שתף קטע נבחר

סוגיית הגז הטבעי: ישראל וטורקיה במסלול התנגשות

המתיחות סביב סוגיית קידוחי הגז במזרח הים התיכון גוברת, אלא שהפעם גם ישראל עלולה להיגרר לעימות מול אנקרה. הסיבה: הטורקים זועמים על כך שירושלים הדירה אותם מהמו"מ להקמת צינור גז טבעי מישראל לקפריסין - ומשם לאירופה. בחודש הבא: פסגה ישראלית-יוונית-קפריסאית באתונה

  (צילום: AP)
בדרך לעימות ישיר? קידוח טורקי וקידוח ישראלי בים התיכון(צילום: AP)

ראש הממשלה בנימין נתניהו יטוס ב-2 בינואר לאתונה כדי לחתום על הסכם להקמת צינור גז בין ישראל ליוון וקפריסין (EAST MED), זאת בתגובה על המהלך הטורקי לחסום את צינור הגז ועל רקע המתיחות הגוברת בין טורקיה לבין קפריסין ויוון סביב סוגיית קידוחי הגז במזרח הים התיכון. הטורקים זועמים על כך שישראל הדירה אותם מהמשא ומתן להקמת צינור שיוביל גז טבעי ממאגרי הגז של ישראל לטורקיה וממנה לאירופה. על רקע המתיחות בין המדינות, ישראל הגיעה למסקנה שטורקיה היא שותפה לא-אמינה והפנתה את סוגיית המשא ומתן לקפריסין, יוון ואיטליה.

 

בחודשים האחרונים קיימת מתיחות רבה בין טורקיה לבין קפריסין ויוון סביב קידוחי גז, שהביאו אף לאיומים צבאיים. הטורקים החלו לקדוח באזורים ששייכים למים הכלכליים של קפריסין. ישראל גיבתה את קפריסין, ואף פרסמה הודעה רשמית ש"ישראל עוקבת בדאגה אחר הצעדים האחרונים שנקטה טורקיה בים התיכון. התעלמות מחוקי הים הבינלאומיים המקובלים עלולה לסכן את השלום והיציבות באזור".

מאגר הגז הטבעי תמר. ארכיון (צילום: אלבטרוס) (צילום: אלבטרוס)
מאגר הגז הטבעי תמר. ארכיון(צילום: אלבטרוס)

קידוח תמר ()
קידוח תמר

באחרונה חתמה טורקיה על הסכם עם לוב לקביעת הגבולות הימיים ביניהן, שמגדיר את השטח הכלכלי הימי של טורקיה שבו אמור לעבור אותו צינור בין ישראל לבין אירופה. השטח הטורקי, שנקבע באופן חד-צדדי, חודר למים הכלכליים הבינלאומיים של יוון ומצרים ולמעשה חוסם את האפשרות של ישראל להקים צינור גז כזה, שכן הוא עובר בשטח שטורקיה ניכסה לעצמה חד-צדדית. במקביל, בכירים טורקים הזהירו כי אנקרה לא תאפשר לישראל להקים צינור גז ממאגרי הגז הטבעיים שלה לקפריסין ויוון ומהם לאירופה. באחרונה גירשה ספינה צבאית טורקית ספינת מחקר ישראלית שפעלה במים הכלכליים של קפריסין. הממונה על שגרירות ישראל באנקרה זומן לשיחת הבהרה במשרד החוץ בבירת טורקיה, שם נאמר לו שכל מהלך לגבי צינור הגז לאירופה צריך מעתה לקבל אישור טורקי.

 

מאידך, במאמר בעיתון "טורקיש דיילי ניוז" נכתב כי האינטרס הטורקי הוא שכל צינורות הגז בים התיכון יעברו דרך טורקיה - ולישראל לא תהיה שום ברירה אחרת להגיע עמה להסכם.

ספינות קידוח גז של טורקיה עוגנות ב קפריסין (צילום: AFP)
ספינת קידוח גז של טורקיה עוגנת בקפריסין(צילום: AFP)

ראש הממשלה בנימין נתניהו עם ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפראס ונשיא קפריסין ניקוס אנסטסיאדיס  (צילום: EPA)
פסגה ישראלית-יוונית-קפריסאית קודמת(צילום: EPA)

בתוך כך, נתניהו התקשר לראש ממשלת יוון ולנשיא קפריסין ושכנע אותו כי זו העת לחתום עם הסכם ה-EAST MED כתגובה על המהלך הטורקי. השניים סיכמו, כאמור, על פסגה באתונה ב-2 בינואר, שאליה יוזמנו גם נציגי מצרים. נתניהו אמר לנשיא קפריסין ניקוס אנסטסיאדיס כי הסכם המים הכלכליים בין טורקיה ללוב אינו חוקי והוא מגנה אותו.

 

גורמים מדיניים אמרו כי מדובר "בצעד לא חיובי שמבצעת מדינה בריונית, אך אין לו בינתיים שום משמעות מעשית - גם בגלל שהקמת צינור הגז בין ישראל לאירופה לא עומדת כרגע על הפרק וממילא ישראל בחרה בנתיב של צינור גז למצרים וממנה לייצא את הגז לאירופה באוניות. יד טורקית אחת מאיימת והיד השנייה אומרת שטורקיה היא הפתרון".

 

אלא שגם המהלך הישראלי-יווני-קפריסאי הוא לא יותר מיחסי ציבור, שכן ספק רב אם הצינור הזה בכלל יוקם. ראשית, עלותו גבוהה; קיימים קשיים טכניים להניח אותו בקרקעית הים בשל העומק באזורים מסוימים. האיטלקים, שהיו חלק ממזכר ההבנות של ה-EAST MED – לא אישרו אותו עדיין. כך שבפועל, החתימה באתונה תהיה מהלך דיפלומטי סמלי בלבד - אך כזה שעלול להכניס את ישראל לסכסוך בין טורקיה לבין הציר היווני ועלול לגרור אותה לעימות ישיר עם אנקרה.

 

 

יועצו הבכיר של ארדואן: "להקים צבא לפלסטין מחוץ לפלסטין"

יועצו הבכיר של ארדואן, הבריגדיר גנרל (תת-אלוף) הטורקי בדימוס עדנאן טרניוורדי, איים באחרונה להקים צבא פלסטיני שיגן על הפלסטינים מפניה של ישראל. "עלינו לשים את הכוח בידיים הפלסטיניות, כדי לאזן את הכוח בין ישראל לפלסטין. אם לא נוכל להפעיל את הכוח הזה נגדו, הרדיפה הזו תימשך. המערב עדיין לא עשה את זה והוא כבר לא יעשה את זה. העולם האסלאמי, אם כן, צריך להכין צבא לפלסטין מחוץ לפלסטין. אם ישראל תזרוק לשם פצצה, נפיל פצצה על תל אביב", אמר טרניוורדי ב"כנס הגלובלי הראשון על האפרטהייד הישראלי", שהתקיים באחרונה באיסטנבול.

 

 

טרניוורדי אמר בנאום הפתיחה בוועידה: "לפלסטינים אין טנקים, אין תותחים, אין כלי טיס, אין כלי רכב משוריינים; אבל לישראל יש טנקים, תותחים, מטוסים ואוניות. ההפצצות שמגיעות מהן נופלות על הפלסטינים פחות או יותר מדי יום. אז אם אתם רוצים להפסיק את הרדיפה, עלינו לשים את הכוח בידיים הפלסטיניות כדי לאזן את הכוח בין ישראל לפלסטין". עוד אמר טרניוורדי כי לא ייתכן שהעולם המוסלמי יוותר על ירושלים. לדבריו, הפלסטינים מבודדים גם מבחינה כלכלית ועל העולם המוסלמי להקים קרן שתתמוך בפלסטינים.

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ב פרלמנט ב אנקרה (צילום: AFP)
היועץ הבכיר מאיים. נשיא טורקיה ארדואן(צילום: AFP)

טרניוורדי הוא האיש שעומד מאחורי הקמת המשמר הנשיאותי ומאחורי הרפורמות בצבא הטורקי. בעבר השמיע דברים קשים מאוד נגד ישראל. הוא מקורב מאוד לארדואן ובעל השפעה. בעבר נזרק מהצבא הטורקי. גורם מדיני בירושלים אמר ביחס להתבטאותו של טרניוורדי כי מדובר בהתבטאות חמורה של אדם עם רקע של התבטאויות אנטי ישראליות בוטות שהוא מקורב לארדואן ובעל השפעה רבה.

 

מלשכת ראש הממשלה נמסר: ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים שיחות טלפון בסוף השבוע האחרון עם נשיא קפריסין אנסטסיאדיס ועם ראש ממשלת יוון מיצוטקיס. נתניהו סיכם בשיחות על פסגת מנהיגים טרילטרלית, במהלכה צפוי להיחתם הסכם צינור הגז "East-Med" מישראל דרך קפריסין ויוון לאירופה.

 

"המפגש מתקיים בהמשך לפסגת המנהיגים בירושלים שהתקיימה יחד עם מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו במרץ. ראש הממשלה נתניהו ושר האנרגיה שטייניץ צפויים לטוס ליוון בתחילת חודש ינואר לפסגת המנהיגים, שתתקיים זו הפעם השביעית. מדובר בהסכם בין-ממשלתי שמגיע בהמשך למזכר ההבנות שנחתם ב-2017 ולאחר שנערך סקר היתכנות ראשוני. ההסכם יעגן את מחויבות המדינות להקמת הפרויקט. חתימת ישראל מצויה בהליך אישור משפטי. משרדי הממשלה ובראשם משרד האנרגיה ומשרד רה"מ מקדמים בשנים האחרונות את הפרויקט, שיתרום לביטחון האנרגטי של אירופה ולשגשוג ישראל ומזרח הים התיכון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
קידוח טורקי וקידוח ישראלי
צילום: AP
מומלצים