שתף קטע נבחר

עשרות הרוגים במחאה בהודו. רה"מ: "עוזרים לנרדפים"

נרנדרה מודי שב והגן על חוק האזרחות השנוי במחלוקת אחרי כמעט שבועיים של הפגנות. "מוסלמים לא צריכים לדאוג - בתנאי שהם הודים אמיתיים"

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, שב והגן היום (א') על חוק האזרחות השנוי במחלוקת, ואמר שהוא נועד "לעזור לנרדפים". יותר מ-20 בני אדם נהרגו ואלפים נעצרו בכמעט שבועיים של הפגנות נגד החוק שנתפש כאנטי-מוסלמי. לפי אחד הדיווחים, מניין ההרוגים הגיע ל-25. ההפגנות נגד החוק נמשכו גם היום. 

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

החוק החדש מעניק אזרחות בהליך מזורז למהגרים שאינם מוסלמים, ונמלטו להודו מאפגניסטן, בנגלדש ופקיסטן לפני 2015. המתנגדים לחוק אומרים שהממשלה ההינדית הלאומנית של מודי מנסה לדחוק לשוליים כ-200 מיליון מוסלמים, קבוצת המיעוט הגדולה בהודו.

 

 

"מוסלמים לא צריכים לדאוג, בתנאי שהם הודים אמיתיים", אמר מודי לקהל של אלפי תומכים בניו דלהי. הוא האשים את מפלגת האופוזיציה העיקרית בקונגרס שהיא מעודדת את המחאה ואת העימותים בכך שאינה מגנה את האלימות.

 

"החוק לא משפיע על 1.3 מיליארד הודים, ואני מבטיח לאזרחי הודו המוסלמים שהחוק הזה לא ישנה דבר עבורם. מעולם לא שאלנו מישהו אם הוא הולך למקדש או למסגד בכל הקשור ליישום תוכניות רווחה", הוא אמר.

ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי (צילום: MCT)
"מוסלמים לא צריכים לדאוג". מודי בעצרת בדלהי(צילום: MCT)

מודי תקף את המתנגדים לחוק ואמר שהם "מפיצים שמועות שכל המוסלמים יישלחו למחנות מעצר". לדבריו, "אין מרכזי מעצר. כל הסיפורים האלה על מרכזי מעצר הם שקרים, שקרים ושקרים". הוא הוסיף כי לא היה שום דיון על קיום מרשם אוכלוסין בפריסה ארצית, שמוסלמים רבים בהודו חוששים שמכוון בעיקר אליהם.

 

 

המפלגה הלאומנית של מודי מתכננת לקיים יותר מ-200 מסיבות עיתונאים כדי להתמודד עם ההפגנות. הבחירות שייערכו בניו דלהי בחודש פברואר הקרוב יהיו המבחן הגדול הראשון של מפלגת העם של מודי בעקבות המחאה שפרצה לאחר שהפרלמנט אישר את התיקון לחוק האזרחות ב-11 בדצמבר.

  (צילום: רויטרס)
אלפים נעצרו. עימותים בין מפגינים מוסלמים לשוטרים(צילום: רויטרס)

הפגנות הודו  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ההפגנות נגד החוק היו שלוות ברובן אך בכמה מוקדים מפגינים השליכו אבנים והציתו כלי רכב. המשטרה ספגה ביקורת בשל טענות לשימוש בכוח מופרז. תגובת המשטרה מאז שהחלה המחאה, כמו הסתערות שוטרים על אוניברסיטה בדלהי לפני כשבוע שהובילה לפציעתם של כמאה מפגינים, עוררה זעם.

 

עשרות אלפי מפגינים התאספו אמש בעיר היידראבאד שבדרום הודו. הפגנות נוספות התקיימו גם היום בכמה ערים, בהן ג'איפור ובמומביי. בבנגלור נערכה עצרת של תומכי החוק.

 

הרשויות הטילו חוקי חירום, חסמו את הגישה לאינטרנט - טקטיקה נפוצה בהודו - וסגרו חנויות באזורים רגישים ברחבי המדינה בניסיון להכיל את התסיסה. על פי גורמים רשמיים, יותר מ-7,500 בני אדם נעצרו תחת חוקי החירום או בגין התפרעות. 5,000 מהם נעצרו במדינת המחוז אוטר פראדש, בה נהרגו 17 בני אדם. כ-20% מתושביה המוסלמים של הודו מתגוררים באוטר פראדש.

  (צילום: AFP)
מתנגדי החוק מפגינים בדלהי(צילום: AFP)

הפגנות הודו  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

ההפגנות נגד החוק החלו במדינת המחוז אסאם שבצפון-מזרח המדינה. במרשם אוכלוסין שנערך השנה באסאם, 1.9 מיליון איש לא הצליחו להוכיח שהם או אבותיהם התגוררו בה לפני 1971. כעת הם עלולים לאבד את מעמדם. יותר מאלף בני אדם חסרי מעמד מוחזקים בשישה מתקני מעצר למהגרים באסאם, והרשויות מתכננות להקים 11 מתקני מעצר נוספים.

 

מחלקת המדינה האמריקנית דחקה השבוע בניו דלהי "להגן על זכויות המיעוטים הדתיים, בהתאם לחוקתה והערכים הדמוקרטיים של הודו". ממשלתו של מודי, שנבחרה מחדש בחודש מאי, הגנה על החוק בטענה שהוא נועד לסייע למיעוטים "נרדפים" מפקיסטן, בנגלדש ואפגניסטן המוסלמיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
"לעזור לנרדפים". מודי
צילום: MCT
מומלצים