שתף קטע נבחר

"חוקרים פרטיים": האם יהיה טיפול תרופתי להפרעת קשת האוטיזם?

במעבדה שלי באוניברסיטה העברית אנו מנסים למצוא חומרים פרמקולוגיים שונים שחוסמים התנהגות דמוי-אוטיסטית בעכברים עם המוטציה. העבודה זו חשובה כי היא יכולה להוביל בעתיד לניסויים קליניים תרופתיים לטיפול באוטיזם

 

קבוצת המחקר של ד״ר עמל בפעולה (צילום: האוניברסיטה העברית)
קבוצת המחקר של ד״ר עמל בפעולה(צילום: האוניברסיטה העברית)

 

כילד אהבתי לשיר. כשהייתי בן שבע הייתי אחד מילדי הפסטיגל, חוויה שהייתה אחת החוויות היפות בילדותי. גדלתי בבית משכיל, אבא היה איש חינוך שסיים את התואר השני שלו בשנות ה-70' והפסיק את לימודיי הדוקטורט מסיבות כלכליות. אמא עבדה כפקידת בנק.

 

חוקרים פרטיים - לכל הכתבות הקודמות

 

כנער למדתי בבית ספר של נזירות איטלקיות - בית הספר האיטלקי (לשעבר) בחיפה. שם למדנו חמש שפות: ערבית, עברית, אנגלית, איטלקית, וצרפתית. תמיד אהבתי מאוד שפות. גם כשסיימתי את התיכון בגיל 17.5 ועברתי לירושלים לטובת לימודי רוקחות באוניברסיטה העברית, הייתי נוסע לחיפה בכל סוף שבוע כדי להמשיך וללמוד איטלקית בבית הספר.

 

התואר השני שלי היה בפרמקולוגיה ומדעי המוח בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב, שם חקרתי את ההשפעה של קנביס/חשיש על המוח והתנהגות. ב-2011 חזרתי לחיפה וסיימתי את הדוקטורט שלי בפקולטה להנדסה כימית בטכניון, שם התמקדתי באבחון מחלות סרטן דרך חומרים הנפלטים בנשימה.

 

אחריי שהתקבלתי ללימודיי פוסט-דוקטורט ב-MIT, הדילמה הגדולה הייתה האם להישאר בארץ או לנסוע לבוסטון הקרה, עם אשתי ראג'דה ובתי סמא שהייתה אז בת שנה. אשתי הייתה צריכה לעזוב את העבודה - היא מטפלת באומנות בילדים על הספקטרום האוטיסטי ובילדים עם קשיים רגשיים - ובתי הייתה צריכה להתאקלם לגן חדש ולעולם אחר, אבל החלטנו לנסוע לבוסטון כדי לממש את החלום האקדמי. תכננו להיות שם שנתיים, אבל נשארנו ארבע שנים במכון MIT בארה"ב, שנים שהיו מהיפות בחיינו.

 

אצל המנחה שלי ב-MIT, פרופסור סטיבן טננבאום, המחקר שלי התמקד באוטיזם. מטרתו העיקרית היתה לגלות מטרות ממוקדות לטיפול תרופתי בעכברים שיש להם מוטציה גנטית, הגורמת להתנהגות דמויי אוטיזם. עכברים אלה הם פחות חברותיים ויש להם חזרתיות בהתנהגות ועוד מאפיינים. במחקר בדקנו איך המוטציה הגנטית גורמת לשינוי ברמות החלבונים או התפקוד שלהם, חלבונים כמו אנזימים שונים בתאי עצב.

 

ד
ד"ר הייתם עמל(צילום: האוניברסיטה העברית)

 

מצאנו, למשל, שבעכברים יש קשר בין אוטיזם לבין מולקולה של חנקן חמצני (NO). לעכברים הללו היו רמות גבוהות יחסית של NO במוח, ומצאנו חלבונים חשובים שעברו שינויים על ידי ה- NO. הממצא הזה הוביל אותנו לגלות מטרות פוטנציאליות לטיפול תרופתי, שננסה אותם בהקדם על עכברים - כך שהשלב הבא הוא לתכנן טיפול תרופתי, שישנה את תפקוד החלבונים, ויגרום לעכברים להתנהג באופן אחר.

 

במהלך ההתמחות שלי בבוסטון, נפגשתי עם ילדים על הספקטרום ועם הוריהם והבנתי לעומק את הקושי שהם חיים בתוכו כל יום. זה עודד אותי להמשיך ולחקור את תסמונת האוטיזם גם היום, כשאני חבר סגל למכון לחקר התרופה, בבית הספר לרוקחות, בפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית. במעבדה שלי באוניברסיטה העברית אנו מנסים למצוא חומרים פרמקולוגיים שונים שחוסמים התנהגות דמוי-אוטיסטית בעכברים עם המוטציה. אנחנו גם מנסים להבין את המנגנונים המולקולריים ולזהות סמנים מסוימים בדגימות דם, שנלקחו מילדים אוטיסטים.

 

העבודה זו חשובה כי היא יכולה להוביל בעתיד לניסויים קליניים תרופתיים לטיפול באוטיזם.

 

ד"ר הייתם עמל - מרצה בכיר, המכון לחקר התרופה, בית ספר לרוקחות - הפקולטה לרפואה, האוניברסיטה העברית בירושלים.

 

לקריאה נוספת - הדף שלי באתר האוניברסיטה:

https://medicine.ekmd.huji.ac.il/en/research/haithama/Pages/default.aspx

 

חוקרים פרטיים הוא מדור שבועי בערוץ המדע של ynet, שבו מסבירים חוקרים מדוע החליטו לעסוק בתחום המחקר שלהם. המדור נעשה בסיוע "האקדמיה הצעירה הישראלית

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: האוניברסיטה העברית
קבוצת המחקר של ד״ר עמל בפעולה
צילום: האוניברסיטה העברית
מומלצים