שתף קטע נבחר

6 משחקים שעוזרים להכיר יותר את הילדים

ילדים לא תמיד רוצים להיפתח ולספר מה עובר עליהם, אבל דרך משחקים תוכלו לגלות דברים חדשים ומעניינים. קיבצנו שישה משחקים פשוטים ומהנים שכדאי לאמץ, במיוחד בימים קרים, כשכולם נמצאים בבית

אפשר לשחק תמיד, בכל גיל, ומה שהכי כיף, שלא תמיד חייבים לוח משחק או התארגנות מיוחדת. דרך משחקים אפשר לגלות כל כך הרבה דברים על העולם הפנימי של הילדים, להגיע אליהם ולהבין אותם, מבלי להשתמש בשאלות או חקירות שעלולות להיראות בעיניהם כחדירה לפרטיות או כ"חפירה" הורית מציקה.

 

1. משחק השירים

משחק שנועד לכיף משפחי אבל ניתן לגלות דברים חדשים על כל אחד מהילדים. איך משחקים? בבית או בנסיעה - אחד מהנוכחים מתחיל לשיר שיר שהמציא, והשני צריך להמשיך אותו לאחר כמה דקות. הרעיון הוא שאחד מתחיל בסגנון וקצב מסוים והשני לא חייב להיצמד לזה, אלא לפתח סגנון וקצב משלו (כמובן חשוב שיהיה שיר הגיוני עם מקצב ורצוי מצחיק) וכך הלאה, עוברים מאחד לשני.

 

מה שיפה לגלות זה את סגנונות הביטוי של הילדים - האם הם מתחברים לראפ, למזרחי או לאופרה, איך הם מבטאים את היצירתיות שלהם במילים, את מי הם מכניסים אל תוך השיר (שכנים, חברים, משפחה). תודו שרוב הזמן אתם רואים את הילדים שלכם עם אוזניות ולא ממש יודעים איזו מוזיקה הם אוהבים, וזו הזדמנות לגלות מה הם אוהבים.

 

מעבירים את הדרך ולומדים על הילדים (צילום: shutterstock)
מעבירים את הדרך ולומדים על הילדים(צילום: shutterstock)

2. משחק האסוציאציה

אם חשוב לכם לדעת מה עובר על הילדים שלכם, גם אם הם בוגרים, משחק האסוציאציה יכול מאוד לעזור. איך משחקים? אמא או אבא אומרים מילה כלשהי ואז כל אחד מהילדים אומר את הדבר הראשון שעולה לו לראש כשהוא שומע את המילה. לדוגמה: "אהבה", "חברות", "בית", "כדורגל", "טיול שנתי" ו"סבתא".

 

זה מסוג המשחקים שבדרך כלל ילדים לא ישחקו מיוזמתם, וזו דרך טובה לשיח וגם מאפשר לכל אחד מהמשתתפים לגלות עוד חלק מעולמו של בן המשפחה - מה הוא אוהב ומה לא, מה מרגיז אותו, מה מעניין אותו ועוד.

 

קראו עוד:

איך הבגד שאתם בוחרים לילד משפיע עליו?

ההורים ששמים סוף ל"בן אמיץ וילדה יפה"

כשהילד חוזר הביתה עם דמעות בעיניים

 

3. משחק השקר

מה שיפה זה שניתן לשחק את המשחק בכל זמן נתון, בזמן נסיעה ברכב, בזמן ההכנות לארוחת ערב או בזמן הפרסומות בטלוויזיה. משחק השקר מאפשר לנו לגלות את האמת על העדפות הילדים ועל עולמם הפנימי.

 

ההורה שואל שאלה והילד חייב לענות תשובה שקרית, ומזה ההורה מבין מהם הדברים שהוא לא אוהב. לדוגמה - "מי החברה הטובה ביותר שלך?" אם הילדה עונה שם שקרי סימן שזו הילדה שהיא פחות אוהבת ובהזדמנות שווה לבדוק מה הסיבה לכך ומה גרם לה לומר דווקא את השם הזה.

