שתף קטע נבחר

אזרח אמריקני מת בכלא במצרים, ארה"ב: "טרגי ומיותר"

מוסטפא קאסם נעצר במהומות בקהיר אחרי ההפיכה בקיץ 2013. רק אחרי 5 שנים נשפט והורשע. בשנה שעברה פתח בשביתת רעב במחאה על כליאתו. אסירים רבים במצרים נכלאים ללא משפט כחלק מדיכוי מתנגדי הנשיא סיסי

אזרח אמריקני שהיה כלוא במצרים שש שנים ופתח בשביתת רעב מת אתמול (יום ב') בבית חולים בקהיר. כך מסרה מחלקת המדינה האמריקנית. מצרים הודיעה שתחקור את מותו.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

מוסטפא קאסם, בן 54, היה סוחר חלקי רכב מלונג איילנד, ניו יורק, ויליד מצרים. עורכי דינו אמרו שהוא פתח בשנה שעברה בשביתת רעב במחאה על כליאתו הבלתי צודקת ומת מאי ספיקת לב.

נשיא ארה
"מוות מיותר". טראמפ וא-סיסי(צילום: רויטרס)
 

המקרה הפנה זרקור אל הסכנות שבבתי הכלא במצרים, בהם אסירים רבים מרצים עונשי מאסר על עבירות שהם מתעקשים שלא ביצעו. נגד חלק מהאסירים כלל לא הוגש כתב אישום. זאת כחלק מהצעדים שנוקט הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי לדיכוי מתנגדיו.

 

התובע הראשי של מצרים הורה לערוך נתיחה שלאחר המוות ואמר כי גורמים רשמיים חוקרים את כל הרופאים שפיקחו על הטיפול בקאסם בכלא ובבית החולים באוניברסיטת קהיר בה מת.

 

עוזר מזכיר המדינה האמריקני לענייני המזרח התיכון, דייוויד שנקר, אמר לכתבים שמותו של קאסם היה "מיותר, טרגי וניתן למניעה". "אני אמשיך להעלות את החששות הרציניים שלנו בנוגע לזכויות אדם ולאמריקנים שנעצרים במצרים בכל הזדמנות", אמר שנקר.

מעצר תומכי מורסי במהלך המהומות בקהיר, אוגוסט 2013 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מעצר תומכי מורסי במהלך המהומות בקהיר, אוגוסט 2013(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

קאסם הגיע לקהיר כדי לבקר את משפחתו באוגוסט 2013. עורכי דינו אמרו שהוא נעצר בטעות במהלך פיזור אלים של מפגינים תומכי הנשיא המודח מוחמד מורסי. מאות בני אדם נהרגו במהומות באותו קיץ בעימותים אלימים בין כוחות הביטחון לבין תומכי מורסי מהאחים המוסלמים.

 

שוטרים פנו לקאסם כשהחליף כסף בקניון ליד כיכר ראבעה אל-עדאוויה בקהיר וביקשו ממנו להזדהות. כאשר מסר את דרכונו האמריקני, התחילו לפתע השוטרים להכות אותו ולאחר מכן עצרו אותו. הוא הוחזק במעצר במשך חמש שנים לפני שהוגש נגדו כתב אישום.

 

בשנת 2018 נערך משפט המוני ליותר מ-700 נאשמים על פי החוק השנוי במחלוקת האוסר לקיים הפגנות, וקאסם הורשע ונידון ל-15 שנות מאסר. ארגוני זכויות אדם גינו את המעצרים ואת ההליך המשפטי. עורכי דינו של קאסם אמרו שלאחר שהורשע סירב לאכול, מלבד מיץ ירקות. בשבוע שעבר הוא הפסיק גם לשתות.

מאות נהרגו. המחאה ב-2013 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מאות נהרגו. המחאה ב-2013(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

כשנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הבטיח את שחרורה של פעילת זכויות האדם המצרית-אמריקנית איה חיג'אזי, שנעצרה ב-2014 והייתה כלואה שלוש שנים במצרים באשמת שווא, פנה קאסם לממשל האמריקני בבקשת עזרה. סגן הנשיא מייק פנס העלה את הנושא בשנה שעברה בשיחה עם א-סיסי.

 

א-סיסי עלה לשלטון במצרים בהפיכה צבאית באותו קיץ ב-2013. הוא דיכא את מתנגדיו, השתיק את מבקריו וכלא אלפים. ארגוני זכויות אדם מאשימים את התובעים במצרים במעצר אנשים ללא ראיות ובמניעת גישה לעורכי דין, ובכך למעשה גם שלילת סיכוי הוגן לערער.

 

"זה תקדים מפחיד", אמרה חיג'אזי שפעלה למען שחרורו של קאסם. "גם בגלל המשמעות של זה עבור האסירים הפוליטיים הרבים בשביתת רעב במצרים ברגע זה, אבל גם עבור אזרחים אמריקנים כלואים שקראו לשלטונות ארה"ב להגיב ללא הועיל".

הכלא
"תנאים אכזריים". כלא טורה ליד קהיר(צילום: רויטרס)

חיג'אזי הוסיפה שקאסם היה האדם החמישי שמת בכלא מצרי במהלך החודש האחרון. היא אמרה שהוא נעצר "לא בגלל שהיה עבריין, אלא בגלל שהיה אמריקני".

 

מותו של קאסם, שסבל מסוכרת, הביא להאשמות ברשלנות רפואית מצד פעילים, שאמרו שהרשויות הגבילו את גישתו לתרופות במהלך שנות המאסר.

 

המקרה של קאסם עורר מחדש דיון על מותו של מורסי, שהוחזק באותו כלא טורה הידוע לשמצה. מורסי מת בשנה שעברה במהלך דיון בבית משפט בקהיר, שש שנים אחרי שהודח. מומחים אמריקנים אמרו לאחרונה כי תנאי כליאה "אכזריים", כולל שלילת תרופות חיוניות לסוכרת, תרמו למותו של מורסי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
טראמפ וא-סיסי
צילום: רויטרס
מומלצים