שתף קטע נבחר

חודש למחאה: "מוות לדיקטטור" בטקס באיראן

בכמה ערים ברחבי איראן נערכו היום טקסי זיכרון להרוגי המחאה נגד המשטר בנובמבר, המחאה הקטלנית ביותר מאז המהפכה האיסלאמית. המשטר הגביל את הגישה לאינטרנט בכמה מחוזות, אבל בסרטונים שהגיעו מכראג' ניכרת המתיחות, עם צרחות, מסוק באוויר וקריאות נגד חמינאי

חודש אחרי הדיכוי האכזרי של המחאה באיראן, סרטונים שמגיעים בשעות האחרונות מהרפובליקה האיסלאמית מתעדים מפגינים משמיעים קריאות נגד המשטר תחת עינם הבוחנת של כוחות הביטחון, במהלך טקס זיכרון לאחד מהרוגי ההפגנות של חודש נובמבר.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

איראן מחאה כראג' באזכרה להרוג חודש אחרי הדיכוי ()
מסוק בבית העלמין בכראג'

Ayatollah Ali Khamenei, the Supreme Leader of Iran (Photo: AFP)
המנהיג העליון חמינאי. טענות ל-1,500 הרוגים(Photo: AFP)

בסרטונים, שעליהם מדווחת סוכנות הידיעות רויטרס, נשמעת בין השאר אישה צועקת "מוות לדיקטטור". קריאות כאלה הושמעו בגלי המחאה האחרונים נגד המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי.

 

הסרטון שבו נשמעת האישה צולם בבית עלמין בעיר כראג', ונראים בו אנשים רצים בין הקברים. בסרטונים אחרים שהועלו לרשת נראים מסוק שחג בסמוך וחיילים סביב בית הקברות.

 

לפי פוסטים שפורסמו ברשתות החברתיות, כמה מהסרטונים צולמו באזכרה לפויה בחתיארי שנהרג בהתנגשויות בין המפגינים לכוחות המשטר בכראג'. טקסי זיכרון לזכר הרוגי המחאה של נובמבר התקיימו היום גם בכמה ערים אחרות, וגם בהם צולמו סרטונים.

3082 (Photo: AFP)
מפגינים בטהרן בשיא מחאת הדלק בנובמבר(Photo: AFP)

3082 (Photo: MCT)
טהרן בחודש שעבר(Photo: MCT)

לפי ארגון "המרכז לזכויות אדם באיראן", הפועל מניו יורק, הוריו של בחתיארי נעצרו ביום שני השבוע אחרי שסירבו לבטל את טקס הזיכרון בבית העלמין שבו נקבר בנם. בחתיארי נהרג מקליע שפגע בראשו בכראג' ב-16 בנובמבר.

 

לקראת טקסי הזיכרון ואירועי המחאה שתוכננו להיום נערכו שלטונות איראן בכוננות גבוהה, וחסמו את הגישה מטלפונים ניידים לאתרי אינטרנט בחו"ל בכמה מחוזות במדינה. מפקד משטרת טהרן צוטט היום בסוכנות הידיעות האיראנית "תסנים" כאומר שאין אירועים ביטחוניים כלשהם בבירה.

 

40 שנה למהפכה האיסלאמית | הפרויקט המיוחד של ynet

 

עיראק: הנשיא דחה את "המועמד האיראני"

החסימה של האינטרנט, גם אם חלקית מאוד הפעם, עשויה ללמד שטהרן מתייחסת ברצינות לאפשרות של גל מחאה חדש, אחרי זה שפרץ באמצע החודש שעבר בעקבות העלאת מחירי הדלק. בגל ההפגנות ההוא, שהיה הקטלני ביותר מאז המהפכה האיסלאמית, נהרגו לפי ארגוני זכויות אדם יותר מ-300 איש, והשבוע טענו גורמים איראנים שמספר ההרוגים הרשמי הוא כ-1,500.

 

במהלך גל המחאה הקטלני בנובמבר נותק החיבור לאינטרנט כמעט בכל רחבי איראן, במסגרת הניסיון של משטר האייתוללות להקשות על פעילי המחאה לתאם את צעדיהם ולדווח לעולם על המתרחש במדינה. כשהושלם דיכוי המהומות והחיבור לאינטרנט חזר הפיצו איראנים לעולם סרטונים, תמונות ודיווחים שמהם עולה דיכוי אלים וקשה נגד מפגינים.

עיראק מפגינים נגד איראן כרזה של קאסם סולימאני (צילום: AP)
פעיל מחאה עיראקי מכה בנעל את דיוקנו של מפקד כוח קודס האיראני קאסם סולימאני(צילום: AP)

בינתיים, בצל המחאה העממית בעיראק נגד השפעתה של איראן על הממשלה העיראקית סירב הערב נשיא עיראק להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה החדשה על אסעד אל-עידאני, מושל מחוז בצרה שמועמדותו הוצגה על-ידי סיעה בפרלמנט הנתמכת על-ידי איראן. הנשיא ברהאם סאלח מסר בהודעתו כי נמנע מהטלת המשימה על אל-עידאני כדי להימנע מהמשך מרחץ הדמים וכדי לשמור על השלום האזרחי.

 

את אל-עידאני הציעה אתמול סיעת פתח, הכוללת מנהיגים הקשורים למיליציות "אל-חשד א-שעבי" שנתמכות על-ידי איראן. המפגינים נגד השלטונות בעיראק דחו בתוקף את מועמדותו, ואתמול הם יצאו לרחובות בדרישה למנות לתפקיד מועמד עצמאי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים