שתף קטע נבחר

הפספוס של "ארץ נהדרת"

הסטיריקנים בתוכנית לא זיהו ששתי הדמויות המרכזיות שלהם החליפו תפקידים: ביבי הפך לחתול מיצי, בן דמותו של דן מרידור, בעוד גנץ הפך לבריון

 

ארץ נהדרת (באדיבות קשת)
מריאנו אידלמן וליאור אשכנזי ב"ארץ נהדרת"(באדיבות קשת)

דן מרידור היה אחד המנהיגים המבטיחים של הליכוד. לפי תוכנת מחשב של יועצי תקשורת, דרכו הייתה סלולה לראשות ההנהגה. הוא נסיך, בנו של אליהו מרידור, חבר כנסת מהליכוד שהיה מראשי האצ"ל; יש לו את המראה הנכון ויכולת ניסוח גבוהה; הוא היה שר המשפטים ושר האוצר, הנחשבים לתפקידים בכירים, והוא גם משפטן שהיה מסרגלי היושר של הליכוד. מה עוד תבקשי מכורה מבנייך כדי שיגיעו לראשות הממשלה? למשל, שתוכנית סאטירית כמו "החרצופים" לא תתלבש עליו ותהפוך אותו למשל ושנינה. מרידור הוצג כחתול הבכיין מיצי שהבריון השכונתי, ביבי, חובט בו ללא הרף באכזריות.

 

 

"החרצופים" לא המציאו את הדימוי שלו, אלא הוציאו אותו לאור. לסטיריקנים מוצלחים יש את הכישרון לרדת לנבכי אופיים של פוליטיקאים כפי שרק קבוצות מיקוד מקצועיות יכולות לעשות. עובדה היא שמרידור התאדה והלך במשך השנים למרות ניסיונותיו להתאושש. ב-1999, לאחר שפרש מהליכוד, הצטרף למפלגת המרכז שנכשלה בבחירות. ב-2009 חזר לליכוד שוב, אבל לא הצליח להותיר חותם.

 

"ארץ נהדרת" שיכללה את המרכיב הזה באמצעות קומיקאים שלא רק התחזו לפוליטיקאים באמצעות איפור, אלא גם נכנסו לעורם האמיתי. הם לא הסתפקו בחיקוי תנועות אלא גם החצינו תכונות. המוצר הסופי שנחשף גרם לפגיעה קשה בקידומם הפוליטי של כמה מתמודדים בבחירות. יצחק (בוז'י) הרצוג, שהוצג כרכיכה צרודה, הפסיד ב-2017 בפריימריז לראשות העבודה לאבי גבאי. נפתלי בנט, כוכב בחירות 2013, היה בתוכנית נודניק חסר תקנה, ולא עבר את אחוז החסימה בבחירות אפריל 2019. משה כחלון, ממפתיעי בחירות 2015, שזכה לדמות סהרורית וכבדת פה, ירד לארבעה מנדטים באפריל 2019.

 

הדמות שזכתה לחשיפה הטובה ביותר מבחינה אלקטורלית היה בנימין נתניהו. הוא הוצג במשך השנים כאנרג'ייזר אנושי מלא קסם בגילומו רב החן של מריאנו אידלמן. נקודת המפתח בדמותו של נתניהו בארץ נהדרת הייתה שמדובר באדם חזק, דומיננטי, ששולט על סביבתו. הוא תמיד הוצב בראש השולחן, ליד איל קיציס, והגיב בסרקזם על אמירות "פוליטיקאים" אחרים שהושבו לידו. ובעיקר, נתניהו של ארץ נהדרת לעולם לא יאבד את עשתונותיו. גם כשהעלה את הטיעון המופרך ביותר, הוא עשה זאת בביטחון רב, בקריצה, כמי שאומר: אל תבלבלו אותי עם העובדות.

 

הצופים מהשמאל צהלו משום שהיה נדמה להם שנתניהו מוצג כפוליטיקאי נכלולי, שקשה לתפוש אותו בדבר אמת. אי-אמינותו אומנותו. בעולם המושגים שלהם, אדם שנתפש בשקר פסול לעדות וגם בפוליטיקה. זהו כתם בל יימחה, סברו, כזה שיפגע בקידומו הפוליטי ויגרום להתרסקותו באיזשהו שלב.

 

אלא שגם הצופים מימין היו מרוצים. הם בחרו במנהיג שהוא פרקליט ממולח היודע לתעתע ביריביו. יצחק שמיר הרי אמר שמותר לשקר למען ארץ ישראל. כדי לתת מכה אחת אפיים למפא"יניקים שרדפו אותנו כל השנים, צריך בריון ותחמן. נכון שהוא ממזר, אבל הוא הממזר שלנו.

 

 

בני גנץ, רמטכ"ל בעברו, הוצג בתוכנית דווקא כמהדורה מחודשת של דן מרידור. אדם חלש ונרפה שנופל לכל בור שנמצא בסביבתו. גולם חביב ועילג שמשתטה בכל מפגש חברתי. מדוע הדימוי הזה לא פגע בו אנושות בבחירות? משום שלגנץ, זה מהחיים האמיתיים, יש תכונה טפלונית שהסאטירה מחמיצה: היכולת לעורר חיבה ואמון.

 

בעונה החדשה, לקראת הבחירות במרץ, נראה שיוצרי ארץ נהדרת ממשיכים את הדימויים הוותיקים שלהם מעונות הבחירות האחרונות. ביבי, עם שער מאפיר יותר וכתמי זקנה על פניו, ממשיך לשלוט בפאנל בשולחן המרכזי. גנץ, כמו אפרים שהגיע מן האספסת בקיבוץ, שר בהבעה של תם שירי ארץ ישראל ישנים בסגנון הגבעטרון.

 

זהו הפספוס הגדול של ארץ נהדרת. הם ממשיכים לחקות את עצמם מעונות קודמות ולא את המציאות. נתניהו של העבר הקרוב אינו נתניהו של היום, וגם גנץ של שתי מערכות הבחירות ב-2019, הוא לא גנץ שמתייצב לבחירות מרץ 2020.

 

מה השתנה? נתניהו הפך מהודיני הגדול לקוסם מארץ עוץ, שנחשף על ידי דורותי כזקן מבוהל עם רמקול ענק. הבעת פניו דומה כיום לארנבת המומה שנלכדה באורות מכונית. הוא מעלה סרטונים פתטיים כמו ההתקפה שלו על היועץ המשפטי לכנסת: "אתם מאמינים שהוא לא דיבר עם אשתו על התיק נגדי?". אתם מאמינים שכך מדבר ראש ממשלה?

 

גנץ כבר לא נראה כמו פיטר סלרס, שגילם את מפקח המשטרה השלומיאלי קלוזו. הוא דומה כיום יותר לגרי קופר, השריף הקשוח מן המערבון הקלאסי "בצהרי היום", המתייצב לדו-קרב אקדחים עם ראש כנופיית פורעי החוק שהגיעו לעיירה.

 

מישהו שכח לספר לארץ נהדרת ששני כוכבי התוכנית שלהם החליפו תפקידים. ביבי הפך לחתול מיצי, בן דמותו של דן מרידור. גנץ שינה את פניו לחרצוף הבריון שגילם נתניהו בעבר.

 

  • ד"ר ברוך לשם הוא מרצה בחוג לפוליטיקה ותקשורת במכללת הדסה ומחבר הספר: "נתניהו - בית ספר לשיווק פוליטי"

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים