שתף קטע נבחר

מה פוטין זומם? "רוצה לשלוט לנצח"

ראש הממשלה והשרים ברוסיה התפטרו במפתיע, כדי לאפשר לפוטין לבצע תיקונים בחוקה. פוטין, שיסיים את כהונתו כנשיא ב-2024, רוצה להגדיל את סמכויות הממשלה - וכנראה מכין את הקרקע להישארות בשלטון עוד שנים רבות. האופוזיציה מיואשת: "מי שאמר שהוא יפרוש בעוד ארבע שנים אידיוט"

כוונתו של ולדימיר פוטין לבצע שינויים בחוקה, ולחלק מחדש את סמכויות השלטון, הובילה אתמול (יום ד') לזעזוע במערכת הפוליטית ברוסיה. במהלך מפתיע התפטרו מתפקידם ראש הממשלה דמיטרי מדבדב והשרים. לא נראה שמדובר במחאה על הרפורמות שמתכנן פוטין: בהודעת ההתפטרות אמר מדבדב, בעל ברית קרוב של נשיא רוסיה, שההתפטרות תסייע לו לבצע את התיקונים הדרושים ל"שינוי מאזן הכוחות" במערכות השלטון.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

פוטין נמצא בעיצומה של הקדנציה הרביעית שלו כנשיא, והשנייה ברציפות. הוא אמור לסיים את כהונתו ב-2024. החוקה הרוסית אוסרת לכהן בתפקיד במשך יותר משתי קדנציות רצופות. בחודשים האחרונים תהו הפרשנים אם פוטין בן ה-67 אכן מתכוון לעזוב את השלטון בעוד ארבע שנים, או שימצא דרך להמשיך להנהיג את רוסיה. נראה שההודעה של מדבדב היא ראשיתו של תהליך לביצור שלטונו של פוטין לעוד שנים רבות.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מסיבת עיתונאים שנתית  (צילום: MCT)
ולדימיר פוטין. ישלוט גם אחרי 2024?(צילום: MCT)
 

על רקע ההערכות שפוטין ימצא דרך "יצירתית" להישאר בשלטון כשיפסיק לכהן כנשיא, ברוסיה תהו אתמול מה בדיוק הוא זומם, ואיך יממש את רצונו. בנוסף עדיין לא ידוע מה יהיה הרכב השרים שימנה לממשלה. במקום מדבדב, שכיהן כראש ממשלה משנת 2012, מינה הערב פוטין לתפקיד טכנוקרט חסר ניסיון פוליטי ואלמוני יחסית: ראש שירות המסים הפדראלי מיכאיל מישוסטין. "הוא בירוקרט בחסד", אמר עליו גלב פבלוסקי, יועץ לשעבר של פוטין. כמו ראשי ממשלה אחרים, גם מישוסטין צפוי למלא את הוראותיו של הנשיא. מחר צפוי הפרלמנט לאשר את המינוי שלו.

 

מישוסטין בן ה-53 מכהן כראש שירות המסים הפדראלי משנת 2010, וזכה לשבחים על הפיכתה של מערכת מיושנת למודרנית ויעילה יותר. "למישוסטין אין שום ניסיון פוליטי או פופולאריות בקרב המצביעים, והוא לא מקורב לפוטין", אמרה טטיאנה סטנובאיה, חוקרת ממרכז קרנגי במוסקבה. "הוא נראה כמו הרבה ראשי ממשלה טכנוקרטיים של שנות האלפיים".

מיכאיל מישוסטין  (צילום: AFP)
חסר ניסיון פוליטי. מישוסטין, ראש הממשלה החדש(צילום: AFP)
 

ההתפטרות הפתאומית של מדבדב הפתיעה אתמול גם חברים בממשלה. זו הפעם השלישית בתקופת פוטין שבה מתבצעים שינויים פתאומיים בהנהגה: פוטין עלה לשלטון לראשונה אחרי התפטרותו המפתיעה של בוריס ילצין בדצמבר 1999, ערב השנה החדשה. ב-2007, כשכהונתו השנייה כנשיא לקראת סיום, הוא הודיע שמדבדב יחליף אותו. אז הצהיר מדבדב שפוטין יהיה ראש הממשלה שלו. מתנגדי הקרמלין מחו על חילופי התפקידים, שנעשו ללא אישור הבוחרים.

 

מדבדב היה נשיא בין 2008 ל-2012. בפועל הנהיג פוטין את רוסיה גם מכיסא ראש הממשלה. ביוזמת מדבדב אישרה רוסיה תיקון בחוקה, שמאריך את כהונת הנשיא מארבע לשש שנים. ב-2012 התמודד פוטין בבחירות לנשיאות וניצח. לפני שנתיים זכה בכהונה שנייה.

3082 (Photo: EPA)
מדבדב ופוטין בפגישה במוסקבה(Photo: EPA)
 

בנאום מצב האומה אתמול סיפר פוטין על השינויים שהוא מתכנן לבצע בחוקה הרוסית, בכפוף לאישור במשאל עם. "בחברה שלנו יש היום דרישה ברורה לשינוי", אמר פוטין. הוא מתכוון לקדם רפורמות שיחלישו את סמכויות הנשיא ויגידלו את הכוח של ראש הממשלה, השרים, המחוקקים והמפלגות בפרלמנט. כך למשל תוטל האחריות על מינוי ראשי הממשלה והשרים על המחוקקים בפרלמנט, ולא על הנשיא. "השינויים יגדילו את הכוח והחשיבות של הפרלמנט במדינה, ושל כל המפלגות בפרלמנט, את העצמאות ואת האחריות של ראש הממשלה", אמר פוטין.

 

פוטין לא ציין מתי משאל העם על התיקונים בחוקה יתקיים ומתי התיקונים ייכנסו לתוקף אם יאושרו. משאל העם האחרון ברוסיה נערך ב-1993, בימי ילצין. באותו משאל אישר הציבור את החוקה הנוכחית. לא ברור מה יהיה הצעד הראשון של פוטין אחרי שיאשר את התיקונים במשאל העם. איש ה-KGB לשעבר, שמנהיג את רוסיה כבר יותר מ-20 שנה, בדרך כלל מחכה לרגע האחרון לפני שהוא מודיע על החלטותיו.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין עם ראש הממשלה דמיטרי מדבדב ב מוסקבה (צילום: EPA)
"השינויים יגדילו את כוח הפרלמנט והממשלה"(צילום: EPA)
 

הפרשנים תוהים אם בתום כהונתו כנשיא יחזור פוטין לתפקיד ראש הממשלה – שצפוי להיות תפקיד משמעותי יותר מתפקיד הנשיא – או שיבחר בדרך יצירתית יותר. אחת ההערכות היא שפוטין יעמוד בראש מועצת המדינה הרוסית – גוף שאמור לייעץ לשלטון ושגם סמכויותיו יורחבו אחרי הרפורמות.

 

הפרשן הפוליטי דמיטרי אורשקין אמר שמנאומו של פוטין ברור שהוא מתכנן להישאר בשלטון. לדבריו פוטין מעוניין שתפקיד ראש הממשלה יהיה חזק ומשפיע יותר, בזמן שתפקיד הנשיא יהפוך לסמלי. הפרשן קיריל רוגוב אמר שפוטין יבצר את שלטונו דווקא באמצעות פיזור סמכויות בין גורמים רבים בממשל. "זה מודל שמזכיר את המודל הסיני, והוא יאפשר לפוטין להישאר מאחורי ההגה ולעודד יריבות בין היורשים הפוטנציאליים שלו". בשנת 2017 ביטל נשיא סין שי ג'ינפינג את המגבלות על אורך כהונתו, מה שמאפשר לו להישאר בשלטון לכל החיים. פוטין, כך נראה, מחפש דרך יצירתית יותר להישאר בשלטון מאשר ביטול המגבלות על משך הכהונה.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין עם נשיא סין שי ג'ינפינג  (צילום: AP)
פוטין ונשיא סין שי ג'ינפינג(צילום: AP)
 

חברי אופוזיציה ברוסיה הגיבו להתפתחויות ואמרו שהחשש שלהם התממש. אלכסיי נבלני, היריב הגדול ביותר של פוטין, כתב בטוויטר: "המטרה היחידה של פוטין והמשטר שלו היא להישאר בשלטון לכל החיים, להתייחס לכל המדינה כרכוש האישי שלו ולנכס את העושר שלה בשבילו ובשביל חבריו". בנוסף אמר: "המסקנה העיקרית של נאום פוטין: איזה אידיוטים (ו/או נוכלים) הם כל אלה שאמרו שפוטין יפרוש ב-2024".

 

איש האופוזיציה לאוניד וולקוב אמר שמנאומו של פוטין ברור שרוסיה מקדמת תהליך שבסופו הופך פוטין ל"מנהיג לכל החיים". דמיטרי גודקוב, גם הוא חבר אופוזיציה, טוען שפוטין מבצע הפיכה חוקתית. "הפיכות חוקתיות כמו זו קורות והן חוקיות לחלוטין", אמר בצער. פעילת האופוזיציה ליובוב סובול הגיבה לאירועים ומסרה: "להחליף גנבים בגנבים אחרים זו לא רפורמה או התחדשות".

 

פוטין הודה לחברי הממשלה של מדבדב, אך גם מתח עליהם ביקורת ואמר שהם לא עמדו בכל היעדים שלהם. פוטין עדיין נחשב למנהיג אהוד מאוד, אך בשנתיים האחרונות התמיכה בו ירדה. בין הסיבות: רפורמות פנסיה שנויות במחלוקת, מחאות שליוו את הבחירות המוניציפאליות, המצב הכלכלי, מערכת בריאות לקויה והטענות שהוא נמצא בשלטון כבר יותר מדי זמן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
ולדימיר פוטין. ישלוט גם אחרי 2024?
צילום: MCT
מומלצים