שתף קטע נבחר

קל לעיכול: מה עשים כשהתינוק סובל מכאבי בטן?

גזים, שלשול ועצירות. זה לא נעים אבל אלה הן תופעות נפוצות בקרב תינוקות. והסיבה לכך: תהליך הבשלת מערכת העיכול המלווה לא פעם באי נוחות לתינוק. רננה מזרחי, דיאטנית ומנהלת מדעית של מטרנה, מסבירה מהן התופעות הנפוצות ומה עושים

בשבועות הראשונים לחיים תינוקות רבים מפתחים אי שקט ובכי שיכול להיות יומיומי וממושך, המכונה בפי רבים "סיוט הגזים". זו תקופה קשה ומתישה לכולם - לתינוק שסובל וגם להוריו הטריים שמתמודדים בחוסר אונים. תופעה זו נקראת בשפה הרפואית קוליק, מאופיינת בעיקר בבכי ממושך של כ-3 שעות ביום החוזר על עצמו לפחות 3 פעמים בשבוע (ולרוב התופעה נמשכת יותר משבוע), בפנים סמוקות, אגרופים קפוצים ואף בייצור מוגבר של גזים במעי התינוק, ושכיחה בקרב תינוקות רבים ללא קשר לצורת ההזנה שלהם.

 

   (צילום: shuttersotck)
(צילום: shuttersotck)

 

חשוב להבין שבכי זו דרכו של התינוק לתקשר, ולא פחות חשוב לזכור - שלא כל בכי מעיד בהכרח על רעב. לכן, אם לא עבר פרק זמן סביר מהארוחה הקודמת אל תמהרו להציע ארוחה נוספת. ריבוי ארוחות עלול להכביד על אי השקט במערכת העיכול ולהחריף את כאביו. מומלץ לנסות תחילה להרגיעו עם מוצץ, פעולת המציצה יכולה להרגיע מאוד את התינוק, או להחזיקו על הידיים ולהרגיע אותו בליטוף, או להחזיקו בתנוחת “נמר על עץ” שיכולה לסייע להקל על בטנו.

 

אם התינוק ניזון מתמ"ל (תרכובת מזון לתינוק) נסו להעבירו לתמ"ל ייחודי בעל הרכב קל לעיכול, כמו מטרנה אקסטרה קר קומפורט המכילה פרוביוטיקה ייעודית מסוג L.reuteri מבית ביוגאיה - חיידק ידידותי המצוי באופן טבעי בחלב אם ואשר הוכח מחקרית כמסייע בהפחתת משך בכי בתינוקות עם קוליק.

 

תופעות נפוצות נוספות במערכת העיכול הן שלשול ועצירות. תינוקות נבדלים זה מזה מבחוץ וגם מבפנים. אחת הדוגמאות הטובות לכך היא מערכת העיכול המתפתחת המושפעת מגורמים שונים כמו סוג הלידה, התזונה והרכב המיקרוביום (אוכלוסיית החיידקים) המשפיעים על מרקם היציאות ותדירותן. יציאות תקינות הן בעלות מרקם רך וללא קושי בהוצאתן, בין אם הן מופיעות לאחר כל ארוחה ובין אם בתדירות נמוכה יותר.

 

עצירות היא מצב שבא לידי ביטוי במרקם צואה יבש וקשה ולעיתים אף בקושי להוציאו. לעיתים התינוק יעשה את צרכיו רק אחת למספר ימים אולם המרקם יישאר כרגיל, ללא קושי בהוצאתו והתינוק יהיה רגוע ויתנהג כרגיל. זוהי תופעה מוכרת ואופיינית בעיקר לתינוקות יונקים, היא אינה צריכה להדאיג ואינה דורשת טיפול מיוחד.

 

מנגד, שלשולים מאופיינים במרקם צואה שהופך לנוזלי ובתדירות גבוהה מהרגיל. הם יכולים להיגרם מזיהום חיידקי או ויראלי או על רקע של אלרגיה למזון. הסכנה העיקרית בשלשולים היא התייבשות ולכן חשוב מאוד להקפיד על שתייה מרובה. במידה ומדובר בתינוק מתחת לגיל חצי שנה הוא יקבל את כל הנוזלים שלו מחלב האם או מהתמ"ל, ולכן אפשר להציעם בתדירות גבוהה מהרגיל. מעל גיל חצי שנה ניתן כבר להציע מים לשתייה ובהנחה והוא אוכל פחות מהרגיל או מפסיק לאכול את המזונות המוצקים, להגביר את תדירות ההנקה או בקבוקי התמ"ל. אם לתינוק יש עצירות או שלשול חשוב לגשת להיבדק על־ידי רופא הילדים.

 

מבחינה תזונתית אין צורך לעשות שינויים מיידים וחשוב להמשיך להניק כרגיל או לתת את התמ"ל שהוא רגיל לאכול. יחד עם זאת, בהנחה והשלשול או העצירות נמשכים מספר ימים, כדאי לעבור באופן זמני לתמ"ל עם הרכב ייחודי למצבי עיכול אלו כדוגמת מטרנה אקסטרה קר קומפורט הכולל הרכב פחמימות דל בלקטוז, הרכב שמנים מסוג בטאפלמיטט התורם לעיכול קל ופרוביוטיקה ייחודית מסוג L.reuteri מבית ביוגאיה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים