שתף קטע נבחר

האסון והמחאה באיראן: השגריר הבריטי נעצר

השגריר הבריטי בטהרן צילם מפגינים, נעצר ושוחרר. "הפרת החוק הבינ"ל", תקפו בלונדון. באיראן מסיימים שבוע שחור: אחרי חיסול סולימאני המשטר הבטיח נקמה, אבל לא פגע באמריקנים. טיל שירתה טהרן בשוגג הפיל מטוס אוקראיני והרג 176. אתמול נכנעה איראן ללחץ העולמי והודתה במחדל. טראמפ למוחים נגד המשטר: "אני איתכם"

 

 

שגריר בריטניה באיראן נעצר אמש (שבת) לזמן קצר, במהלך מחאה נגד השלטון בטהרן. לפי הדיווחים בכלי התקשורת האיראניים השגריר, רוברט מקייר, צילם את ההפגנה ו"הסית מפגינים" באוניברסיטת אמיר כביר. סוכנות הידיעות "תסנים" דיווחה שהוא עוכב לחקירה למשך כמה שעות. שר החוץ הבריטי דומיניק ראב אמר שהמעצר הוא "הפרה בוטה של החוק הבינלאומי".

 

"הממשל האיראני על פרשת דרכים", אמר ראב. "הוא יכול להמשיך לצעוד לעבד נידוי ובידוד פוליטי וכלכלי, או לנקוט צעדים להרגעת המתיחות ולהיות מעורב בדרך דיפלומטית". ההפגנה שבה נעצר השגריר הייתה בתגובה להתנצלות של המשטר האיראני - שהודה שטיל שנורה בשוגג הפיל את מטוס הנוסעים האוקראיני.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

רוברט מקייר, השגריר הבריטי והמחאה באיראן (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

התרסקות המטוס ברביעי בבוקר בטהרן, זמן קצר אחרי המתקפה האיראנית, נראתה כצירוף מקרים חשוד. אחרי האסון ביקשה אוקראינה להימנע מספקולציות, וההערכה של גורמים במערב הייתה שתקלה טכנית גרמה להתרסקות שהרגה 176 בני אדם. יממה לאחר מכן גורמי המודיעין והביטחון נשמעו אחרת.

 

בחמישי קבעו גורמים אמריקנים, קנדים ואירופים שטיל שאיראן ירתה בשוגג הפיל את המטוס. באיראן הכחישו בתוקף את הפרסומים, ואמרו שמדובר בתעמולה מערבית. אתמול נכנעה איראן ללחץ הבינלאומי הכבד. אחרי כמה ימים שאוקראינה, קנדה (ש-57 מאזרחיה היו על המטוס) ומדינות נוספות דרשו תשובות וגישה לממצאי החקירה, איראן נכנעה והודתה באחריות להתרסקות. מומחים מאמינים שאיראן לא הייתה מסוגלת להסתיר מהחוקרים של המדינות הזרות את הסימנים של פגיעת הטיל במטוס האוקראיני.

הפגנה הפגנות איראן נגד הפלת מטוס אוקריאני אוקרינה משמרות המהפכה (צילום: AP)
(צילום: AP)

הפגנה הפגנות איראן נגד הפלת מטוס אוקריאני אוקרינה משמרות המהפכה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הפגנה הפגנות איראן נגד הפלת מטוס אוקריאני אוקרינה משמרות המהפכה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הפגנה הפגנות איראן נגד הפלת מטוס אוקריאני אוקרינה משמרות המהפכה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בצעד נדיר החליטו משמרות המהפכה להתנצל בפני האומה ולשאת במלוא האחריות. מפקד חיל האוויר של משמרות המהפכה, אמיר עלי חאג'יזאדה, הודה שדיווח על שיגור מוטעה כבר ביום רביעי. "הייתי מעדיף למות ולא לחזות בתאונה שכזאת", אמר מפקד חיל האוויר. הטיל שוגר זמן קצר לאחר ירי הטילים מאיראן לבסיסים בעיראק, שבהם מוצבים כוחות אמריקניים - נקמה על חיסולו של מפקד כוח קודס קאסם סולימאני.

 

חאג'יזאדה הוסיף כי "אחד הלוחמים טעה. מאחר שהוא משרת אצלנו אנחנו מקבלים את האחריות על הטרגדיה", וניסה להגן על אנשי רשות התעופה האזרחית שדחו את ההאשמות. "הם פעלו על בסיס מה שהם ידעו, הם לא אשמים. האשמה היא עלינו", אמר. לדבריו מטוס הנוסעים האוקראיני זוהה בטעות כטיל שיוט.

