שתף קטע נבחר

"תמונות חדשות יוכיחו: דמיאניוק היה בסוביבור"

ג'ון דמיאניוק הורשע בסיוע לרצח 28 אלף יהודים במחנה סוביבור בפולין. הוא הכחיש שהיה במחנה. מוזיאון בברלין יחשוף תמונות שלטענתו מוכיחות שפושע המלחמה הנאצי היה שם

ארכיון של מוזיאון בברלין יפרסם תמונות שטרם נחשפו של פושע המלחמה הנאצי ג'ון דמיאניוק. אותן תמונות, כך טוענים במוזיאון, יוכיחו שדמיאניוק היה במחנה ההשמדה סוביבור – טענה שהכחיש כל השנים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

במשפט בגרמניה ב-2011 הורשע דמיאניוק בסיוע לרצח 28 אלף יהודים במחנה סוביבור בפולין, כשהיה שומר במחנה. דמיאניוק ערער ומת בבית החולים בזמן הערעור. הוא היה בן 91.

 

הארכיון במוזיאון "הטופוגרפיה של הטרור" בברלין מסר שתמונותיו של דמיאניוק הן חלק מאוסף של 350 תמונות ממחנה סוביבור. התמונות הן מהעיזבון של קצין ה-SS לשעבר יוהאן נימן, שנהרג במרד אסירים בסוביבור ב-1943.

דמיאניוק במשפט (צילום: דוד רובינגר)
דמיאניוק במשפט בישראל(צילום: דוד רובינגר)
 

"האוסף של נימן מרחיב את הידע שלנו על 'מבצע ריינהרד', הרצח של 1.8 מיליון יהודים במחנות סוביבור, בלז'ץ וטרבלינקה", נמסר בהצהרת מוזיאון "הטופוגרפיה של הטרור" בברלין. התמונות יופיעו בספר שייצא בקרוב ויפורסמו בברלין ב-28 בינואר.

 

דמיאניוק נולד באוקראינה ב-1920. אחרי מלחמת העולם השנייה עבר לארה"ב. ב-1986 עמד למשפט בירושלים בטענה שהיא "איוון האיום" מטרבלינקה. עונש המוות שנגזר עליו בוטל ב-1993 אחרי ערעור לבית המשפט העליון.

 

ב-2002, בעקבות ראיה שחשפה שדמיאניוק שירת במחנות אחרים, ביטלה ארה"ב את האזרחות שלו – בגלל ששיקר על עברו בזמן המלחמה. הוא הוסגר לגרמניה ב-2009, ובהמשך נידון לחמש שנות מאסר. התובעים טענו שהוא היה אחד מאלפי האסירים הסובייטים שהנאצים אימנו במחנה טרווניקי, לפני ששלחו אותם לסוביבור. הטענה התבססה על תעודת זהות שהנפיק ה-SS בטרווניקי לאוקראיני בשם איוון דמיאניוק, שמו המקורי של ג'ון דמיאניוק.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נטפליקס
ג'ון דמיאניוק
צילום: נטפליקס
מומלצים