 שנה וספק אם העם היהודי היה יכול להמשיך את חייו לולא ההתגייסות העצומה שלהם. אנחנו כאן היום בזכות המכבים של אז, אבל המאבק לא הסתיים. ביום שישי נתבשרנו שגזירות חדשות מוטלות על העם היהודי - גזירות אנטישמיות של בית הדין הבינלאומי, שבא להגיד לנו שאין לנו זכות לחיות פה ושאם אנחנו פה אנחנו מבצעים פשע מלחמה. אנחנו לא נרכין ראש ונילחם בזה בכל הכלים".

נר ראשון של חנוכה בכותל בהשתתפות דייוויד פרידמן ובנימין נתניהו (צילום: הקרן למורשת הכותל המערבי)
"לא נרכין ראש ונילחם בזה בכל הכלים". נתניהו בהדלקת נר ראשון(צילום: הקרן למורשת הכותל המערבי)

בתוך כך, הצוות הבי-משרדי לטיפול במשבר בית הדין בהאג התכנס הערב במשרד החוץ בירושלים. בדיון השתתפו שורה של גורמים שעוסקים בנושא, בהם המטה לביטחון לאומי (מל"ל), משרד המשפטים, משרד החוץ וצה"ל. נמסר כי בדיון עלו אפשרויות הפעולה השונות שעומדות בפני מדינת ישראל, וכן התגבשו כמה המלצות לדרג המדיני.

 

בבוקר קיימה הממשלה דיון בנושא. השרים שמעו סקירה של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדבליט על ההשלכות של ההודעה על ישראל והמשמעויות שלה. לאחר מכן אישרה הממשלה את בקשת רה"מ להטיל סודיות על הדיונים בנושא בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג לפי סעיף 35 לחוק יסוד הממשלה. עוד הוחלט שכל הדיון בנושא ינוהל בקבינט המדיני-ביטחוני. 

 

מסתמן כי ישראל לא תשתף פעולה באופן ישיר עם בית הדין בהאג, אך לא מן הנמנע שתיתן אור ירוק לגורמים ישראליים לפנות ולהעלות את הטיעונים הישראליים שעיקרם שאין לבית הדין סמכות לדון בנושא הן בגלל שישראל אינה חתומה על אמנת רומא והן בגלל שהפלסטינים הם אינם מדינה ריבונית, ולכן לא יכולים להגיש תביעות לבית הדין.

The ICC HQ (Photo: Shutterstock)
אנטיוכוס? בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג(Photo: Shutterstock)

בישראל יש מחלוקת אם ניתן לשכנע את בית הדין בהרכב שלושה שופטים לדחות את המלצתה של התובעת פאטו בנסודה. ישנם מי שסבורים שיש סיכוי לא רע שבית הדין ידחה את המלצתה של בנסודה כשם שדחה את המלצתה לפתוח בחקירה נגד חיילים אמריקנים על ביצוע פשעי מלחמה באפגניסטן וזאת בעקבות לחץ ברוטאלי ואיומים שהפעילו האמריקנים לייבש את מקורות המימון של בית הדין ולמנוע משופטיו להיכנס לשטח ארה"ב. הנשיא דונלד טראמפ איים בעבר שינקוט בסנקציות נגד בית הדין בהאג אם יפתח בחקירה על פשעי מלחמה נגד ארה"ב וישראל.

 

ולכן ישראל מתכוונת לגייס בראש ובראשונה את ארה"ב ומדינות נוספות ובהן בריטניה, רוסיה, אוסטרליה ועוד - שדעתן אינה נוחה ממה שקורה בבית הדין וגם הן חוששות מתקדים שתיפתח חקירה נגד מדינה דמוקרטית מערבית שיש לה מערכת משפט עצמאית. 

 

נתניהו התייחס לנושא גם בפתח ישיבת הממשלה, ואמר כי "ביום שישי בית הדין בהאג הפך סופית להיות נשק נגד מדינת ישראל. בהחלטת התובעת יש שלושה אבסורדים. בית הדין הוקם אחרי זוועות מלחמת העולם השנייה ונועד לטפל בבעיות שמדינות מעלות נגד פשעי מלחמה כגון רצח עם, והוא נועד לעשות זאת במדינות שאין להן מערכות משפט. הם לקחו תביעה של הפלסטינים, שלכל הדעות אין להן מדינה, ובאו להאשים את הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון שלבית הדין אין בכלל סמכות עליה".

 

"אבסורד שני - החלטת התובעת פועלת נגד האמת ההיסטורית", הוסיף נתניהו. "להפוך את העובדה שיהודים גרים בארצם לפשע מלחמה זה אבסורד שקשה להגיד שיש גדול ממנו. החלטת התובעת מנוגדת לאמת, זו צביעות נוראה. נמשיך להילחם נגד האבסורדים הללו, נילחם על זכויותינו בכל הכלים העומדים לרשותנו".

 

שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, אמר הבוקר בריאיון לאולפן ynet כי מדובר בתוצאה של "טרור דיפלומטי" מצד הפלסטינים, והודיע כי ישראל נאבקת כדי למנוע מהחקירה לצאת אל הפועל.

 

 

התובעת פאטו בנסודה הודיעה ביום שישי כי מבדיקה מקדמית עולה שיש עילה לטענות לפשעי מלחמה בגדה המערבית, מזרח ירושלים ורצועת עזה. עם זאת היא לא ציינה מפורשות מי מבצע את הפשעים הללו. היא ביקשה מבית הדין בהאג חוות דעת שתאשרר את סמכותה לפתוח בחקירה מלאה בתוך 120 יום.

  

במאמציה לשכנע את בית הדין לדחות את בקשת התובעת צפויה ישראל לגייס את ארה"ב וגורמים נוספים כדי להפעיל לחץ ולדחות את המהלך. שר החוץ, ישראל כץ, הנחה בסוף השבוע את אנשי משרדו לגבש בימים הקרובים המלצות להמשך ההתמודדות עם בית הדין הבינלאומי, וכבר היום תתקיים הישיבה הראשונה בנושא.

 

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, שפרסם חוות דעת הקובעת כי לבית הדין אין סמכות בעניין ישראל, דחה אמש את החלטת התובעת בהאג. "לבית הדין אין ולא יכולה להיות סמכות שיפוט מסיבות משפטיות ברורות, ושום לוליינות משפטית לא תשנה זאת", מסר היועמ"ש.

 

מנדלבליט הסביר כי לבית הדין הבינלאומי אין סמכות בישראל, מכיוון שהיא מדינה עם מערכות אכיפה ומשפט מתפקדות ועצמאיות, ואילו "בית הדין אמור היה לטפל בזוועות החמורות ביותר במקומות בהם שלטון החוק קרס".

 

שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' קרא הערב לראש הממשלה להביא החלטה לאישור הממשלה להחיל את הריבונות הישראלית על בקעת הירדן - בתגובה להודעה של התובעת הראשית בבית הדין הפלילי הבינלאומי. "אין בי ספק כי בשלה העת לנקוט בצעדים משמעותיים בעת הזו ולהביא לממשלה החלטה בדבר החלטת הריבונות הישראלית בבקעת הירדן, החלטה שמעל לכל תבטא ותבהיר לרשות הפלסטינית, לתובעת הכללית ולבית הדין כי חבלי ארץ ישראל ההיסטורית הם חלק בלתי נפרד ממדינת ישראל הריבונית. כבר ידועים דבריו של ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון בהתייחסו להחלטה אנטי-ישראלית שהתקבלה בועידת באנדונג: 'עתידנו אינו תלוי במה יאמרו הגויים, אלא במה יעשו היהודים'", כתב סמוטריץ' לנתניהו.

 

 

גם נשיא המדינה ראובן ריבלין הדליק הערב נר ראשון של חנוכה - עם שוטרי מרחב דוד ופלוגה ג' של מג"ב בעיר העתיקה בירושלים, יחד עם השר לביטחון פנים גלעד ארדן ומ"מ המפכ"ל ניצב מוטי כהן. לאחר מכן קיבל הנשיא סקירה מפי מפקד המרחב, ניצב-משנה חיים שמואלי במרכז השליטה המרחבי, כשהוא מלווה על ידי מפקד מחוז ירושלים, ניצב דורון ידיד.

ראובן ריבלין הדליק נר ראשון עם שוטרי מרחב דוד ופלוגה ג של מגב בעיר העתיקה בירושלים (צילום: מארק ניימן, לע
ריבלין בהדלקת נר ראשון(צילום: מארק ניימן, לע"מ)

"כמה טוב לציין את הנר הראשון של חג החנוכה ולברך 'שהחיינו וקיימנו והגענו לזמן הזה' יחד עם אנשינו האמיצים, טובי בנינו ובנותינו", אמר הנשיא לשוטרות ולשוטרים - והוסיף: "אתם השומרים שלנו, אליכם אנחנו נושאים עיניים - אתם האמונים על אבטחת המקום הקדוש והרגיש ביותר בעולם. הביטחון שאתם מייצרים כאן מאפשר לנו לחוג את חג החנוכה, חג האורים, בשמחה".

 

השר לביטחון הפנים גלעד ארדן אמר: "לכל דור בעמנו יש את שומרי החומות שלו ואתם, שוטרי מרחב דוד, שומרי החומות של דורנו. אני מאמין גדול בדברים של אורי צבי גרינברג: 'השולט בהר הבית שולט בירושלים, והשולט בירושלים – שולט בארץ'. אתם מובילים כאן את ניצחון הרוח של עמנו. ויחד עם זאת, לא נשכח שבלמתם גם את גל הטרור שהחל פה לפני כמה שנים, ונבלם בזכות נחישותכם, ואומץ ליבכם. אני מחזק אתכם היום, ומברך אתכם שתמשיכו לשמור עלינו, וגם על עצמכם, כאן בעיר הבירה המופלאה שלנו".

 

מ"מ המפכ"ל, ניצב מוטי כהן, אמר: "שוטרי משטרת ישראל לדורותיהם מהווים המשך לעשייה משטרתית העוברת כחוּט השני לאורך כל ההיסטוריה של העם היהודי. כמו אז, גם היום, עומדת הנחישות של השוטרים והלוחמים בכל משמר. במאבק נגד הפשיעה והטרור, וברוח אשר מיוצגת יותר מכל על ידי נר חג החנוכה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הקרן למורשת הכותל המערבי
נתניהו בהדלקת הנרות
צילום: הקרן למורשת הכותל המערבי
מומלצים