שתף קטע נבחר

הפעילות המוחית שמנבאת אם תזכרו מה שקרה

חוקרים ישראלים מצאו כי פעילות מוחית רגע לפני התרחשות אירוע דינמי - מנבאת האם נזכור את האירוע

פעילות מוחית מוגברת באזורים הקשורים לקשב ומיקוד, עוד לפני שאירועים מתרחשים, מגדילה את הסיכוי שלנו לזכור אותם, כך עולה ממחקר בינלאומי חדש שנערך באוניברסיטת חיפה בשיתוף מכון ויצמן למדע, ואוניברסיטאות קולומביה, קיימברדיג' וציריך. המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת Cerebral Cortex.

 

אילוסטרציה (קרדיט: Shutterstock) (קרדיט: Shutterstock)
אילוסטרציה(קרדיט: Shutterstock)

 

החיים שלנו מלאים באירועים וחוויות, אך מה קורה במוח שלנו שניות לפני האירוע, שקובע איזה אירוע נזכור ואיזה נשכח? רוב המחקרים בתחום הזיכרון מתמקדים בתהליך גיבוש הזיכרון עצמו, כלומר, מה קורה במוח מהרגע שבו מתחילה החוויה. במחקר החדש שערכה ד"ר נגה כהן מהפקולטה לחינוך באוניברסיטת חיפה יחד עם פרופ' ידין דודאי וד"ר רוני פז ממכון ויצמן למדע וחוקרים נוספים, הם ביקשו לבדוק את הפעילות המוחית כמה שניות לפני התרחשות האירוע.

 

במחקר השתתפו 50 נבדקים שצפו בכ-130 סרטונים בני כשמונה שניות, שבהם סצנות שונות מחיי היום יום. בכל סרטון הייתה סצנה אחת משמעותית, כגון שיחה בין שני אנשים. לנבדקים נאמר מראש איזה סרטונים הם צריכים לזכור, כך שהם לא היו צריכים לזכור את כל ה-130 סרטונים. בזמן הצפייה בסרטונים, הנבדקים שכבו בתוך סורק MRI שמדד את הפעילות המוחית שלהם. בסיום הבדיקה או ביום שלמחרת, נשאלו הנבדקים האם הם זוכרים את הסצנה המרכזית שהופיעה בסרט - גם בסרטונים שהתבקשו לזכור וגם באלה שלא.

 

ד
ד"ר נגה כהן (צילום: Erwin List)

 

ממצאי המחקר התברר כי לפני סצנות שנזכרו - גם בסרטונים שהנבדקים התבקשו לזכור וגם באלה שלא התבקשו לזכור - נרשמה פעילות מוחית מוגברת ברשת מוחית הקרויה (CON) cingulo-opercular network, לעומת הפעילות לפני סצנות שלא נזכרו. לדברי החוקרים, רשת ה-CON ידועה כקשורה לקשב ועד כמה אנחנו ממוקדים במטרה.

  

לדבריהם, ברגע שרשת זו פעלה זמן קצר לפני שהסצנה הזכורה התרחשה, היא הגבירה בעת התרחשות הסצנה את הפעילות באזורים במוח המעורבים בשמירה של מידע והפחיתה פעילות מוחית באזורים שקשורים למחשבות עצמיות והרהורים. ד"ר כהן אמרה כי העובדה שרשת זו פעלה גם במקרים שבהם הנבדקים לא התבקשו לזכור את הסצנה מעידה על כך שהיא פועלת גם באופן לא מודע או מתוכנן. "המשמעות היא שלפעילות ברשת זו יש חשיבות רבה לא רק כשאנחנו מתאמצים באופן מודע לזכור משהו, אלא גם בפעילות יום-יומית רגילה. ההבנה שתהליך הזיכרון מתחיל עוד לפני האירוע עצמו חשובה ויכולה להוביל לפיתוח כלים שיעזרו לאנשים הסובלים מפגיעות בזיכרון", אמרה ד"ר כהן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרדיט: Shutterstock
הנבדקים התבקשו לזכור סצנות שונות
קרדיט: Shutterstock
מומלצים