שתף קטע נבחר

איך גורמים לתינוקות לישון

הילד שלכם לא ישן? למה זה קורה דווקא לילד שלכם ומה אפשר לעשות

בשיתוף  כללית

 

 ד"ר תמר עציוני, מומחית לרפואת ילדים ורפואת שינה במחוז חיפה של "כללית" וסגנית מנהל מחלקת ילדים במרכז הרפואי "כרמל" מקבוצת ה"כללית", עונה:

 

לעיתים יש הרגשה ששינה והורות הם כמו שמן ומים - לא מתערבבים טוב ביחד. אבל השינה איננה מותרות, היא צורך בסיסי קיומי שהכרחי לחיים תקינים.

 

לשינה יש חשיבות מכרעת בתהליכים שונים בגוף - למידה וזיכרון, גדילה ושיקום של הגוף והמוח, שימור אנרגיה, תפקוד תקין של מערכת החיסון, בקרת טמפרטורה, איזון מצב הרוח ועוד. חוסר שינה עשוי להוביל לפגיעה ניכרת בתפקוד, הפרעות קשב וריכוז, שינויי מצב רוח (בעיקר עצבנות ודיכאון), עלייה במשקל ועלייה בתחלואה.

 

כשתינוק נולד, אין לו יכולת לסנכרן בין יום ללילה והוא ישן במחזורים לאורך היממה. רק סביב גיל חודשיים מתחיל תהליך הבשלה של השעון הביולוגי והתינוק מתחיל לרכז את השינה בלילה ולהגדיל את שעות הערות במשך היום. בגיל חצי שנה כבר אמורה להיות לו בשלות דומה לזו של מבוגר.

 

 ד"ר תמר עציוני ( )
ד"ר תמר עציוני

 

מה מומלץ לעשות?

בחודשים הראשונים אין ברירה. צריך לזרום עם התינוק ולנסות לישון כשהוא ישן. מגיל חודשיים מומלץ להתחיל להקנות הרגלי שינה נכונים, ליצור שגרה קבועה בערב לפני השינה, ללמד את התינוק להירדם עצמאית ולהגביל את שעות השינה על הידיים שלכם.

 

זכרו: תינוק שיודע להירדם לבד בתחילת הלילה - יצליח גם להירדם חזרה באופן עצמאי במהלך הלילה אם יתעורר.

 

אם התהליך לא מצליח, לא מומלץ לבצע התערבויות התנהגותיות נוקשות לפני גיל שישה חודשים. מעבר לגיל זה ניתן לאמץ שיטות שונות לתיקון דפוסי השינה הבעייתיים, דוגמת שיטת הביקורים התכופים, שיטת הרם־הורד וכו'.

 

צריך לדעת שההצלחה תלויה בעיקר בהורים. לעיתים קרובות התהליך מלווה בבכי עז מצד הילד ומצוקה ניכרת - של הילד ושל ההורה. יש לשמור על עקביות במסר המועבר לילד על הצורך שלו להירדם באופן עצמאי, וכל הגורמים המטפלים צריכים לשתף פעולה.

 

והכי חשוב: כל תינוק הוא אחר, אז אל תתרגשו אם מישהו אומר לכם: "הילד שלי ישן לילה שלם כבר מגיל חודש...".

 

 

בשיתוף כללית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים