שתף קטע נבחר

הכינרת עולה, מפלס ים המלח לא מפסיק לרדת

למרות הגשמים שירדו בשבועות האחרונים, עד אמצע החודש ירד מפלס ים המלח ב-2 ס"מ. הסיבות: שאיבה מהכינרת ומהירמוך וגם שינויי האקלים. עם זאת, המומחים אופטימיים: ים המלח לא יעלם

מפלס הכינרת רשם עלייה מרשימה מאז החלה עונת הגשמים, אבל לעומתו מפלס ים המלח ממשיך לרדת. עד אמצע חודש ינואר ירד מפלס ים המלח ב-2 ס"מ. כך עולה מנתוני רשות המים.

 

ים המלח (צילום: אבי מועלם)
נופשים בים המלח. ארכיון(צילום: אבי מועלם)

 

בחודשי ינואר, קצב הירידה הממוצע של מפלס ים המלח הוא כ-6-7 ס"מ. נכון למחצית החודש הנוכחי, המפלס עומד כעת על 434.44-. במהלך המאה ה- 20 ירד מפלס ים המלח ביותר מ 25 מטרים. הסיבות לירידה במפלס ים המלח, למרות הגשמים, הן רבות: שאיבת מים מהכינרת לאספקה השוטפת בישראל ובירדן וכן שאיבות מהירמוך. כמו כן כן שאיבת מי ים המלח למפעלי התעשיות הכימיות של ים המלח בישראל ובירדן, יצרו גירעון של כ-80% מסך כל המים שנקוו בעבר לים המלח.

 

מרשות המים נמסר כי בשנה ההידרולוגית 2018/19 ירד מפלס ים המלח ב-113 ס"מ, לעומת 96 ס"מ בתקופה הקודמת. מפלס ים המלח עמד בסוף השנה ההידרולוגית על גובה של 434.17- מטרים.

 

"השפעת שינויי האקלים ניכרת על אזור ישראל", אומר ד"ר אייל זיגל מנהל תחום מים עיליים ברשות המים. "התופעה מסתמנת בעיקר באגן הכנרת, שבו אנו רואים מגמה של הפחתה בכמויות הגשמים בשיעור של כ-10% ב-20 השנים האחרונות, כאשר חלק משנים אלה היו שחונות".

 

 

קצב הירידה השנתי הממוצע בין השנים 1976-2019 בים המלח, עומד על 82 ס"מ בשנה, כאשר מ- 1992 ועד לשנת 2019 קצב הירידה השנתי הממוצע מראה על הגברה והוא עומד על 102 ס"מ. מחקר משנת 2016 של ד"ר נדב לנסקי ואלעד דנטה מהמכון הגיאולוגי מציין כי קצב הירידה השנתי הממוצע גבוה יותר ועומד על 120 ס"מ לשנה. "זו היא עוד השפעה שלילית של שינויי האקלים על אזורנו", מסכמים ברשות המים.

 

ד"ר לנסקי, חוקר בכיר ומנהל מעבדת ים המלח במכון הגיאולוגי, מסביר כי לירידת המפלס גורמים רבים, בהם סכר דגניה וניצול המים בירדן ובסוריה. "ים המלח שילם את המחיר", הוא אומר. מפלס האגם יורד בקצב מוגבר. בחורפים בשנות ה-70 ובתחילת שנות ה-80 של המאה ה-20 דווקא עלה מפלס הים בחודשי החורף. אבל בשני העשורים האחרונים כמעט שלא נרשמת עליית מפלס, אלא המשך ירידה גם בחודשי החורף.

 

הפעם האחרונה שבה נרשמה עליה במפלס הייתה ב-2013 במערכת חורפית שהביאה לתוספת של 20 ס"מ לאגם. לפני כן, אומר ד"ר לנסקי, הייתה עליה בשנת 2003 עם תוספת של 60 ס"מ. ולמרות העלייה בחודשי החורף עדיין נרשמה ירידה שנתית במפלס. "זה מיתן את הירידה", הסביר לנסקי.

 

למרות הירידה המואצת במפלס ד"ר לנסקי מסביר כי עם השנים המפלס צפוי להתייצב, בין היתר הודות להצטמצמות של שטח האידוי והמלחת הים. התהליך עצמו עשוי לקחת עשרות שנים. ד"ר גידי בר, ראש פרויקט מחקר וניטור ים המלח במכון הגיאולוגי, ציין כי "מה שקורה, קרה וימשיך לקרות בעשרות השנים הקרובות הוא ירידת המפלס. ירידת המפלס צפויה להיפסק. לגבי היעלמות של ים המלח אין מה לדאוג".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלעד כרמלי
צפון ים המלח
צילום: גלעד כרמלי
מומלצים