שתף קטע נבחר

תקלות במזגן? אולי זו התקנה רשלנית

עד שיתקבל החוק שאוסר על התקנת מזגן ללא רישיון, זו אחריותכם לבדוק שבעל המקצוע שלכם בעל הסמכה בתחום. מעבר לנזק הכספי, הרי שהתקנה לא מקצועית של מזגן מסכנת חיי אדם. מהן הסכנות שאתם חשופים להן? אתר "המקצוענים" עם הסקירה

בריחת גז מהמזגן, רעשים מהיחידה הפנימית ונזילות מים – אלו הם רק חלק מהתקלות המעצבנות שתצטרכו להתמודד איתן, בשל התקנה רשלנית של מזגן בביתכם. הדבר המכעיס הוא, שבהחלט ניתן היה להימנע מהוצאה מיותרת, שיכולה לעלות לכם בעלויות מופקעות של תיקונים, עד כדי הצורך בהחלפת מזגן.

   

לאחרונה, וכפי שפורסם לאחרונה ב-ynet, הוגשה הצעת חוק לפיה בעתיד הקרוב רק טכנאי מיזוג בעלי רישיון יוכלו להתקין מזגנים. עד שזה יקרה, כדאי לכם לבחור בקפידה את טכנאי המיזוג שלכם, ובטח שלא להתפשר על הנדימן או על בעל מקצוע ללא הסמכה בתחום.

 

מעבר לנזק הכספי, הרי שמדובר במכשיר חשמלי שבמקרה של התקנה רשלנית, יכול לגרום לשריפה, ולסכן אתכם ואת יקירכם. הנה התקלות הנפוצות שנגרמות כתוצאה מהתקנה רשלנית.

 

    (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

חיבורי חשמל המחוברים בצורה לא תקינה

הסכנה: התלקחות שריפה בשל חיבורי חשמל רשלניים

"חיבורי חשמל רשלניים, שנגרמים כתוצאה מהתקנה של בעל מקצוע שאינו מוסמך לכך, הם בבחינת סכנת חיים", מסביר איתמר גולן, מנכ"ל המרכז התורני טכנולוגי נחלים, ללימוד מקצועות המיזוג, הרכב והחשמל.

 

מנתוני רשות הכבאות וההצלה לישראל, אחת הסיבות הנפוצות לפריצת שריפות בישראל היא בשל כשל חשמלי. "מזגן, הוא בהחלט בין אחד מגורמים הסיכון להתלקחות בסביבה הביתית והוא מסכן את דיירי הבית ואת השכנים, ויכול לעלות בחיי אדם ובנזק משמעותי לרכוש", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים".

 

התקנה לא מקצועית של צינור ניקוז המים מהמזגן

התקלה: רטיבות בקירות הבית, וסכנה של חדירת מים לצנרת החשמל

"תפקידו של צינור הניקוז הוא להוציא את הצטברות המים החוצה", אומר גולן. "באוויר ישנה לחות, אשר נשאבת יחד עם האוויר אל תוך מערכת המיזוג. באזורים בהם הלחות גבוהה יותר (למשל, מישור החוף) יצאו הרבה יותר מים מצינור הניקוז".

 

לדברי גולן, "אם צינור הניקוז מותקן בצורה לא מקצועית, הוא עלול לגרום לנזילת מים בתוך המבנה או מהמזגן עצמו ולרטיבות בקירות. במצבים שבהם הרטיבות קרובה לצינורות חשמל, עלול להיווצר קצר חשמלי ולגרום להתלקחות".

 

לא דואגים לוואקום, וכך אוויר זורם בצנרת הגז

התקלה: ירידה בתפוקת המזגן ואף נזק בלתי הפיך למערכת המיזוג 

"בצנרת המזגן, אמור לעבור גז המיוחד לפעולת הקירור", מסביר גולן. "לכל מערכת, יש גז ייחודי לה, והוא שאחראי על פעולת הקירור. בלי הגז, פעולת הקירור לא תתרחש".

 

לדבריו, "חשוב מאוד לדאוג שהצנרת תהיה ריקה מאוויר (בעזרת ואקום), כך שרק גז יעבור בצנרת. אם יישאר אוויר בצנרת, הדבר יגרום לירידה בתפוקת המזגן ואף לנזק בלתי הפיך למערכת".

 

כיפוף לא נכון של צנרת הגז

התקלה: המזגן יעבוד בתפוקה נמוכה או יושבת לגמרי

כיפוף לא נכון של צנרת הקרר (הגז של המזגן) גורם לתקלות. גולן: "הגז של המזגן עובר דרך צנרת נחושת גמישה. יש צורך לכופף אותה בהתאם לתוואי שבין היחידה הפנימית (המאייד – המזגן בבית) ליחידה החיצונית (המעבה – המכונה 'המנוע')".

