שתף קטע נבחר

משחקים באש: כך שינוי האקלים ישפיע על אליפות אוסטרליה

מלבורן תארח החל מהלילה את אליפות אוסטרליה אחרי שהפכה לאחת הערים עם איכות האוויר הגרועה בעולם. שריפות הענק במדינה הכניסו את המארגנים למצב חירום: הם הכינו תוכנית מגירה כדי להתמודד עם הזיהום, אבל סופגים ביקורת מהשחקנים שחוששים לבריאותם. וזה לא רק הטניס: כך מושפע הספורט העולמי משינויי האקלים הקיצוניים

 

בימים האחרונים מסתובב באינטרנט וידיאו שהפך לוויראלי, שבו נראה חקלאי אוסטרלי חוגג בהתרגשות את הגשם שהגיע לעיירה שלו אחרי שנה וחצי. הצפייה בו היא עניין חמוץ-מתוק: אתה מאושר עבור הבחור, אבל מצד שני יודע שזו - תרתי משמע - טיפה בים. השריפות משתוללות במדינת הענק מוכת הבצורת, ואוסטרליה חסרת אונים. זה לא הזמן הטוב ביותר לפתוח בחגיגה ספורטיבית, אבל מבחינת המארגנים של אליפות אוסטרליה, הגראנד-סלאם הראשון של העונה, בכלל אין ספקות. הם התמודדו בשבועות האחרונים עם סימני השאלה הנוגעים לזיהום האוויר הכבד במלבורן הנובע מהשריפות, הכינו תוכנית מגירה ועמדו בפני ביקורת על ההתנהלות שלהם, אבל הלילה הטורניר ייצא לדרך כמתוכנן. רק שהפעם, בניגוד לידיעה שהכל יכול לקרות מזווית ספורטיבית, קיימת אותה אי-ודאות בנוגע לתנאים.

 

מנהל הטורניר, קרייג טיילי, חובש שני כובעים: הכתובת לזעם השחקנים והמרגיע הלאומי. "איכות האוויר היא עניין מסובך ומבלבל שתלוי במספר גורמים", הוא אמר לקראת הפתיחה. "ישנם מדדים מסובכים יותר מאשר אלו שבודקים ביישומון. אנחנו סומכים על הדעה הרפואית והמדעית של יועצים שבוחנים את המצב מדי יום, ובריאות השחקנים והאוהדים היא בעדיפות ראשונה". אז באילו צעדים נוקטים טיילי ואנשי הצוות שלו? בדיקת זיהום האוויר לפי מדד הנקרא PM2.5 (שהביא לדחייה של שעה במשחקי המוקדמות ביום שלישי), וכוונה להעביר את המשחקים לשלושת המגרשים עם הגג הנסגר ולשמונת המגרשים באולמות שעומדים לרשות המארגנים. הם אפילו קיבלו תמיכה מרוג'ר פדרר, שאמר כי הוא מרגיש בטוח לאור העובדה שהתקן שלפיו יפעלו באליפות אוסטרליה מחמיר יותר מאשר זה שהיה בו בשימוש בתחרויות אחרות.

 

זיהום האוויר באוסטרליה (צילום: EPA)
זיהום האוויר באוסטרליה(צילום: EPA)

 

אבל פדרר הוא עלה התאנה של טיילי. אם בתקופת ההכנה, כאשר שחקנים רבים השתתפו בגביע ה-ATP בערים אחרות באוסטרליה ורק שמעו דיווחים על המתרחש במלבורן, הרעש סביב הנושא עוד היה מצומצם, הרי שבימים האחרונים הכל התפוצץ עם ההגעה לעיר עצמה. הזעם שמביעים האנשים עם המחבט בתקשורת וברשתות החברתיות מבהיר את חומרת המצב.

 

"הדם שלי רותח"

אחד המבקרים הבולטים הוא הבריטי ליאם ברודי, ששיחק במוקדמות באותו יום שבו הסלובנית דלילה יקופוביץ' התמוטטה על המגרש ונאלצה לפרוש במהלך המשחק שלה בגלל קשיי נשימה. ברודי ממשיך לתהות מדוע המשחקים התקיימו כרגיל, למרות שתושבי מלבורן קיבלו באותו הזמן המלצה להישאר בבתיהם ולסגור את החלונות בגלל זיהום האוויר הכבד - מה שמעלה שאלות בנוגע להזזת משחקים בזמן אמת. ברודי סיפר כי השחקנים קיבלו מייל שבו הובטח להם כי התנאים בטוחים ובריאים, וכינה זאת "סטירה לפנים". דסטין בראון הגרמני סיפר על מקרה אבסורדי נוסף, שבו נאלץ להשתמש לראשונה בחייו במשאף בגלל זיהום האוויר, בעוד הרופא של הטורניר אמר לו על הספסל שכנראה מדובר בווירוס.