 

משפחה (צילום: shutterstock)
מי החברה הכי טובה שלך?(צילום: shutterstock)

אפשר להמשיך עם שאלות נוספות כדי לגלות עוד מידע על הנושא הספציפי, למשל - "האם היא מתנהגת אליך יפה?", "מה את הכי אוהבת לעשות איתה יחד?" ולאט לאט לגלות עוד פרטים, אבל רצוי גם להשאיר את שלבי הבירור להזדמנות אחרת כדי לא להעיק מדי.

 

ככלל, מומלץ שלא להיצמד לנושא אחד ולגוון עם השאלות - "מי המורה האהובה עליך?", "מה המקצוע שאת הכי טובה בו?", "מה את רוצה להיות כשתהיי גדולה?" ועוד. המטרה היא שמתוך ה"מה לא" שהוא השקר, תוכלו לדעת "מה הם כן", ואם יש משהו שהוא "לא" וחשוב לכם להבין למה, תוכלו לקבל מידע דרך תשובות הילדים.

 

4. משחק אנגלית

במשחק הזה גם נהנים וגם לומדים, והכי חשוב צוחקים. כל אחד מהמשתתפים אומר בתורו משפט באנגלית, בתנאי שהוא אומר אותו עם המבטא הזר המצחיק ביותר. בדרך זו גם משפרים את האנגלית ולומדים, גם מתנסים במבטאים שונים וגם מחדדים יכולות חיקוי ומשחק. זה משחק מאוד מגבש ומצחיק, והוא עוזר לגלות כישרונות חבויים של הילדים או אפילו קשיים. במידה ואחד מהם נמנע מלשחק, אפשר לבדוק האם קשה לו עם השפה.

משפחה (צילום: shutterstock)
אפשר לשחק גם עם המשפחה המורחבת(צילום: shutterstock)

5. בים בם בום

במשחק הזה נותנים לילדים לגלות דברים שאחרים במשפחה חושבים עליהם, וזה מרתק. איך משחקים? מדביקים פתק על הגב של שלושה משתתפים (הורה וילדים, רק ילדים וכו'). על פתק אחד כתוב בים על השני בם ועל השלישי בום.

 

אחד המשתתפים שאין לו פתק שואל שאלות והשני עונה (גם כזה שאין לו פתק). לדוגמב: "מי הבשלן של המשפחה"? "מי הכי מצחיק במשפחה"? "מי אוהב לישון יותר מכולם"? וכדומה. לפי כמויות ה"בים, בם, בום" שעולות באוויר, כל אחד מהמשתתפים עם הפתק יכולים לגלות איזה פתק מוצמד לו לגב והאם הוא בים, בום או בם.

 

6. משחק הג'יבריש

אחד המשתתפים אומר משפט בג'יבריש ובו הוא משלב שמות של בני משפחה או כל דבר אחר שהוא בוחר, וכולם צריכים לחזור על זה אחריו. זה משחק של פאן, הומור וצחוק, שמאוד משחרר ומאוד מחבר בין כולם ומלמד אותנו שגם בג'יבריש אפשר ליצור שיח וליהנות.

 

הכי חשוב זה לא להפסיק לשחק אף פעם. המשחק חשוב וחיוני בכל גיל. הוא מפתח כישרונות ויכולת ביטוי, הוא מחבר, משרה אווירה טובה, מלמד ומגלה עולמות נסתרים, והוא הופך כל רגע משעמם לעוצמתי ויפה יותר - באוטו, בבית, בארוחת שישי או בכל מפגש אחר.

 

הכותבת היא מומחית לגיל הרך ומנחה פדגוגית בחברה למתנ"סים הארצית 

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מגלים עוד קצת מעולמם של הילדים
צילום: shutterstock
מומלצים