שתף קטע נבחר

זוג ישראלי תקוע בגיאורגיה עם תינוק הפונדקאות: "אנחנו בחרדה"

שרון וקרן אליה מגבעתיים שוהים כחודשיים בדירה שכורה בטבילסי, מאז שתינוקם נולד בהליך פונדקאות. הסיבה: טעות בירוקרטית שלא מאפשרת להנפיק תעודת לידה. "אנחנו רוצים הביתה, אי אפשר אפילו לעשות ברית מילה", סיפרו. משרד החוץ: "לרשויות בישראל אין נגיעה בהליך"

  

  ()
"אנחנו לכודים בגיאורגיה". הזוג אליה מגבעתיים
 

"אנחנו בחרדה, אלו דיני נפשות. עמית הוא התינוק שלנו ואנחנו רוצים לקחת אותו הביתה, לחזור לישראל". כך סיפרו אתמול (יום ב') שרון וקרן אליה, בני זוג מגבעתיים, שהולידו לפני כחודשיים תינוק בגיאורגיה במסגרת הליך פונדקאות שביצעו דרך חברה ישראלית. מאז, הם לא יכולים לחזור איתו לארץ.

 

כמו כל זוג שהביא תינוק לעולם בפונדקאות הם המתינו לתעודת הלידה, אך בתחילת החודש הודיעו להם שיש בעיה - ומשרד הפנים הגיאורגי לא מאשר להם להנפיק תעודת לידה עקב טעות בירוקרטית במסמך. הטעות תוקנה והמסמך חזר לבדיקה חוזרת של משרד הפנים הגיאורגי, אך שלשום התקבל סירוב נוסף. המשמעות של אי-הנפקת תעודת הלידה היא שבני הזוג צריכים לפנות להליך משפטי ממושך, ואין לדעת כמה זמן הוא יימשך וכמה כסף הוא יעלה.

 

הפסיקה שאמורה להקל על פונדקאות בחו"ל

 

בינתיים, הם חיים עם בתם בת השש ואמה של קרן בדירה שכורה במדינה הזרה. "זה התינוק הביולוגי שלנו", אמר בתסכול שרון, בעל חברה לתכנון וביצוע של עבודות חשמל. קרן, עובדת בבנק הבינלאומי, סיפרה שהם לא יכולים אפילו לעשות ברית מילה לתינוק כל עוד אין לו תעודת לידה והוא לא רשום על שמם.

 

"התינוק איתנו ושלנו, אבל מבחינה פרוצדורלית אני לא יכולה לצאת איתו מהמדינה. בדרך כלל נותנים לצאת מהארץ אחרי כחודש, ואנחנו פה כבר חודשיים. פניתי למשרד החוץ בבקשה שיתערבו ויעשו בדיקת רקמות, אבל הם לא מוכנים לעזור ולבצע בדיקה כזאת כל עוד אין תעודת לידה.

 

"אני מתחנן אליהם שיעשו בדיקת רקמות כדי שזה לא ייתקע בבית המשפט", המשיך שרון, "יש איתנו אמא בת 72 עם לחץ דם גבוה, יש ילדה שרוצה לחזור לשגרה שלה בישראל. אנחנו לכודים פה. יש כאן אזלת יד של משרד החוץ, שלא מוכן לעזור לנו אף שבעבר היו מקרים חריגים, שפונדקאים קיבלו בדיקת רקמות בלי תעודת לידה.

 

"אנחנו מרגישים לכודים בטיביליסי", אמר האב, "יש גם המון הוצאות כספיות והן לא נגמרות. מדובר בהוצאות כספיות גדולות הקשורות בעורך הדין, הדירה וכן הלאה. אנחנו מתחננים שיאשרו לנו בדיקת DNA בלי תעודת לידה, כדי שנוכל לצאת מפה כמה שיותר מהר".

"מתחננים שיאשרו לנו בדיקת DNA". אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"מתחננים שיאשרו לנו בדיקת DNA". אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

בני הזוג פנו גם לשר התחבורה בצלאל סמוטריץ', שמנסה לסייע להם. כמו כן, הם פנו למנהל ה"בית הישראלי" בטיביליסי, איש העסקים איציק משה, שמנסה גם הוא לעזור ובין היתר דאג להם לעורכי דין מקומיים.

 

 

משה אמר אמש: "לפי החוק הגיאורגי, כמו בכל מדינה נורמלית, חייבים להחתים את הפונדקאית לפני ההחזרה של העוברים. במקרה הזה, בסוכנות הישראלית לא החתימו אותה על ידי נוטריון, ולכן הבקשה עברה לוועדות וכנראה שהמקרה יגיע לבית משפט. לפי ממצאי 'בית ישראל' בטיפול במספר זוגות מישראל, הבעיה מעולם לא הייתה בצד הגיאורגי - שהוא מאוד מסודר".

 

ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "צר לנו על המצב הלא נעים שאליו נקלעה המשפחה. יחד עם זאת, הנפקת תעודות לידה לקטינים שנולדו במסגרת הליכי פונדקאות בחו"ל נעשית בהתאם לדיני ונהלי המדינה הזרה שבה נערך ההליך. לרשויות מדינת ישראל, בהן משרד המשפטים, רשות האוכלוסין וההגירה, משרד הרווחה, משרד הבריאות ומשרד החוץ, אין כל נגיעה להליך זה. כפי שפורסם בעבר על ידי משרד החוץ, על אזרחים ישראלים הפונים לביצוע הליכי פונדקאות בחו"ל ועל החברות העוסקות בעניין, מוטלת האחריות הבלעדית לבירור החוק החל במקום.

 

"כפי שנמסר לפונים, למיטב הידיעה של משרד החוץ, לאחרונה נערכו שינויים באופן הבדיקה של הרשויות בגיאורגיה לבקשות להנפקת תעודות לידה בעקבות הליכי פונדקאות במקום, בין היתר בשל אי-עמידה של אזרחים ישראלים בתנאי החוק הגיאורגי, והליך זה עשוי להימשך עד חודשיים.

 

"יצוין כי אין זו נחלתם של אזרחים ישראלים בלבד. בכל הנוגע לביצוע בדיקות גנטיות בהיעדר תעודת לידה, משרד החוץ ונציגויותיו בחו"ל פועלים על פי החלטות בתי המשפט בישראל ובהתאם להנחיות הפרקליטות בעניין. הדבר הובהר היטב לפונים ולבא כוחם. אנו מאחלים למשפחה הצלחה בהליכים מול שלטונות גיאורגיה, ומקווים להגעתם המהירה ארצה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים