שתף קטע נבחר

תיעוד: רדפו אחרי אדם לעיני ילדיו ורצחו אותו. 94 קורבנות במגזר הערבי ב-2019

רק 39 ממקרי הרצח פוענחו, ונוספו להם אלפי אירועי ירי לעבר בתים, כלי רכב, ובתי עסק. תושבים רבים ביישובים הערביים חשו שחייהם בסכנה, ובשנת 2020, הם מקווים, יינקטו צעדים ממשיים כדי למגר את האלימות: "כל הזמן אנחנו שומעים סיסמאות. הגיע הזמן לטיפול שורש"

 

 

 

94 בני אדם נרצחו השנה במגזר הערבי, בהם 11 נשים. רק 39 ממקרי הרצח פוענחו, ומלבדם אירעו בשנה החולפת אלפי אירועי ירי לעבר בתים, כלי רכב, בתי עסק ואנשים. בשני מקרים נוספים, שתי נשים בהיריון מתקדם איבדו את העובר. תושבים רבים ביישובים הערביים חשו שחייהם בסכנה, ובשנת 2020, הם מקווים, יינקטו צעדים ממשיים כדי למגר את האלימות במגזר. היום נורו למוות שני קורבנות נוספים - סראג' ג'רבאן (23), שנרצח ביפו אחר הצהריים, ומוחמד כמאל סעדי (39), תושב בסמת טבעון בגליל התחתון, שנורה למוות היום בצהריים סמוך לביתו. לפי הערכה ראשונית, הצעיר נורה בשוגג. צעיר נוסף נפגע מהירי ונפצע באורח קשה.

 

אתמול הודיעה המשטרה כי פענחה את רצח קאסם גאוי בן ה-37 שנורה למוות לפני כחודשיים בכפר קרע, וכתב אישום הוגש נגד שני בני דודים מהיישוב, אחמד מסרי (20) ומוחמד זחאלקה (27). חושד נוסף במעורבות באירוע טרם נעצר. האירוע תועד במצלמת אבטחה (בסרטון בפתח הכתבה).

 

רצח קאסם גאווי נורה מוות ב כפר קרע  ()
תיעוד הרצח בכפר קרע

מהחקירה עלה כי מסרי וזחאלקה ארבו לגאוי מחוץ לביתו בשעת לילה. המנוח הגיע ברכבו, עם אשתו לצדו ובמושב האחורי אחיינו ושני ילדיו הקטינים. כשיצא מהרכב, הנאשמים חסמו את דרכו. הוא הבחין שהם אוחזים בכלי נשק וברח מהמקום.

 

בתיעוד ממצלמת האבטחה נראה זחאלקה רודף אחרי המנוח ויורה לעברו חמש פעמים. שני שותפיו נותרו ליד רכבו של גאוי ואיימו עם כלי הנשק על בני משפחתו. גאוי נפל על הכביש, התרומם והמשיך לרוץ, אך זחאלקה המשיך לרדוף אחריו ולירות לעברו ממרחק של מטרים בודדים. כשהמנוח נותר שרוע על הכביש, נמלטו הנאשמים מהמקום. המשטרה מסרה כי החוקרים נאלצו להתמודד במהלך החקירה עם חוסר שיתוף פעולה של חלק ניכר מהמעורבים והעדים.

 

"אין מי שיעצור את הדם" 

מרים, תושבת בענה שבצפון, סיפרה שהשנה החולפת הייתה האלימה ביותר שזכורה לה. "האווירה הייתה קשה, לא היה קל להתמודד", היא אמרה. "כל יום שומעים על ירי או רצח. נמאס לנו. גם אצלנו היו רציחות ואין מי שיעצור את הדם".

 

לדבריה, התושבים מיואשים מהמצב. "כל הזמן אנחנו שומעים סיסמאות. התושבים ממשיכים לסבול ולחיות בפחדים. הגיע הזמן שיהיה טיפול מהשורש", היא הוסיפה. "כשהיו חילופי אש בין שוטרים ותושבים בדיר אל-אסד, כל המשטרה הגיעו כולל מסוקים ואופנועים ומחסומים. דבר שלא רואים כשיש רצח. זה מצביע על רשלנות וחוסר טיפול באלימות. כאילו הדם שלנו זול". 

שאהר מחאמיד תושב אום אל פחם ()
"מקווה שהממשלה תתעשת". שאהר מחאמיד, תושב אום אל פחם
 

שאהר מחאמיד, פעיל חברתי מאום אל-פחם אמר כי "בחברה הערבית רואים בחומרה רבה את ריבוי מקרי האלימות" שנובעים, לדבריו, מהיעדר אכיפה. "לצערי הרב, התרבות בחברה הולכת ומידרדרת בגלל מדיניות הממשלה והיעדר משאבים, תקציבים וגורמים אחראים לטיפול בתופעה הזאת".

 

מחאמיד אמר כי "בחודשיים האחרונים של השנה, ואחרי המחאה החברתית נגד האלימות, אנו עדים לשיפור חיובי, אבל לא מספיק, ולירידה קלה במקרי האלימות. אנחנו רואים נוכחות משטרתית רבה בערים. אני מקווה שהממשלה תתעשת ותתחיל לטפל בתופעה כמו שצריך".

עולא נג'מי יוסף ()
"ניצנים של שינוי". עולא נג'מי יוסף

רוית לוין חן ()
"מחזיקים את האזרחים הערבים כבני ערובה". רוית לוין חן

עורך דין אחמד רסלאן ()
"שלטון החוק נדם בחברה הערבית". עו"ד אחמד רסלאן
 

עולא נג'מי יוסף ורות לוין-חן, מנהלות שותפות של מיזם קהילות בטוחות ביוזמות אברהם, מקוות ש-2019 תיזכר כשנת המפנה בהתמודדות הממשלה עם מכת הפשיעה והאלימות שחווה החברה הערבית. "קורבנות הרצח הרבים, האלימות הגואה וארגוני הפשיעה המחזיקים את האזרחים הערבים כבני ערובה, הביאו לפריצתה של מחאה חברתית שלממשלה לא הייתה ברירה אלא להקשיב לה", הן אמרו.

 

לדבריהן, "כעת מתחילים לראות ניצנים של שינוי, ואנו מקוות שהממשלה תטפל כראוי בבעיות העומק החברתיות הגורמות לאלימות, לצד מתן שירותי שיטור הוגנים ומיטיבים ביישובים הערביים ובערים המשותפות. השינוי ייקח שנים, אבל עם טיפול מערכתי בבעיות הבוערות, נקווה לראות תוצאות בשטח כבר ב-2020".

 

"חיים במערב הפרוע" 

עו"ד אחמד רסלאן, מומחה למשפט וליטיגציה, פחות אופטימי. "שלטון החוק נדם בחברה הערבית ונדמה כי אנו חיים במערב הפרוע בהתגלמותו. רף הפשיעה וגל הרציחות גבוה מתמיד. החברה הערבית שקופה וברור שכמות המחדלים של הרשויות כלפיה אינו אקראי אלא מכוון".

 

רסלאן האשים כי "הממשלה והמשרד האחראי על ביטחון הפנים ממשיכים לגלות שאננות של צופה מהצד, בזמן שהחברה הערבית ממשיכה לגבות אבדות בנפש. שכירי חרב ממשיכים לגבות את נפשם של רבים ללא הרתעה. אינני אופטימי במיוחד שהשנה החדשה תצמיח שינוי שיגאל את החברה הערבית מהתרת דמה".

 

הוא קרא להקים ועדה מקצועית שתגיש לממשלה המלצות למיגור הפשיעה. "עד שיהיה פתרון אמיתי, תמשיך ההגירה הפסיבית של בני החברה הערבית לערים המרכזיות במדינה כדי לחוש את הביטחון הלאומי שנדם ביישובינו", אמר רסלאן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תיעוד הרצח בכפר קרע שבעקבותיו הוגש כתב אישום
מומלצים