שתף קטע נבחר

אלוף פיקוד הדרום: "הרגיעה בעזה - החלטה נכונה של הממשלה"

אלוף הרצי הלוי אמר כי נוצרה הזדמנות לשפר את המצב ברצועת עזה - אך לא תהיה הסדרה רחבה בלי סוגיית השבויים הישראלים. הלוי סיפק התייחסות ראשונה לחיסול סולימאני בוועידת "האנשים של המדינה" של ynet ו"ידיעות אחרונות": "מתבוננים מהצד"

 

אלוף פיקוד הדרום הרצי הלוי התייחס היום (שני) לתהליך ההסדרה מול חמאס ואמר כי "ממשלת ישראל החליטה לגשת בזהירות לתהליך של רגיעה, ואני חושב שזו החלטה נכונה. יש כאן הזדמנות ומסר שהעולם ומדינת ישראל מוכנים ורוצים שהמצב בעזה יהיה טוב יותר בתנאי שהאזרחים בעזה ישפיעו על הירידה בטרור". ynet מעביר את הוועידה בשידור חי.

 

ועידת ידיעות אחרונות  (צילום: עמית שאבי)
האלוף הרצי הלוי בוועידה(צילום: עמית שאבי)

בשיחה שקיים עם עיתונאי "ידיעות אחרונות" יוסי יהושוע אמר הלוי כי "חשוב מאוד לזכור את עניין השבויים והנעדרים. אנחנו לא נלך להסדרה רחבה בלי זה. צה"ל והדרג המדיני מקיימים שיח עמוק וכנה עם משפחות הנעדרים. יש לנו חובה מוסרית להביא את הנעדרים לקבר ישראל".

 

- עד כמה משפיעות עליך מגבלות הדין הבינלאומי בהפעלת הכוח ברצועת עזה?

"הסיפור של בית הדין הבנלאומי ובית הדין בהאג, יש כבר התנגדויות לנושא הזה. זה נושא במחלוקת והוא אכן מאתגר. אנחנו נלחמים ברצועת עזה באחד מהאזורים הצפופים בעולם, ומתעסקים עם אויב שמנסה להפוך את האוכלוסייה למגן. במבצע חגורה שחורה אנחנו תקפנו וכתוצאה מהתקיפה שלנו נהרגה משפחה. בוא נאמר את העובדות בצורה פשוטה. במקום הזה שבו תקפנו בוצעה פעילות צבאית של הג'יהאד האיסלאמי. דבר שני, לא ידענו שהייתה משפחה במקום בזמן שתקפנו, אילו היינו יודעים היינו תוקפים בצורה אחרת. צה"ל עושה מאמצים גדולים מאוד להמנע מפגיעה באזרחים, ואני חושב שבהאג יודעים את זה".

 

הלוי הדגיש: "כשאנחנו בלחימה, וכשיורים עשרות רקטות על תושבי העוטף, תפקידנו להגן. וכשאני כמפקד הלחימה צריך להחליט היכן אני משקיע שני מטוסים בלתי מאוישים שיודעים לתקוף עם פצצות קטנות - בלהוסיף עוד 5% למניעה של אולי טעות בסבירות נמוכה שנפגע במשפחה - או להצליח לפגוע במשגרי הרקטות, יש לי חובה להשקיע אותם כדי להגן על התושבים".

 

הפגנות פלסטינים בגבול רצועת עזה (צילום: AFP)
"הרגיעה - החלטה נכונה". ההתפרעויות בעזה(צילום: AFP)

אלוף פיקוד הדרום התייחס להתמודדות של תושבי עוטף עזה עם המצב: "אנחנו לכאורה כצבא צריכים להסתכל אך ורק על האויב, אבל אני מפעם לפעם מסתכל לראות מה קורה בעוטף. אני חושב שתושבי העוטף באמת ראויים להערכה רבה מאוד. באמת מגיע. אני יכול להגיד שבשניות או הדקות שעוברות בין הפעלת התראת צבע אדום, הראש שלי הולך לאותן משפחות שרצות עכשיו, זה נוגע לנו מאוד. טרור לא עובד רק על פגיעה פיזית, אלא על פגיעה פסיכולוגית, ולכן לטרור צריך להראות חוסן".

 

-איך אתה מסכם את מבצע חגורה שחורה?

"זיהינו שהג'יהאד היה גורם שפגע באזרחי ישראל, בחיילי צה"ל, ולכן התקבלה החלטה ליזום מבצע. היו גם אפשרויות לפני ואני חושב שבחרנו בעיתוי טוב, והפגיעה הזו באבו אל עטא היא משמעותית פעמיים. היא משמעותית קודם כל כי הוא לא נמצא, ולא פחות מזה זה מסר גם לבאים אחריו. מדינת ישראל ערוכה להלחם בטרור, וזה מסר גם לאלה שהולכים בדרך שלו".

 

-הרמטכ"ל מדבר על מהלך עיצובי והזדמנות להסדרה מול חמאס. מה עמדתך?

"כשאנחנו מסתכלים עם הפנים קדימה, אירוע כזה כמו חגורה שחורה הוא מסר. כי לא השתמשנו בכל הכלים שיש לנו. אני חושב שנוצרו תנאים טובים יותר, אבל עזה היא מקום לא יציב, והתפקיד שלי הוא להכין את הכוחות. אנחנו נהיה מוכנים לכל תרחיש בשנת 2020".

 

הלוי סיפק היום גם התייחסות ראשונה של בכיר בצה"ל לחיסול מפקד כוח קודס קאסם סולימאני ואמר כי "אנו מתבוננים מהצד, טוב שזה קרה רחוק". את הדברים אמר בוועידת "האנשים של המדינה" של ynet ו"ידיעות אחרונות" המתקיימת בבנייני האומה בירושלים.

 

הלוי הוסיף כי "אנחנו צריכים להסתכל על פעולת הסיכול הזו כפעולה שהיא חלק ממערכה בין איראן לבין ארה"ב על אופיה של עיראק. וזה הסיפור. יש לזה השפעות עלינו כישראלים, אנחנו צריכים לעקוב מקרוב, אבל אנחנו לא הסיפור המרכזי כאן. אני מניח שהשבועות הקרובים יהיו מאוד מעניינים".

 

מפקד כוח קודס של איראן קאסם סולימאני (צילום: EPA)
קאסם סולימאני(צילום: EPA)

הוא התייחס להשפעת חיסול סולימאני על המצב בעזה: "יש כמובן מגוון של ארגונים שעבדו עם סולימאני ועם איראן, ביניהם הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני. אנחנו כמובן גם מסתכלים לכיוון הזה ומוכנים להגיב תגובה משמעותית מאוד".
 

-אתה מזהה משהו?

"עדיין לא. בג'יהאד האיסלאמי פגענו פגיעה די משמעותית".

   

- אין פיתרון להתעצמות של חמאס? ראש השב"כ הזהיר שהוא חושש מהקמה של חיזבאללה 2 ברצועת עזה.

"אני לא יושב כאן עם איזשהו פתרון קסם שהופך את עזה למקום שקט לישראל. השאלה היא איך מתנהלים בדרך. לגבי ההתעצמות, ההבנות האלה לא מגבילות אותנו, אנחנו עושים הרבה. זה ניהול סיכונים ואני מסתכל על המגרש הכולל. אני חושב שישראל מאוד חזקה במודיעין שלה, ואנחנו יכולים להרשות לעצמנו גם לקחת סיכונים מתוך המקום הזה של הגורם הכי חזק באיזור. נעשה את הדברים האלה ונראה אם נצליח או לא. שום דבר לא ימנע אותנו מלמנוע התעצמות ולתקוף. שום דבר לא ימנע מאיתנו מלבצע פעולות בים, בקרקע, וגם מתחת לקרקע. ידינו לא תהיינה כבולות".

 

 

 

- הרמטכ"ל מדבר על תיאום ציפיות מול האזרחים לקראת אפשרות של מערכה בצפון. ההבנה שהציבור לא ממש מבין את גודל האיום. מה אתה חושב?

"אני חושב שנכון להכין את הציבור. הציבור בישראל צריך להישען בצורה טובה מאוד על היכולות של צהל אבל לדעת שבמערכה - בוודאי בצפון - ששם היכולות רחבות יותר, וגם בעזה, אנחנו נחווה מצבים שבעבר לא חווינו אותם. צבאות נלחמו נגד צבאות. אני חושב שאזרחים, שיבינו מה מצפה להם אולי יחיו עם איזשהי מכה קלה". 

 

בהמשך יעלו לבמה גם חברי הכנסת אביגדור ליברמן ויאיר לפיד. במהלך היום יופיעו על הבמה גם מירי מסיקה, ישי ריבו, טל רמון, עינת שרוף וחנוך דאום במופע סטנד אפ. במהלך האירוע, שנערך בשיתוף קרן קיימת לישראל, נערכים פאנלים בנושאים שונים, בהשתתפות כמה מהאנשים המעניינים ביותר במדינה: ישראלים מצליחים מסביב לעולם, מובילי המאבק באנטישמיות, מנהיגי המחאות הבולטות של השנים האחרונות, המנכ"לים של משרדי הממשלה שמעצבים את עתידנו ועוד.

  

ynet ילווה את היום בשידורים חיים וקטעים נבחרים מהוועידה יתפרסמו לאורך היום באתר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
הרצי הלוי
צילום: עמית שאבי
מומלצים