שתף קטע נבחר

מערכת כיפת ברזל עברה שדרוג | צפו בניסוי

הושלמו ניסויים מוצלחים שדימו "איומים עתידיים שעמם תתמודד המערכת בזמן עימות". משרד הביטחון לא חשף מהו השדרוג, אך ההערכה היא שמדובר במטחים מרוכזים. ההודעה מגיעה שבוע אחרי חשיפת יכולת היירוט בלייזר

 

 

שדרוג נוסף למערכת כיפת ברזל, עשור לאחר הניסויים המוצלחים הראשונים במערכת: פחות משבוע לאחר שמשרד הביטחון הודיע על יכולת מבצעית פורצת דרך ליירוט רקטות באמצעות לייזר, נמסר היום (ראשון) ממינהלת חומה, המפתחת את מערך ההגנה האקטיבית, על סדרת ניסויים מוצלחת במערכת כיפת ברזל שבוצעה בדרום.

 

אלא שמשרד הביטחון נמנעו מלפרסם את מהות השדרוג והסתפק בהודעה שלפיה: "הצלחת הסדרה מהווה אבן דרך חשובה ביכולת המבצעית של מדינת ישראל להגן על עצמה כנגד איומים קיימים ועתידיים בזירה. בסדרה נבחנו יכולות המערכת בגרסת פיתוח חדשה בכמה תרחישים שמדמים איומים עתידיים שעמם תתמודד המערכת בזמן עימות".

 

ניתן להניח שהמערכת המשופרת תדע להתמודד טוב יותר עם האתגר המרכזי שהציבו ארגוני הטרור בסבבי ההסלמה האחרונים, לאורך 2019, כקדימון לעימות עתידי: מטחי רקטות מרוכזים. זאת במטרה להרוות את המערכת ובכך לחדור את קיר ההגנה שמציבים הסוללות.

 

לפי הערכות בישראל, במערכה ממשית מול עזה, ובעיקר נגד חיזבאללה, ישוגרו יותר מ-1,000 רקטות ביום, בנוסף לטילים מדויקים מהצפון ולמזל"טים תוקפים, וחלקם יחדור את מערכות ההגנה וייפול בשטחים מיושבים.

 

הניסוי במערכת כיפת ברזל:

עשור לכיפת ברזל (צילום: דוברות משרד הביטחון )
(צילום: דוברות משרד הביטחון )

עשור לכיפת ברזל (צילום: דוברות משרד הביטחון )
(צילום: דוברות משרד הביטחון )

מאז היירוט הראשון של כיפת ברזל בשמי אשקלון באפריל 2011, נרשמו יותר מ-2,400 יירוטים מוצלחים, בממוצע של 85% הצלחה, בעיקר בדרום אבל גם בצפון.

 

על המערכת שנבדקה בניסויים הנוכחיים אמר ראש מינהלת חומה במחלקת פיתוח אמצעי לחימה במשרד הביטחון, משה פתאל: "כשנמסור אותה לצה"ל היא תאפשר לחיל האוויר להתמודד הרבה יותר טוב עם האיומים הצפויים בזירה". סמנכ"ל בכיר וראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, פיני יונגמן, הוסיף: "סיימנו את סדרת הניסויים במאה אחוזי הצלחה. המערכת יירטה את כל האיומים ששוגרו במסגרת הניסוי. מדינת ישראל מוגנת יותר".

The Iron Dome air defense system takes out rockets fired from Gaza near Sderot  (Photo: AP)
ארכיון. יירוט של כיפת ברזל בדרום(Photo: AP)

 

 

בשבוע שעבר, אחרי עשורים של ניסיונות עקרים ליירוט טילים ורקטות באמצעות אלומות לייזר – הודיע משרד הביטחון שישראל פיתחה יכולת מוכחת ליירט רקטות באמצעות לייזר רב-עוצמה. בעוד כחצי שנה ייערך ניסוי כולל של היכולת, שיצאה מהמעבדה לבניית מערכת שלמה בתעשיות הביטחוניות רפאל ואלביט, בשדה שדמה שבדרום. לאחר מכן, לקראת סוף השנה, יוצבו משדרי לייזר ראשונים לניסוי ממשי בשטח – בגבול עזה, בתקווה שטבילת האש המבצעית תוכרז מוצלחת.

 

על פי משרד הביטחון, היכולת הוכיחה את עצמה בסדרה של ניסויים לאורך העשור האחרון, ובשלב הראשון אמורה המערכת ליירט שלושה סוגי איומים: פצצות מרגמה ורקטות גראד לטווח בינוני של עד 40 ק"מ, מז"לטים, טיסנים וטילים נגד טנקים – בהם טילים מתקדמים, כמו קורנט. לאחר מכן אמורה המערכת ליירט גם רקטות ארוכות טווח ואף טילים המשוגרים מטווחים של כמה מאות ק"מ, כלומר ממדינות כמו סוריה ולבנון.

 

לאורך העשור הקרוב מתכננים במחלקת פיתוח אמצעי לחימה (מפא"ת) במשרד הביטחון גם להגדיל את השימוש בלייזר בשני רבדים נוספים: על גבי כלים משוריינים או משאיות שינועו לשדה הקרב, כדי להגן על כוחות היבשה בתמרון בשטח האויב, וכן להתקין את המערכת על מטוס של חיל האוויר, כדי ליירט רקטות וטילי נ"מ של האויב מהשמיים – ובכך להעצים את יתרון העליונות האווירית. כבר בשנתיים הקרובות צפויה המערכת להיות מותקנת על מטוס הרקולס של חיל האוויר, כחלק מתהליך השלמת הפיתוח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות משרד הביטחון
שיגור כיפת ברזל
צילום: דוברות משרד הביטחון
מומלצים