איראן התרסקות הריסות מטוס נוסעים של אוקראינה  (AFP , National Security and Defense Council of Ukraine)
הריסות המטוס שהתרסק(AFP , National Security and Defense Council of Ukraine)

איראן התרסקות הריסות מטוס נוסעים של אוקראינה  (AFP , National Security and Defense Council of Ukraine)
(AFP , National Security and Defense Council of Ukraine)

איראן התרסקות הריסות מטוס נוסעים של אוקראינה  (AFP , National Security and Defense Council of Ukraine)
(AFP , National Security and Defense Council of Ukraine)
 

איראן בחרה לעשות "פניית פרסה" מאשר להמשיך להיאבק עם הביקורת ולהתחמק ממשפחות הקורבנות באיראן ובחו"ל, שדרשו לדעת מה הסיבה למוות של יקיריהן. המנהיג העליון עלי חמינאי אמר שהמידע על ההתרסקות צריך להתפרסם. הנשיא חסן רוחאני כינה את ירי הטיל "טעות קטסטרופאלית". שר החוץ מוחמד ג'וואד זריף כתב בטוויטר: "טעות אנוש בזמן משבר שנגרם מההרפתקנות האמריקנית הובילה לאסון". גורמים בכירים אחרים ואנשי צבא התנצלו גם כן על המחדל.

 

הטיל נורה בשוגג בזמן שאיראן חששה מפעולת תגמול אמריקנית. זמן קצר לפני ההתרסקות שוגרו מאיראן טילים לעבר שני בסיסים בעיראק, שבהם מוצבים כוחות אמריקניים. אחרי ההודאה של המשטר, לגולשים האיראנים יש שאלות לשלטון: מדוע אפשרו למטוס האוקראיני להמריא כשהמתיחות והכוננות גבוהות כל כך? למה שדה התעופה או המרחב האווירי לא נסגרו, כשאיראן נערכת לפעולת תגמול של ארה"ב?

 אמיר עלי חאג'יזאדה מפקד חיל האוויר של איראן (צילום: EPA)
אמיר עלי חאג'יזאדה, מפקד חיל האוויר של איראן(צילום: EPA)

 אמיר עלי חאג'יזאדה מפקד חיל האוויר של איראן (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

חברת התעופה האוקראינית Ukraine International Airlines אמרה שאיראן הייתה צריכה לסגור את שדה התעופה, ושהיא לא קיבלה מטהרן אינדיקציה שמלמדת על סכנה שנשקפת למטוס. בהצהרת משמרות המהפכה נאמר שהמטוס האוקראיני טס בקרבת "אתר רגיש של משמרות המהפכה". אוקראינה אמרה שהמטוס טס במסלול שגרתי. בארגון התעופה האזרחית של איראן גיבו את אוקראינה, ומסרו שהוא לא סטה ממסלולו המתוכנן.

 

לא ברור איך ישפיעו ההתרסקות, הירי וההודאה על הפעילות האווירית בשמי איראן. הסוכנות האירופית לבטיחות בתעופה המליצה לחברות התעופה ביבשת להימנע מחדירה למרחב האווירי של איראן עד הודעה חדשה. עד כה המליצה הסוכנות לחברות שלא לטוס בגובה של יותר מ-7.6 ק"מ.

תנועה אווירית ב איראן  (צילום: Flightradar24)
אזהרה מפני טיסות מעל איראן. התנועה האווירית אתמול ולפני ההתרסקות(צילום: Flightradar24)
 

Crash site of Ukrainian jetliner downed in Iran  (Photo: MCT)
(Photo: MCT)

Crash site of Ukrainian jetliner downed in Iran  (Photo: MCT)
(Photo: MCT)

3082 (Photo: MCT)
(Photo: MCT)
 

בזירה המקומית ההודאה פוגעת בצורה קשה באמינות של המשטר. איראן הבטיחה לאזרחיה לנקום בארה"ב על החיסול של קאסם סולימאני, אך במקום להרוג חיילים אמריקנים היא הפילה מטוס נוסעים שרוב מי שהיו עליו הם איראנים. ההתרסקות הייתה אחרי ש-56 איראנים נרמסו למוות במסע ההלוויה של סולימאני.

 

גורמים אמריקנים העריכו השבוע שאיראן "החטיאה בכוונה" את האזורים שבהם היו האמריקנים בשני הבסיסים העיראקים, מחשש שפגיעה בנפש תגרום למתיחות עם ארה"ב לצאת משליטה. לפי CNN הכוחות האמריקניים בבסיס עין אל-אסד ידעו שהבסיס יותקף והסתתרו בבונקרים.

The funeral procession for slain general Qassem Soleimani in his hometown of Kerman  (Photo: AFP)
איראנים במסע ההלוויה של סולימאני(Photo: AFP)

The funeral of Qassem Soleimani in Kerman  (Photo: AFP)
(Photo: AFP)

איראן כרמאן הלוויה קאסם סולימאני (צילום: AP)
(צילום: AP)

הפלת המטוס, הגרסה השקרית שמדובר בתקלה טכנית והתגובה לחיסול סולימאני עלולות להחריף את הזעם על ההנהגה האיראנית - כחודש לפני הבחירות לפרלמנט. אמש, שעות אחרי ההודאה וההתנצלות, התקיימו הפגנות באיראן נגד השלטון. גורמי אופוזיציה טענו שאלפים יצאו למחות.

 

באוניברסיטת אמיר כביר מחו כאלף איש נגד המנהיג העליון חמינאי. הם דרשו שהגורמים שמעורבים בשיגור הטיל יודחו ויעמדו לדין. המשטרה פיזרה את ההפגנות. סוכנות הידיעות "פארס", סוכנות חצי-רשמית שמזוהה עם משמרות המהפכה, חרגה ממנהגה וסיקרה את המחאה. לפי הדיווח שלה המפגינים קרעו תמונות של קאסם סולימאני, שהיה אייקון לאומי באיראן.

Iranian missile attack on U.S. forces in Iraq ()
התקיפה האיראנית בבסיסים בעיראק

Iran missiles strike U.S. bases in Iraq  (Photo: EPA)
(Photo: EPA)
 

גם ברשת פורסמו טענות שתמונות של סולימאני הושחתו ברחובות. בסרטון לא מאומת שעלה לרשת קראו המפגינים: "סולימאני היה רוצח והמנהיג שלו גם". בהפגנות דרשו האיראנים את התפטרותו של המנהיג העליון חמינאי, ואמרו שהממשלה חסרת בושה. "חמינאי גמר, להפיל את השקרן", צעקו בהפגנות. יש לציין שמספר המפגינים לא היה גדול כמו במחאת הדלק בנובמבר האחרון, אז יצאו רבבות איראנים לרחובות.

 

82 איראנים היו במטוס הנוסעים שהופל ברביעי בבוקר. "הם הרגו את הבנים והבנות שלנו והם שמחים שהם נקמו. וואו, איזו נקמה", צוטטה ב"גרדיאן" מרים, שגרה בטהרן. אישה נוספת, נסטראן, אמרה: "הם אמרו שהם יחקרו את האירוע, אז מה? זה לא יחזיר אף אחד לחיים. להעמיד לדין את מי שאשם לא ישנה כלום. אנשים שמחו אחרי שנקמנו באמריקנים. עכשיו התחושה הזאת נעלמה".

 

 

דונלד טראמפ שלח אמש מסר לעם האיראני וכתב בטוויטר, באנגלית ובפרסית: "לעם האיראני, האמיץ ולמוד הסבל: עמדתי לצדכם מתחילת הכהונה שלי, והממשל שלי ימשיך לעמוד לצדכם. אנחנו עוקבים אחרי ההפגנות שלכם מקרוב, האומץ שלכם משמש לנו השראה".

 

כחצי שעה בלבד לאחר מכן צייץ נשיא ארה"ב ציוץ נוסף, שבו הזהיר את משטר האייתוללות מפני פגיעה במפגינים. "ממשלת איראן חייבת לאפשר לארגוני זכויות אדם לפקח ולדווח מהשטח על ההפגנות המתמשכות של העם האיראני. אסור שיתרחש טבח נוסף במפגינים לא-אלימים, או השבתה של האינטרנט", צייץ הנשיא - והוסיף: "העולם צופה". 


פורסם לראשונה 11/01/2020 23:04

 

דניאל סלאמה השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הפגנות הערב בטהרן
צילום: AP
מומלצים