שתף קטע נבחר

אדלשטיין: אכנס את המליאה לאישור הקמת "ועדת החסינות" ביום שלישי הבא

יו"ר הכנסת הודיע על כינוס המליאה לדיון בבקשת החסינות של ראש הממשלה בנימין נתניהו, והצהיר: "אף שאני חולק על עמדת היועץ המשפטי לכנסת, קיימת חשיבות לקבל אותה". מקורבי נתניהו על החלטת אדלשטיין: "נופל למלכודת של השמאל והופך את הכנסת לקרקס פוליטי"

 

יולי אדלשטיין במסיבת העיתונאים (צילום: עמית שאבי)
יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין(צילום: עמית שאבי)

יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין הודיע הערב (יום א') על כוונתו לכנס ביום שלישי הבא את המליאה לאישור הקמת "ועדת החסינות", שתדון בבקשתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לקבל חסינות מפני הגשת כתבי האישום נגדו בתיקים 1000, 2000 ו-4000. עם זאת, בהודעה שפרסם הוא ציין כי "הליך הדיון בבקשת החסינות של ראש הממשלה הפך למזוהם. סיעות הבית יהפכו את דיוני ועדת הכנסת לתעמולת בחירות אסורה ובית המחוקקים יהפוך לג'ונגל. טעימה מרה מכך הורגשה בדיון שהתקיים בוועדה המסדרת לפני כמה ימים". מקורבי נתניהו הגיבו: "אדלשטיין נופל למלכודת של השמאל והופך את הכנסת לקרקס פוליטי".

 

בעקבות ההודעה של היו"ר יולי אדלשטיין:

 

בכחול לבן צפויים לקבל את החלטת יו"ר הכנסת, אף שלוח הזמנים יקשה ככל הנראה על ועדת הכנסת לקבל החלטה על החסינות לפני הבחירות ב-2 במרץ.

 

ח"כ אדלשטיין הזכיר בהודעתו כי הצהיר כבר בשבוע שעבר ש"לא יעכב ולא יזרז את הדיון" בחסינות, והוסיף: "אף שאני חולק על עמדת היועץ המשפטי לכנסת, אני סבור שכדי לשמור על אמון מוסד יו"ר הכנסת על ידי כל סיעות הבית, קיימת חשיבות לקבלה".

 

את ההחלטה לכנס את המליאה ביום שלישי הבא ולא ביום שני הסביר היו"ר אדלשטיין בכך ש"לא אאפשר במשכן הכנסת התכתשות, שבכל מקרה היא פסולה, ומהווה ביזוי בית המחוקקים. קל וחומר שלא אאפשר לקיים דיון בכנסת בנושא השנוי במחלוקת ביום השואה הבינלאומי שיחול ביום שני הבא". 

 

 

 

לאורך השבוע שעבר טענו בכחול לבן כי מאז הוגשה חוות הדעת של היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, הם אפשרו לאדלשטיין לפעול באופן ממלכתי מבלי להתערב, לאיים או להציג אולטימטום. אלא שלטענתם יו"ר הכנסת "גרר רגליים", ולכן הודיעו שאם עד יום שני מליאת הכנסת לא תכונס – הם יפעלו להחלפתו. ביום שישי פנה יו"ר הוועדה המסדרת ויו"ר סיעת כחול לבן, ח"כ אבי ניסנקורן, לעו"ד ינון בבקשה שיתערב ויכפה על אדלשטיין לכנס את המליאה. הוא הזכיר כי לאחר שאדלשטיין לא אישר מיידית את הכינוס, הוגשה כנדרש דרישה בחתימות 25 ח"כים מחמש סיעות, המהוות רוב בכנסת.

 

תהליך החסינות: מה קורה עכשיו?

אחרי האישור במליאה תתכנס ועדת הכנסת ותשמע את טענות ראש הממשלה ופרקליטיו. לרשות נתניהו עומדים כמה טיעונים שלדבריו מזכים אותו בחסינות מפני העמדה לדין: כתב האישום הוגש שלא בתום לב או בתוך הפליה, בשל ניהול ההליך הפלילי ייגרם נזק של ממש לתפקוד הכנסת או לייצוג הבוחרים או העבירה שבה הוא מואשם נעברה במסגרת מילוי תפקידו כחבר כנסת.

 

חברי הוועדה ישמעו את הטענות ולבסוף יצביעו בהצבעה גלויה אם להמליץ על הענקת חסינות או לא. אם הוועדה תחליט להעניק את החסינות, ההצבעה בנושא תעבור למליאת הכנסת – שם יצביעו כל חברי המשכן על נושא החסינות.

 

בסביבת ראש הממשלה הודיעו שברצונם להביא שורה ארוכה של עדים, דבר שיאריך את תקופת הדיונים, שלא מוגבלת לפי החוק. מנגד, בכחול לבן אומרים שהבאת עדים לדיוני הוועדה מנוגדת לחוק הקיים ורק נתניהו ועורכי דינו יוכלו לטעון בהליך. לפי כחול לבן, דיוני הוועדה צפויים להימשך בין שבועיים לשלושה.

 

בליכוד יעשו כמעט הכל כדי למרוח את הזמן והם צפויים לעתור לבג"ץ כמעט נגד כל החלטה שתעלה בדיוני הוועדה וסביבם. כבר עכשיו הודיע יו"ר סיעת הליכוד מיקי זוהר שחוות הדעת של עו"ד ינון נכונה רק לעניין הרכבת הוועדות, אך לא קבילה לעניין כינוס המליאה. לטענתו, כינוס המליאה מצוי בסמכותו של אדלשטיין ועתירה בנושא תעכב את הקמת ועדת הכנסת. 

 

ואם הוועדה לא תעניק לנתניהו חסינות? במקרה כזה, כתב האישום נגד ראש הממשלה יוגש לבית המשפט ומשפטו ייפתח באופן רשמי. עד עתה לא הוגש כתב האישום מכיוון שלא התנהל הדיון בבקשת החסינות. אם בקשת החסינות שלו תידחה, בוועדה או במליאה, הוא לא יוכל לשוב ולבקש חסינות מהכנסת הבאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין
צילום: עמית שאבי
מומלצים