שתף קטע נבחר

האישה העשירה באפריקה גזלה הון מהמדינה

ההון של איזבל דוש סנטוש, יזמית ובתו של נשיא אנגולה לשעבר, מוערך ב-2.2 מיליארד דולר. לפי מסמכים שהודלפו, את רוב הכסף היא גזלה מחברות בבעלות המדינה בעסקאות מפוקפקות. דוש סנטוש מכחישה וטוענת שהנשיא הנוכחי מתנכל לה. ברקע: האפשרות שתרוץ נגדו בבחירות

מסמכים שהודלפו חושפים איך האישה העשירה באפריקה, ובתו של נשיא אנגולה לשעבר, צברה את הונה על ידי מעשי שחיתות וניצול המדינה שלה. בשנים שבהן האב ז'וז'ה אדוארדו דוש סנטוש היה בשלטון קיבלה הבת איזבל גישה לעסקאות נפט, יהלומים, קרקעות, תקשורת ונדל"ן.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

יותר מ-700 אלף מסמכים שהודלפו על האמפרייה של המיליארדרית הועברו לארגון התחקירים הבינלאומי ICIJ. כלי תקשורת מובילים כמו ניו יורק טיימס, גרדיאן ו-BBC פרסמו אותם. המסמכים מראים איך דוש סנטוש ובן זוגה, אספן האמנות סינדיקה דוקולו, קיבלו אישור לקנות נכסים בעלי ערך ששייכים למדינה בשורת עסקאות מפוקפקות.

איזבל דוס סנטוס (צילום: רויטרס)
איזבל דוש סנטוש(צילום: רויטרס)
 

אחת הפרשות הבולטות היא המעורבות של דוש סנטוש בחברת הנפט הלאומית "סונאנגול". כשדוש סנטוש הייתה היו"ר של החברה "סונאנגול" מכרה לדוקולו את מה שהפך לנכס החשוב ביותר של הזוג: חלק מתאגיד הנפט הפורטוגלי "גאלפ", שכיום שווה 750 מיליון אירו. במקרה אחר אישרה דוש סנטוש להעביר לחברות ייעוץ סכום של 115 מיליון דולר. הכסף עבר דרך חברה בדובאי שנשלטת על ידי מקורביה של אשת העסקים.

 

פרשה אחרת עוסקת בקשר של דוש סנטוש ודוקולו לחברה הממלכתית לסחר ביהלומים, "סודיאם". לפי המסמכים דוקולו חתם עם "סודיאם" על חוזה, שקבע שהם יהיו שותפים שווים ברכישת מניות בחברת יהלומים שווייצרית. בפועל התמונה הייתה שונה: המסמכים מראים ש-18 חודשים אחרי ביצוע העסקה השקיעה "סודיאם" 79 מיליון דולר, ודוקולו רק 4 מיליון. הוא גם יצא ברווח: "סודיאם" תגמלה אותו ב-5 מיליון אירו על התיווך בעסקה.

איזבל דוס סנטוס (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

ההון של דוש סנטוש בת ה-46 מוערך ב-2.2 מיליארד דולר. האמפריה שלה חולשת על תחומים רבים: בנקים, תקשורת, טלוויזיה, יהלומים, אלכוהול, מרכולים ונדל"ן. האישה שמכונה באנגולה "הנסיכה" הכחישה שהיא התעשרה בזכות שחיתות או נפוטיזם.

 

דוש סנטוש טוענת שההאשמות נגדה שקריות לחלוטין, ושמדובר בציד מכשפות של הממשלה. היא ואביה הכחישו שהם התעשרו על חשבון הציבור, במדינה שעשירה במשאבי טבע. האב ז'וז'ה אדוארדו דוש סנטוש פרסם הצהרה שבה נכתב: "לא העברתי לעצמי, או למישהו אחר, כסף של המדינה".

איזבל דוס סנטוס (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

איזבל דוס סנטוס (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

ז'וז'ה אדוארדו דוש סנטוש שלט באנגולה במשך 38 שנה. בספטמבר 2017 פרש מתפקידו. הנשיא הנוכחי, ז'ואאו לורנסו, מתאמץ להרחיק את משפחתו של הנשיא לשעבר מעמדות מפתח. הוא פיטר את איזבל מתפקידה כיו"ר "סונאנגול". כיום חיה איזבל עם בן זוגה בבריטניה. עוד לפני פרסום המסמכים פתחה אנגולה בחקירה נגד דוש סנטוש ובן זוגה.

 

ב-31 בדצמבר הנכסים של דוש סנטוש, של דוקולו ושל מקורב לזוג הוקפאו. אנגולה הקפיאה את הנכסים בעקבות האשמות שהם העבירו יותר ממיליארד דולר מחברת "סונאנגול" ומחברת "סודיאם" לחברות שבהן יש להם מניות. דוש סנטוש אמרה שמדובר בניסיון למחוק את המורשת של אביה, ולהסיח את הדעת מהכשלים של הממשלה החדשה.

אנגולה הנשיא לשעבר חוזה אדוארדו דוס סנטוס (צילום: AFP)
האב, הנשיא לשעבר ז'וז'ה אדוארדו דוש סנטוש(צילום: AFP)
 

ביום חמישי פורסם שאיזבל מתעניינת בריצה לנשיאות אנגולה, למרות הקפאת הנכסים וההאשמות שלקחה יותר ממיליארד דולר מכספי המדינה. זו הייתה הפעם הראשונה שהיא מביעה עניין בכניסה לחיים הפוליטיים. כשנשאלה בראיון לערוץ הפורטוגלי RTV אם תתעניין בתפקיד הנשיאה בבחירות 2020 אמרה: "זה אפשרי".

 

דמותה של דוש סנטוש מעוררת באנגולה רגשות מעורבים. חלק מהאזרחים מתייחסים אליה בתור יזמית מעוררת הערצה, אך אחרים אומרים שהיא מסמלת את השחיתות באפריקה, ומבקרים את אורח החיים הראוותני שלה – בזמן שאזרחי המדינה מתקיימים משני דולר ליום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
איזבל דוש סנטוש
צילום: רויטרס
מומלצים