שתף קטע נבחר

2 טילים - וכדור אש: תיעוד דרמטי מהפלת המטוס

סרטון חדש מראה שהמטוס האוקראיני נפגע משני טילים איראניים. הוא לא הופל מיד, וניסה לחזור לנמל התעופה בטהרן – אך התרסק בתוך דקות. איראן עצרה מעורבים במחדל, אך ההפגנות נמשכות: סטודנטים עם מסכות התעמתו עם הבסיג', שוטרים הכו באלות

תיעוד הפלת המטוס האוקראיני ()
ניסה לחזור לנמל התעופה. הפגיעה במטוס האוקראיני, מתוך התיעוד החדש

תיעוד חדש שהתפרסם אתמול (ג') מראה, בפעם הראשונה, כי מטוס הנוסעים האוקראיני שאיראן הפילה – לדבריה בשוגג – נפגע משני טילים ששוגרו לעברו. העיתון "ניו יורק טיימס" דיווח הלילה כי הצליח לוודא את אמינותו של הסרטון, שאותו צילמה מצלמת אבטחה ביישוב סמוך לאתר ההתרסקות ליד טהרן, לפני שבוע בדיוק.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

בסרטון ניתן לראות ששני טילים משוגרים בהפרש של כ-30 שניות ופוגעים במטוס. לפי ניו יורק טיימס, שני הטילים לא הפילו אותו מיידית. בסרטון ניתן לראות כדור אש בשמי אזור טהרן, גם לאחר שני הפיצוצים הראשונים – ככל הנראה הפגיעות במטוס. לפי הטיימס, אותו כדור אש הוא מטוס הבואינג 737 של חברת Ukraine International Airlines, ועליו 176 נוסעים ואנשי צוות.

 

 

לפי העיתון, הטיל הראשון שפגע במטוס שיבש את משדר האותות שלו. לאחר שתי הפגיעות, המטוס שעלה באש עשה חזרה את דרכו לעבר שדה התעופה הבינלאומי אימאם חומייני בטהרן, ממנו המריא דקות לפני כן. כמה דקות לאחר הפגיעה, המטוס התרסק סמוך מאוד לכפר בשם חלאג' אבאד שבאזור הבירה.

 

הסרטון, כך לפי הדיווח, צולם ממצלמת אבטחה על גבי גג של מבנה בכפר אחר בשם בידקנה, כ-6.5 ק"מ מאתר צבאי באיראן. הטילים עצמם, נטען, שוגרו ממרחק כפול של כ-13 ק"מ מהמטוס. התיעוד פורסם ביוטיוב על-ידי משתמש איראני ומוטבע עליו התאריך 2019-10-17. לפי הטיימס, ככל הנראה מדובר בתאריך לפי לוח השנה הפרסי, ולא לפי הלוח הגרגוריאני (שלפיו ההתרסקות אירעה ב-8 בינואר).

תיעוד הפלת המטוס האוקראיני ()

3082 (Photo: EPA)
זירת ההתרסקות ליד טהרן(Photo: EPA)

 

 

כאמור, בטיימס דיווחו כי הצליחו לוודא את אמינותו של הסרטון. הוא גם תואם את דבריהם של גורמי מודיעין אמריקנים, שאמרו כי ליד המטוס אותרו חתימות חום של שני טילי קרקע-אוויר.

 

בימים הראשונים שלאחר הפלת המטוס טהרן הכחישה נמרצות את התהיות שהעלו גורמים במערב ולפיהן המטוס הופל על-ידי טיל נ"מ שלה, שעות ספורות לאחר מתקפת הטילים ששיגרה נגד בסיסים בעיראק שבהם מוצבים כוחות אמריקניים. אותה מתקפה, שבה לפי ארה"ב לא היו נפגעים, באה כנקמה על חיסולו של מפקד כוח "קודס" קאסם סולימאני.

סטודנטים איראנים מפגינים נגד המשטר באוניברסיטת טהרן (צילום: AP)
"איפה הצדק?". הסטודנטים הפגינו עם מסכות באוניברסיטת טהרן(צילום: AP)

סטודנטים איראנים מציגים את תמונות הנספים באסון הפלת המטוס האוקראיני (צילום: EPA)
זועמים על המחדל, ועל ניסיון הטיוח. סטודנטים עם תמונות הנספים(צילום: EPA)

אלא שעם התגברות הלחץ על טהרן – והראיות שהמטוס אכן נפגע מטיל או טילים – היא הודתה בשבת שאכן הפילה את המטוס, לדבריה בשוגג. בצעד נדיר החליטו משמרות המהפכה להתנצל בפני האומה ולשאת במלוא האחריות. מפקד חיל האוויר של משמרות המהפכה, אמיר עלי חאג'יזאדה, הודה שדיווח על שיגור מוטעה כבר ביום רביעי בשבוע שעבר. "הייתי מעדיף למות ולא לחזות בתאונה שכזאת", הוא אמר. בכירים באיראן ניסו להטיל את האחריות על ארה"ב, ולדבריהם החיסול של סולימאני הוביל למתיחות באזור ובסופו של דבר להפלת המטוס, בשעה שמשמרות המהפכה נערכו לתגובה אמריקנית עקב מתקפת הטילים על הבסיסים בעיראק.

 

מעצרים ראשונים: "כל העולם צופה"

על המטוס שהו 176 נוסעים ואנשי צוות, רובם איראנים או איראנים-קנדים. איש לא שרד. הטעות הטראגית, כמו גם מה שנראה כניסיון טיוח כושל, הבילו לזעם רב באיראן. על רקע הזעם הזה – וההפגנות שפרצו בעקבותיו נגד המשטר – הודיעו אתמול השלטונות בטהרן על מעצרים ראשונים בעקבות הפלת המטוס.

הפגנה של הבסיג' באוניברסיטת טהרן, שמציתים דמות קרטון של השגריר הבריטי (צילום: AFP)
זועמים גם על ארה"ב וגם על בריטניה. תומכי הבסיג' מציתים דגל אמריקני ודמות קרטון של השגריר הבריטי רוב מקייר(צילום: AFP)

הפגנה של הבסיג' באוניברסיטת טהרן, שמציתים דמות קרטון של השגריר הבריטי (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

הפגנה של הבסיג' באוניברסיטת טהרן, בעד המשטר (צילום: AFP)
התעמתו עם סטודנטים. גם תומכי המשטר יצאו להפגין בטהרן(צילום: AFP)

דובר מערכת המשפט באיראן, גולאמחוסיין איסמעילי, אמר כי כמה מעורבים באחריות לאסון נעצרו – אך הוא לא אמר כמה או מהי זהותם. "חקירות מקיפות נערכות וכמה בני אדם נעצרו", הוא אמר.

 

הודעתו של איסמעילי הגיעה זמן קצר לאחר שהנשיא האיראני חסן רוחאני קרא להעניש את "כל מי שצריך להעניש אותו". הנשיא קרא להקים בית משפט מיוחד שבו יהיו חברים שופטים רמי-דרג ומומחים שונים. "כל העולם צופה", הוא הסביר. רוחאני אמר גם שאסור להטיל אחריות רק על האדם ש"לחץ על הכפתור". "יש אחרים", הוא אמר. רוחאני קרא להסביר את ההשתהות בהודאת הרשויות באחריות לאסון, וטען כי הדבר החשוב ביותר לאיראנים הוא ש"נבטיח כי תאונה כזו לא תתרחש שנית".

 

סטודנטים עטו מסכות, שוטרים הכו באלות

כאמור, בעקבות המחדל והאסון פרצו בימים האחרונים הפגנות נגד המשטר, רובן של סטודנטים צעירים שקוראים בחלקם להתפטרותו של המנהיג העליון, עלי חמינאי. בהודעתו אתמול של דובר מערכת המשפט, אמר איסמעילי שלפחות 30 בני אדם נעצרו בהפגנות הללו.

 

תיעוד ברשת – שוטרים מכים את אחד המפגינים:

 

גם אתמול נערכו הפגנות באזורים שונים באיראן, זה היום הרביעי ברציפות. סרטונים שהופצו ברשתות החברתיות, ושאמינותם טרם ברורה, הראו הפגנות חדשות אמש באוניברסיטאות בטהרן. באחד הסרטונים נשמעו המפגינים קוראים "איפה הצדק?". כתבים של סוכנות הידיעות AFP דיווחו כי באוניברסיטת טהרן כ-200 סטודנטים, שעטו מסכות, התעמתו עם צעירים ממיליציית הבסיג', שמקושרת למשמרות המהפכה. "מוות לבריטניה", צעקה אחת מתומכי הבסיג' – שהעלו באש דמות מקרטון של השגריר הבריטי רוב מקייר.

 

תומכי המשטר זועמים על השגריר הבריטי כיוון שנעצר לזמן קצר באזור אחת ההפגנות נגד המשטר בשבת בערב. מקייר, יצוין, טוען כי הגיע לאירוע זיכרון לנספים, שחלקם בריטים, וכי עזב את המקום ברגע שהחלו להישמע שם צעקות. איראן טוענת כי נכח ב"הפגנה לא-חוקית". מעצרו מעורר משבר ביחסי לונדון וטהרן, שזימנו כל אחת את השגריר של השנייה לשיחת בירור.

 

 

לפי AFP, באותו עימות אמש באוניברסיטת טהרן, כוחות הביטחון הפרידו בין הצדדים, ובהמשך הם התרחקו אחד מהשני. סוכנות הידיעות הצרפתית ציינה כי בבירה האיראנית נרשמה אתמול נוכחות מופחתת יותר של כוחות משטרה, לעומת זו שנראתה שם בימים הראשונים של ההפגנות.

 

למרות זאת, אחד הסרטונים ברשת הראה שוטר מכה באלה חשמלית אדם שמתפתל מכאבים על הקרקע. בימים האחרונים פורסמו ברשתות עדויות וסרטונים שהעלו כי המשטרה וכוחות הביטחון ירו אש חיה וגז מדמיע כדי לפזר את המפגינים. בסרטונים נשמעו קולות ירי ונראו כתמי דם על המדרכה. עם זאת, לא נראה תיעוד של ירי. מפקד המשטרה בטהרן הכחיש שאש נורתה על המפגינים.

 

בדרך לסנקציות אירופיות?

ההפגנות בימים האחרונים אמנם מוסיפות ללחץ שעמו מתמודד המשטר בטהרן, אך הן לא קרובות לסדר הגודל שנראה במחאת הדלק בנובמבר אשתקד. אז גם הדיכוי היה חמור ואכזרי יותר, ולפי ההערכות נהרגו בו מאות מפגינים. בסוכנות הידיעות רויטרס דווח כי 1,500 נהרגו. כדי לדכא את המחאה ההיא השלטונות הפילו למשך ימים ארוכים את האינטרנט. אולי באופן שמזכיר זאת, אתמול דווח על קשיים בהתחברות לאינטרנט ברפובליקה האיסלאמית.

הפגנות ב איראן מפגינים מכים את תמונת קאסם סולימאני ()
נגד המשטר. מפגינים בימים האחרונים תלשו וקרעו תמונות של סולימאני
 

איראן  טהרן מפגינים הפגנה מחאה ירי (צילום: AP)
המשטרה מכחישה שירתה במפגינים. כתמי דם בטהרן(צילום: AP)

לצד הביקורת על מחדל הפלת המטוס, המשטר בטהרן מתמודד גם לחץ מצד מעצמות אירופה בסוגיית הסכם הגרעין. צרפת, בריטניה וגרמניה אישרו אתמול כי הפעילו את המנגנון לפתרון סכסוכים בהסכם הגרעין עם איראן, בעקבות הפרותיה החוזרות ונשנות את ההסכם.

 

המנגנון לפתרון סכסוכים שנכלל בהסכם הגרעין בין איראן למעצמות ב-2015 הוא מנגנון שבמסגרתו צד בהסכם מעביר את הסכסוך לנציבות משותפת הכוללת את איראן, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת, גרמניה והאיחוד האירופי – ואז הלאה למועצת הביטחון אם הנציבות לא הצליחה למצוא פתרון. במקרה כזה, אם מועצת הביטחון לא תצביע בתוך 30 יום על הארכה של ההקלה בסנקציות על איראן – הסנקציות שהוטלו על טהרן בהחלטות קודמות של האו"ם יוטלו מחדש.

 

על אף שהמעצמות האירופיות ציינו כי הן אינן מצטרפות לארה"ב ב"קמפיין הלחץ המקסימלי" שלה על איראן, הלילה בירכה וושינגטון על הצעד האירופי. מחלקת המדינה מסרה כי היא תומכת "באופן מלא" במהלך, וכי בריטניה, צרפת וגרמניה "עשו את הדבר הנכון". היא קראה שוב להגברת הלחץ הכלכלי והדיפלומטי על טהרן.

נשיא ארה
"להרבה לוחמים אין רגליים וידיים בגללו". טראמפ על סולימאני(צילום: AFP, AP)

במקביל, בעצרת בחירות הלילה בעיר מילווקי שבוויסקונסין, טראמפ תקף שוב את הדמוקרטים על הביקורת שהטיחו בו, על כך שלטענתם חיסולו של קאסם סולימאני לא נבע מחשש לתקיפה מיידית שתכנן מפקד כוח קודס, כפי שטענו הנשיא ובכירי הממשל. טראמפ טען כי הדמוקרטים עושים "כל דבר שביכולתם כדי להמעיט בערך" של החיסול. סולימאני, לדבריו, "היה מלך מטעני הצד. לשיעור גדול של אנשים (לוחמים אמריקנים) אין רגליים או ידיים בגלל הבן זונה הזה". לאחר שהשתמש בקללה "son of a bitch", הקהל במילווקי הריע לנשיא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המטוס לא נפל מיד. מתוך התיעוד
מומלצים