 

פדרר מאוכזב (צילום: AFP)
פדרר. הביע תמיכה(צילום: AFP)

 

ברודי, שהודח במוקדמות, צייץ בכעס בסוף השבוע: "ככל שאני חושב יותר על התנאים שבהם שיחקנו, כך הדם שלי רותח יותר. אנחנו נותנים להרבה דברים בעייתיים לעבור בשקט במהלך המשחקים בסבב, אבל בנקודה מסוימת עלינו כשחקנים לנקוט עמדה. כולנו זקוקים להגנה, לא רק כמה נבחרים". למה הכוונה? בריידן שנור הקנדי הבהיר זאת כשקרא לפדרר ולרפאל נדאל לפעול למען השחקנים המדורגים במקומות נמוכים יותר בעולם. כלומר, משבר האקלים יצר משבר נוסף: הטניסאים הבכירים בעולם סופגים ביקורות קשות משמות אחרים בסבב, משום שכביכול נוצרו מעמדות שונים, והדאגה לבריאות אלו שנכנסים להגרלה הראשית עולה לכאורה על זו שלה זכו שחקני המוקדמות. "הגיע הזמן להקים איגוד שחקנים", אמר הקנדי ואשק פוספיסיל שהציג זווית אחרת, שקוראת לתת כוח לטניסאים מול המארגנים, "זה מתחיל להיות מגוחך". ואולי כדי להציג את הגיחוך הזה, הצרפתי הוותיק ניקולה מאהו פירסם תמונה עוצמתית באינסטגרם, שבה הוא יושב בחדר ההלבשה עם מחבט ביד ומסכה נגד זיהום אוויר על פניו, עם הכיתוב: "מוכן לסיבוב הראשון".

 

וזו בעצם הסכנה העיקרית - לא ביטול או דחיית משחקים, אלא בריאות השחקנים. המקרה של יקופוביץ', שנתקפה בשיעול בלתי פוסק, המחיש עד כמה מסוכן לשחק תחת עננה של זיהום, כאשר השחקן חווה בשיא המאמץ קשיים בנשימה הסדירה וזרימת דם נמוכה. המדורג שישי בעולם, סטפנוס ציציפאס, הזהיר שגם המעבר לאולם סגור לא יעזור אחרי שהתאמן באחד מהאולמות במלבורן: "השתעלתי הרבה וחוויתי קוצר נשימה בשעתיים שאחרי האימון". דניס שפובלוב הקנדי הוסיף: "אני רק בן 20, ואני לא רוצה לסכן את חיי בתנאים כאלה".

 

דניס שפובלוב (צילום: AFP)
שפובלוב. "אני לא רוצה לסכן את חיי"(צילום: AFP)

 

ואלו תנאים איומים. על פי בדיקות שנערכו, השריפות הובילו לכך שמלבורן הפכה לאחת הערים עם איכות האוויר הגרועה בעולם. מסכות שונות לעזרה בנשימה אזלו מהמלאי בחנויות בעיר. באחד הימים בשבוע שעבר, שירותי הרפואה במלבורן דיווחו כי אמבולנסים יצאו לטפל ב־167 מקרים של קשיי נשימה, פי שניים מאשר ביום רגיל. ובעוד לא נראה שתנאים אלו ישתנו בזמן הקרוב, הגדולים בעולם צריכים לעלות למגרש.

 

מכת חום

מדובר בתופעה שעולם הספורט יהיה חייב ללמוד להסתגל אליה, מאחר ששינויי האקלים הקיצוניים הופכים את התנאים במדינות שונות לבלתי אפשריים. לא מדובר אפילו בהזזת מונדיאל 2022 לחורף בגלל החום הכבד בקטאר (היבט שהיה ידוע מראש לאנשי פיפ"א ולא הפריע להם להצביע בעד האירוח במדינה), אלא במקומות שבהם מזג האוויר עובר תהפוכות. החום ההולך וגובר ביפן הוביל להקדמת המרתון באולימפיאדת טוקיו שתיערך הקיץ, ולהזזתו לעיר קרירה ומרוחקת. הדאגה היא גם לאוהדים שיישבו שעות ארוכות בתנאים קשים, ולרשותם יעמדו אמצעי קירור. במערב ארה"ב מתמודדים גם הם עם שריפות ענק, מה שמביא לפגיעה בתנאים של ספורטאים בענפים רבים, ובכל העולם מדווחים על מקרי אשפוז של אתלטים שהתחרו בחום קיצוני. על פי הוועד האולימפי, עד שנת 2080 רק ארבע ערים שאירחו בעבר אולימפיאדת חורף יישארו קרות מספיק לארח, כאשר בשאר השלג והקרח יתחילו להיעלם.

 

גשם ו הצפות ב מזרח אוסטרליה ניו סאות' וויילס  ו קווינסלנד  (צילום: AP)
גשם במזרח אוסטרליה(צילום: AP)

 

מהצד השני של הסקאלה, הגשמים הופכים כבדים יותר, ובבריטניה מדווחים על נזק חמור למגרשי כדורגל, קריקט וגולף ולקיצור משחקים כתוצאה מתנאי מזג האוויר. ניקלאס סוונינגן, העומד בראש ועדה של האו"ם העוסקת בבעיית שינוי האקלים, טען כי הספורט יכול להוות חלק גדול מהפתרון על ידי שיפור הנגשת התחבורה הציבורית בדרך למגרשים, הפחתת השימוש בחומרים מזהמים ושימוש נרחב באנרגיה מתחדשת. הכל טוב ויפה על הנייר, אבל נדמה שמדובר במציאות שאין להתחמק ממנה. כבר היום שיקולי מזג האוויר תופסים מקום גדול מתמיד בארגון תחרויות גדולות, ובעתיד ענפים רבים ייאלצו לחפש דרכים להיות בטוחים יותר עבור המשתתפים, להתאים את עצמם כדי שלא ייפגעו ואולי יידחקו לאחור בהיררכיה הספורטיבית. ייתכן שלפחות מבחינת הטניס, אליפות אוסטרליה השנויה במחלוקת היא קו פרשת המים בהקשר הזה. רק שתעבור בשלום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
השריפות באוסטרליה
צילום: gettyimages
מומלצים