 

כאשר מכופפים יותר מידי את הצנרת גורמים לזרימה לקויה של הגז במערכת. "במצב זה, המזגן יעבוד בתפוקה נמוכה (במקרה הטוב), ואף לא יעבוד בכלל, במקרה של סתימה בצנרת", מסביר גולן. "הכיפוף הלא נכון קורה בשל חוסר ידע או בשל מחסור בכלים מקצועיים".

 

תליית המאייד (היחידה הפנימית) בגובה לא נכון

התקלה: המזגן יתאמץ ונשמע רעשים מהמאייד

מיקום היחידה הפנימית (המכונה גם 'מאייד') הוא קריטי לתפקוד המזגן. "בחלקו העליון של המזגן התלוי אצלנו בבית, קיים פתח ליניקת האוויר", אומר גולן. "מפתח זה נכנס האוויר אל המערכת בהתאם לבקשתנו ומטופל כך שיוצא מפתח יציאת האוויר במזגן בטמפרטורה המתבקשת".

 

לדברי גולן, "אם המאייד מותקן גבוה מידי וקרוב לתקרה, זרימת האוויר אליו נחסמת בחלקה, דבר הגורם לרעש במאייד ולפעילות מזגן מאומצת וירודה".

 

  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

שימוש בצנרת קרר לא תקנית

התקלה: בריחת גז עד כדי הפסקת פעולת הקירור

הצנרת המוליכה את הגז בתוך המערכת עשויה מנחושת. "על מנת לחסוך בעלויות, ישנם מתקינים המשתמשים בצינורות זולים יותר ולא תקניים", אומרים במוקד השירות.

 

גולן: "איכות הצינורות האלו היא ירודה ועם הזמן הם נשחקים ולא מחזיקים את הגז. ואז, נגרמת בריחת גז שמונעת מהמזגן לעבוד בצורה תקינה ואף להפסקת פעולת הקירור לגמרי".

 

עוד כתבות בנושא:

נזילת מים מהמזגן: מה הסיבות וכיצד פותרים?  

התקנת המזגן, תחזוקה וטיפים לקירור יעיל   

תקלות במזגן שאפשר לפתור לבד

 

חיבור המזגן במשותף למעגלים חשמליים נוספים

התקלה: עומסי חשמל מיותר, קפיצות חשמל בלוח ואף שריפת נתיך

צריכת החשמל במזגנים משתנה בהתאם לגודל המזגן (כוח סוס). לרוב, ישנו קו חשמל ייעודי ונפרד למזגן, מלוח החשמל אל המזגן, אשר מזין אותו ישירות.

 

"לטכנאי קירור ומיזוג אוויר אין רישיון להתעסק עם חשמל", מדגישים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "אלא אם כן אותו טכנאי הוא גם חשמלאי מוסמך, ולמד את התחום בנפרד והוא בעל רישיון בתוקף. לכן, ללא רישיון לעבודה בחשמל, אסור לטכנאי המיזוג להתעסק עם לוח החשמל, ובכל מקרה של כשל, יש להזמין חשמלאי מוסמך".

 

לדברי גולן , "בהיעדר ידע והסמכה, בעל מקצוע רשלן עלול לחבר את המזגן למעגל אחר ברשת החשמל הביתית, אשר לא יתאים לתפוקת המזגן. הדבר יגרום לעומסי חשמל מיותרים, לקפיצות חשמל בלוח, עד כדי שריפת נתיך חברת החשמל".

 

התקנת היחידה החיצונית במקום לא נגיש

הנזק: כל תיקון יעלה לכם הרבה מאוד כסף, בשל שימוש בציוד עזר 

זו אמנם לא תקלה, אך בהחלט טעות בהתקנה, שתעלה לכם ביוקר. "ברוב הבניינים החדשים, קיים מקום ייעודי וזמין למעבה (היחידה החיצונית של המזגן)", מתאר גולן. "זאת, על מנת שבמקרה של תקלה, לטכנאי המיזוג תהיה גישה נוחה ליחידה זו, לצורך תיקונים".

 

לדבריו, "כשהמעבה מותקן במקום לא נגיש, יש צורך לעתים בבניית פיגום, בהזמנת מנוף או בשימוש בציוד לעבודה בגובה. הדבר מייקר משמעותית את עלויות התיקונים ותחזוקת המזגן, והוא בבחינת הוצאה מיותרת לחלוטין".

 

"בכל מקרה, אם היחידה החיצונית שלכם מותקנת במקום עם גישה לא בטוחה אליו, אל תתפשרו ואל תקלו ראש בעת הזמנת בעל מקצוע", אומרים במוקד השירות. "זו אחריותכם לוודא שלטכנאי המיזוג יש אישור עבודה בגובה וכי הוא מבוטח. אחרת, במקרה של גרימת נזק, אתם אלו שתישאו בעלויות הפיצויים, בשל היותכם בעלי הדירה".

 

צריכים טכנאי מזגנים? לחצו כאן   

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

פורסם לראשונה 05/01/2020 07:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים