שתף קטע נבחר

המשטרה מתריעה: לא נוכל לאכוף את החוק נגד צריכת זנות במלואו

פרסום ראשון: שנה אחרי שהחוק עבר בכנסת, וכחצי שנה לפני שהוא אמור להיכנס לתוקף, במשטרה התריעו שלא ניתן יהיה לאכוף אותו במלואו. השר ארדן עדכן את נתניהו, המשמש שר הרווחה: טרם גובשו התקנות לסדנה טיפולית לצרכני זנות ולכן לא החל פיתוח מערכת גביית הקנסות

 

 

היום שבו הכנסת אישרה באופן סופי את החוק לאיסור צריכת זנות, לפני כשנה, הוגדר כהיסטורי על ידי הגורמים שהובילו את המהלך. אולם נראה כי יישום החוק, שאמור להיכנס לתוקף ב-10 ביולי 2020, עלול להיתקל בקשיים עקב הפלונטר הפוליטי.

 

השבוע שיגר השר לביטחון פנים גלעד ארדן מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, מתוקף תפקידו כשר הרווחה, ולשר המשפטים אמיר אוחנה, וציין כי המשטרה התריעה בפניו ש"ספק אם תהיה ערוכה במועד ליישום החוק". הסיבה: טרם גובשו התקנות הנלוות לחוק, הקובעות חלופה לקנס שיוטל על צרכני הזנות שנתפסו, בדמות סדנה טיפולית-חינוכית שיחויבו לעבור.

אתר סחר בנשים ()
מעצר של סחר בנשים. ארכיון

החוק קובע כי כל מי שייתפס צורך זנות, מנסה לצרוך זנות, או נמצא במקום המשמש באופן מלא או חלקי לזנות במטרה לצרוך זנות, ייקנס ב-2,000 שקלים בפעם הראשונה וב-4,000 שקלים בעבירה חוזרת. במקרים מיוחדים תתאפשר הגשת כתב אישום שבצידו קנס, שיכול להגיע לכ-75 אלף שקלים ואף לכלול רישום פלילי.

 

בחוק נקבע כי שר המשפטים, בהסכמת שר הרווחה ובאישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, רשאי לקבוע בתקנות אמצעי חלופי לתשלום הקנס, כולו או חלקו, ואת הנסיבות והאופן שבהם הוא יוטל. לצורך היערכות ליישום החוק ולגיבוש המנגנון לגביית קנסות הוחלט על הקמת צוות בהובלת משרד המשפטים ובהשתתפות נציגי המשטרה, המשרד לביטחון פנים ומשרד הרווחה.

 

עם זאת, כשנה לאחר שהחוק אושר וכחצי שנה לפני שהוא אמור להיכנס לתוקפו, הצוות עדיין לא גיבש את התקנות, ועל כן לא ברור מי יישלח לסדנה החינוכית-טיפולית ובאיזה תנאים. זאת, בין היתר, משום שהחוק עבר לאחר פיזור הכנסת ה-20 ומאז מכהנת ממשלת מעבר שלא יכולה לאשר את תקציב המדינה לשנת 2020 . על כן, אין ודאות באשר לתקציב שיוקצה לנושא, וזו דרושה על מנת לגבש קריטריונים ברורים. כמו כן, ועדת החוקה, שאמורה לאשר את הקריטריונים, לא תכהן עד להקמת הממשלה הבאה.

אישה בזנות עומדת עם הגב למצלמה ליד מכונית דוממת (צילום: גיל נחושתן)
"יעילות האכיפה תיפגע". ארכיון(צילום: גיל נחושתן)

במשטרה אומרים כי על אף מאמציהם לקידום יישום החוק, הם נתקלים בקשיים משמעותיים שייתכן כי לא יאפשרו את אכיפתו במועד. טרם הוסדרו שאלות כגון האם הקנס יופחת או יבוטל לחלוטין, בכמה זמן יידחה התשלום, ומה יהיה דינו של מי שביקש להשתתף בחלופה החינוכית אך לא עמד במשימה. במשטרה מסבירים כי פיתוח המערכות הטכנולוגיות לגביית הקנס יארך כשנה, ולא ניתן להתחיל בכך עד לגיבוש מודל אכיפה ברור ומוסכם.

 

במסגרת דיוני הצוות שהוקם צוין כי על המשטרה להיערך לאפשרות של יישום החוק ללא התקנות, מאחר שמדובר בתקנות רשות. ארדן מציין במכתבו כי "אפשרות זו נבחנה על ידי משטרת ישראל, ונמצא כי יש לחלופה השלכות משמעותיות, לרבות על פיתוח ואפיון המערכות הטכנולוגיות לגביית הקנס, הסדרת ממשקי העבודה עם גורמי המקצוע הרלוונטיים במשרד הרווחה וגיבוש הודעות הקנס". השר מזהיר כי "לנוכח האמור, פנתה משטרת ישראל למשרדי, תוך שהיא מתריעה כי במצב דברים זה ספק אם היא תהיה ערוכה במועד ליישום החוק".

גלעד ארדן באולפן ynet (צילום: אבי מועלם)
הנחה את המשטרה להיערך לאכיפה במישור הפלילי. ארדן(צילום: אבי מועלם)

במשרד לביטחון פנים מבהירים כי אם יוחלט שעל המשטרה לאכוף את הקנסות ללא התקנות, היא תעמוד במשימה, אך היעילות של האכיפה תיפגע. החשש במשטרה הוא שהקנסות כשלעצמם, ללא הפן החינוכי-טיפולי, לא ירתיעו את צרכני הזנות הקבועים.

 

השר ארדן: "הנחיתי את משטרת ישראל להיערך לאכיפת האיסור במישור הפלילי מיד עם כניסת החוק לתוקף. יחד עם זאת, כל גורמי המקצוע קובעים שאין די באכיפה פלילית בלבד ולצורך אפקטיביות האכיפה יש הכרח לשלבה בהליכים חינוכיים וטיפוליים. אני מצפה ממשרדי המשפטים והרווחה לקדם במהרה את התקנות שיאפשרו את ההליכים הללו, על מנת שהחוק החשוב הזה ישיג את מטרתו".

 

מטעמו של שר המשפטים אוחנה נמסר: "לפי החוק, שר המשפטים רשאי לקבוע בתקנות אמצעי חלופי לתשלום הקנס המנהלי. האמצעי החלופי הוא מענה פסיכו-חינוכי שיינתן על ידי משרד הרווחה. סמכות זו של השר נקבעה כסמכות שברשות בכוונת מכוון על ידי המחוקק, זאת מחד נוכח הרצון לאפשר מענה פסיכו-חינוכי, ומאידך בשל החשש שיישום התקנות ייתקל בקשיים שונים, כגון קשיים תקציביים. משרד המשפטים ומשרד הרווחה החלו בעבודה לגיבוש התקנות. קידומו ובחינתו של המתווה יתאפשרו לאחר שיתקיימו דיונים תקציביים ולאחר שתוקם ועדת החוקה".

 

מנהלת המטה למאבק בסחר בנשים ובזנות, עו"ד ניצן כהנא: "בכל לילה צורכים זנות בישראל 26,500 פעמים ולתופעה הזו חייבים לשים סוף. אמנם, עקב המצב הפוליטי טרם הותקנו תקנות הרשות, שאמורות לאפשר סדנאות חינוכיות כחלופה לעונש, אך זה לא יוצר שום מניעה מכניסה של החוק לתוקף במועד. נכון שכבר ביולי הקרוב המדינה תתחיל באכיפה משמעותית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים