שתף קטע נבחר

התקפה על אדלשטיין אחרי ההחלטה לכינוס המליאה: "זה הסוף של יולי בליכוד"

יו"ר הכנסת נתן אור ירוק לכינוס המליאה לדיון בחסינות נתניהו וספג אש מימין. "הוא מכר אותנו בזול", אמר בכיר בליכוד, "אם היה לו חלום להיות נשיא ‑ הוא איבד את התמיכה שלנו". המפלגה תחריף את מסע הלחצים: "שנה את החלטתך, אל תכנס את המליאה"

אדלשטיין ונתניהו. מתקפה בדרך (צילום: דוברות הכנסת) (צילום: דוברות הכנסת)
אדלשטיין ונתניהו. מתקפה בדרך(צילום: דוברות הכנסת)

דיוני החסינות של ראש הממשלה בנימין נתניהו אמורים לצאת לדרך בשבוע הבא, אלא שעד אז מתכוונים בכירים בליכוד להפעיל תוכנית סדורה הכוללת מכבש לחצים על יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין. המטרה: לגרום לו לשנות את ההחלטה שקיבל אתמול (א'), ולא לכנס ביום שלישי הבא את המליאה, האמורה לאשר את הקמת ועדת הכנסת שתדון בבקשת החסינות. בכך, הם מקווים, תידחה עד אחרי הבחירות ההכרעה לגבי הגשת כתב האישום נגד נתניהו בתיקים 1000, 2000 ו-4000.

 

בכיר בליכוד אמר אמש בזעם: "אם לאדלשטיין היה איזה חלום להיות נשיא, את הליכוד הוא איבד בהחלטה הזאת. אנחנו לא נתמוך בו. בליכוד גם לא יסלחו לו על זה".  

 

גורם בכיר נוסף במפלגה המשיך את אותו קו: "אדלשטיין מכר אותנו בזול. כשזה מגיע ממנו, יש לגיטימציה למהלכים של כחול לבן. הוא מתדלק את הקמפיין של כחול לבן. הוא כנראה רוצה לעשות מעשה ריבלין ולהתחנף למפלגות האחרות". וגורם אחר במפלגה הוסיף: "אם הוא לא ישנה את החלטתו, זה כנראה הסוף שלו בליכוד". 

 

בימים האחרונים היה אדלשטיין נתון ללחצים כבדים שהתבטאו בין היתר בהודעות רבות שהגיעו למכשיר הטלפון שלו, חלקן בסגנון בוטה ובדרך כלל ממספרים לא מזוהים. מן העבר השני היו אלמונים שתקפו בחריפות את התנהלותו, ואת העובדה שהודיע כבר בשבוע שעבר שאין בכוונתו לדחות את דרישת כחול לבן ולמנוע את כינוס המליאה.

 

כעת מתכוונים בליכוד להגביר את הלחץ מצד השטח של המפלגה, מתוך הערכה שיו"ר הכנסת עשוי להיכנע ללחצים, לחזור בו ולא לאפשר את כינוס המליאה. מקורבי ראש הממשלה אמרו אמש: "הוא עדיין יכול למנוע את העוול הנורא. עוד לא מאוחר לתקן".

 

בין היתר יציעו לו גורמים בליכוד להפוך את החלטתו ולנמק זאת – כפי שעשה שוב ושוב בימים האחרונים – בכך שאנשי כחול לבן צפויים להפוך את ההליך בכנסת לקרקס פוליטי. בליכוד סבורים שהסוגיה תתגלגל לפתחו של בג"ץ, ושם יוכל אדלשטיין למשוך זמן נוסף סביב שאלת סמכותו של בית המשפט להתערב בענייני הכנסת. מריחת הזמן הזו, משוכנעים במפלגה, תבטיח שלא ניתן יהיה לסיים את הדיונים לפני יום הבחירות.

 

 

עם זאת, נתניהו נערך במקביל גם לתרחיש שלפיו לא ניתן יהיה למנוע את דיוני החסינות, והוא מקיים התייעצויות בשאלה כיצד לפעול בנושא. בסביבתו יש הטוענים שהוא צריך להחרים את הדיונים. במצב זה ההליך בוועדה אמנם יתקדם מהר, אבל לטענת מקורבים לראש הממשלה התוצאה ממילא תהיה זהה, ומנתניהו ייחסך דיון מביך שיגרור את השיח בקמפיין הבחירות לנושאים שאינם נוחים לו.

 

אחרים מייעצים לו למשוך את הזמן בתוך דיוני הוועדה באמצעות מהלכים פרוצדורליים ולוודא שלא ניתן יהיה לדחות את בקשת החסינות לפני יום הבחירות. במצב זה, הדבר יהיה אפקטיבי רק אם נתניהו ינצח ויצליח להרכיב ממשלה, וגם אז לא בטוח שיהיה רוב לחסינות.

 

נתניהו עצמו טרם החליט באיזו מן הגישות לנקוט לקראת השבוע הבא. זמן קצר אחרי הודעתו של אדלשטיין אתמול אחר הצהריים, החלה המתקפה עליו מכיוון סביבתו של ראש הממשלה. מקורבי נתניהו מסרו כי "עצוב לראות כיצד אדלשטיין נופל למלכודת של השמאל, הוא מאפשר במו ידיו להפוך את הכנסת לקרקס פוליטי בזמן בחירות בכך שהוא נותן את ידו לתחבולות השמאל שמנסה להשתמש בכנסת רק כדי לנטרל את נתניהו".

 

הם הוסיפו כי "החלטתו קובעת דה פקטו שענייניו של ראש הממשלה יוכרעו פוליטית ולא באופן ענייני ומעין שיפוטי, כפי שהחוק דורש. אין חולק שהכל בידיו של יולי אדלשטיין. עוד לא מאוחר לתקן".

ציוץ טוויטר יאיר נתניהו ()
הציוץ של יאיר נתניהו

בנו של ראש הממשלה, יאיר נתניהו, היה ממלכתי הרבה פחות. בציוץ שנמחק לאחר שעה קלה הוא שיתף ידיעה מלפני כחודשיים על מעורבות כביכול של אדלשטיין בפוטש נגד אביו, והוסיף: "אבא של אשתו הוא לאוניד נבזלין. אוליגרך שמבוקש על *רצח* ברוסיה, והבעלים של עיתון 'הארץ'. רק בזכות הכסף הרב שהוא מזרים לעיתון העיתון לא פושט רגל".

 

בכחול לבן צפויים לקבל את החלטת יו"ר הכנסת, אף שבכל מקרה לוח הזמנים יקשה ככל הנראה על ועדת הכנסת לקבל החלטה על החסינות לפני הבחירות ב-2 במרץ. בני גנץ אמר בתגובה להודעה: "נתניהו ביקש דיון בחסינות – נתניהו יקבל. נמנע מקואליציית החסינות הקיצונית להמשיך ולדרדר את ישראל אך ורק למען האינטרסים האישיים של נתניהו. חייבים להתקדם".

 

ח"כ רויטל סויד (העבודה-גשר-מרצ) תקפה את אדלשטיין ואמרה שהוא מסייע לנתניהו למסמס את הדיון בחסינות: "קביעת הדיון במליאה לשלישי הבא כובלת את כל המערכת, במודע, לסד זמנים לחוץ. הוא בחר לכבד באופן מוגבל ביותר את הכרעת הרוב הדמוקרטית בכנסת. כך או כך, אנחנו נקיים את ההליך באופן הוגן ויעיל, ונביא אותו לכדי סיום עוד בכנסת הזו, בטווח זמן ראוי לפני הבחירות. אזרחי ישראל זכאים ללכת לקלפי כשהם יודעים אם המועמד-נאשם נתניהו יעמוד לדין בבית משפט".

 

תהליך החסינות: מה קורה עכשיו?

אחרי האישור במליאה תתכנס ועדת הכנסת ותשמע את טענות ראש הממשלה ופרקליטיו. לרשות נתניהו עומדים כמה טיעונים שלדבריו מזכים אותו בחסינות מפני העמדה לדין: כתב האישום הוגש שלא בתום לב או בתוך הפליה, בשל ניהול ההליך הפלילי ייגרם נזק של ממש לתפקוד הכנסת או לייצוג הבוחרים או העבירה שבה הוא מואשם נעברה במסגרת מילוי תפקידו כחבר כנסת.

 

חברי הוועדה ישמעו את הטענות ולבסוף יצביעו בהצבעה גלויה אם להמליץ על הענקת חסינות או לא. אם הוועדה תחליט להעניק את החסינות, ההצבעה בנושא תעבור למליאת הכנסת – שם יצביעו כל חברי המשכן על נושא החסינות.

 

בסביבת ראש הממשלה הודיעו שברצונם להביא שורה ארוכה של עדים, דבר שיאריך את תקופת הדיונים, שלא מוגבלת לפי החוק. מנגד, בכחול לבן אומרים שהבאת עדים לדיוני הוועדה מנוגדת לחוק הקיים ורק נתניהו ועורכי דינו יוכלו לטעון בהליך. לפי כחול לבן, דיוני הוועדה צפויים להימשך בין שבועיים לשלושה.

 

בליכוד יעשו כמעט הכל כדי למרוח את הזמן והם צפויים לעתור לבג"ץ כמעט נגד כל החלטה שתעלה בדיוני הוועדה וסביבם. כבר עכשיו הודיע יו"ר סיעת הליכוד מיקי זוהר שחוות הדעת של עו"ד ינון נכונה רק לעניין הרכבת הוועדות, אך לא קבילה לעניין כינוס המליאה. לטענתו, כינוס המליאה מצוי בסמכותו של אדלשטיין ועתירה בנושא תעכב את הקמת ועדת הכנסת.

 

ואם הוועדה לא תעניק לנתניהו חסינות? במקרה כזה, כתב האישום נגד ראש הממשלה יוגש לבית המשפט ומשפטו ייפתח באופן רשמי. עד עתה לא הוגש כתב האישום מכיוון שלא התנהל הדיון בבקשת החסינות. אם בקשת החסינות שלו תידחה, בוועדה או במליאה, הוא לא יוכל לשוב ולבקש חסינות מהכנסת הבאה.

פורסם לראשונה 19/01/2020 22:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
נתניהו ואדלשטיין
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים