שתף קטע נבחר

מנהיגי העתיד

שבעה סטודנטים, פעילים חברתיים בולטים, השתתפו בסמינר מעצים בלונדון במסגרת "תוכנית פיס לפיתוח מנהיגות ויזמות חברתית". "הסמינר גרם לי להבין שלא משנה כמה אני עושה, אני צריך להמשיך לעשות עוד, כל הזמן", מספר אחד המשתתפים. "חזרתי עם הרבה כלים ומוטיבציה ואני כבר מקיצה מיזמים חדשים", מספרת חברתו. ההרשמה למחזור השני של התוכנית נמצאת בעיצומה

בשיתוף מפעל הפיס

 

אייר ביתאי (25) היא כנראה אחת הנשים הצעירות הכי עמוסות שתכירו. ביתאי התחילה להתנדב למען הקהילה עוד כשהייתה תלמידת תיכון וחברה בתנועת הצופים. כיום היא סטודנטית לממשל וחברה עם התמחות בתקשורת פוליטית ב"אקדמית תל-אביב-יפו", שגרירה בתוכנית "שגרירי רוטשילד" ומתנדבת בארגון Helpapp, שמוציא משלחות הומניטאריות למדינות עולם שלישי.

 

לפני שנתיים החליטה ביתאי שהיא לוקחת על עצמה להוביל משלחת התנדבותית מהמכללה. מתוך סך הנרשמים, 21 זכו לטוס לטנזניה, שם התנדבו בבית ספר ובבית יתומים, שיפצו, הקימו גינת משחקים, ספרייה, ואף בנו תשתית מים לטובת שירותים - שלא היו שם בעבר. את ההתנדבות בקהילה היא מקיימת כבר שלוש שנים, כחלק מתנאי מלגת הלימודים שקיבלו היא ואלפי סטודנטים נוספים ממפעל הפיס. הרעיון מאחורי היוזמה: להפוך את הסטודנטים למחוללי שינוי בתחומי החברה והרווחה, עם דגש על הפריפריה.

 

בשנה שעברה נוסף למיזם עוד נדבך: "תוכנית פיס לפיתוח מנהיגות ויזמות חברתית". מדובר במיזם המתקיים בשיתוף מרכז השלטון המקומי, מרכז המועצות האזוריות והמועצה הישראלית להתנדבות. אל התוכנית מתקבלים מלגאים מצטיינים שבולטים בתחום המעורבות החברתית. ב-2019 זכו שבעה מהם להשתתף בסמינר מנהיגות ויזמות חברתית בלונדון. השנה הורחב הפרויקט ל-20 סטודנטים, שישתתפו בתוכנית מנהיגות מלאה - שהסמינר בלונדון יהיה השיא שלה.

 

"הנסיעה לאנגליה כללה הרבה מפגשים עם הקהילה המקומית", מספרת ביתאי, "בלונדון יש פעילות חברתית ענפה ואנחנו לקחנו חלק בפעילויות ונחשפנו למודלים שארגונים שונים עובדים איתם. למדנו איך לממש רעיונות חברתיים שעולים לנו לראש ולהביאם לידי ביטוי. אני, לדוגמה, מתמחה בעולם שלישי, והפגישו אותי עם ארגון שעושה ממש מה שאני עושה בארץ. זו הייתה אחת מנקודות השיא שלי. קיבלתי הרבה כלים, שנתנו לי מוטיבציה גדולה לחזור לארץ ולהקים עוד מיזמים. כיום אני מקדמת מיזם לנשים אחרי חופשת לידה דרך עמותת 'עבודה שווה'".

 

"לי הסמינר נתן את הכלים לשלב את העולם החברתי יחד עם העולם המקצועי והעסקי" מסביר יהונתן חבר (29), הלומד לשנת השלמה בראיית חשבון. חבר גר בלוד כבר שלוש שנים כחלק מעמותת "איילים", מרכז את מרכז הלמידה בעיר - שמעניק לילדי לוד בכיתות א'-י"ב עזרה בשיעורי בית, חונך ילדים מרקע סוציו-אקונומי נמוך, מלמד עברית ומתנדב בכל שנה במחנה שניידר, שם הוא חונך ילדים נפגעי כוויות עור.

משתתפי הסמינר בשנה שעברה ומארחיהם: עומדים (מימין): מירב לוי, ג'ון מיץ', מאור אדרי, ארז גרניט, אייר ביתאי ואיקה באוארס. יושבים: שלי כהן, נטלי יגר-שטרית, אביעד טל, אפיק זרחי ויהונתן משה חבר
משתתפי הסמינר בשנה שעברה ומארחיהם: עומדים (מימין): מירב לוי, ג'ון מיץ', מאור אדרי, ארז גרניט, אייר ביתאי ואיקה באוארס. יושבים: שלי כהן, נטלי יגר-שטרית, אביעד טל, אפיק זרחי ויהונתן משה חבר
 

"אני חושב שכיום לא כולם מעריכים את האנשים הקטנים שעושים משהו בשביל מישהו אחר. הפרויקט היה אות ההערכה לי ולחברים שלי, שמתעסקים בעשייה חברתית", הוא מסביר, "אחד הדברים שאני מתחיל להניע כתוצאה מההשראה שספגתי בסמינר הוא קידום 'האב' - חממה של יזמות חברתית, שתהיה מסובסדת על ידי חברות פרטיות וציבוריות. כל חברה תשלח נציג לוועדה של ה'האב', וזו תבחן את הפרויקטים שהיא תרצה לממן. זה יהיה מודל חדש לעשייה כחברתית, בשונה מעמותה, וכל הצדדים ירוויחו ממנו".

 

"הסמינר היה חוויה מדהימה בשבילי, במיוחד מאחר שהמקום היחיד שהתנדבתי בו אי פעם היה טבריה", מספרת שלי כהן (28), סטודנטית למדעי ההתנהגות במכללה אקדמית כנרת. כהן חברה בקהילת הסטודנטים "תוצרת הארץ" בטבריה, ובמסגרתה היא הקימה מועדונית לילדים שמגיעים מרקע סוציו-אקונומי קשה. בימים אלה היא עובדת על הקמת פאב קהילתי לסטודנטים בטבריה. את ההשראה לכך היא שאבה מהסמינר.

 

"הייתה שם מישהי שפתחה מסעדה טבעונית חברתית בימים שעוד היה מדובר בז'אנר מאוד נישתי", מספרת כהן, "היא סיפרה לי על הקשיים בפתיחת עסק מהסוג הזה, על כך שלקח המון זמן עד שהוא תפס תאוצה והפך למה שהוא היום. במשך כל השיחה היא הייתה כל כך נינוחה ורגועה, והיה תענוג לראות את זה. אנחנו פותחים כאן בטבריה פאב חברתי ראשון מסוגו, ובזכות בעלת המסעדה הטבעונית בלונדון אני מרגישה הרבה יותר מוכנה, יודעת לצפות את הקשיים שעלולים ללוות את הפתיחה - אבל גם יודעת איך זה נראה כשצולחים אותם".

 

אביעד טל (26), סטודנט להנדסה אזרחית באוניברסיטת אריאל, מתנדב זו השנה הרביעית ב"פרויקט שילוב", אשר מטרתו לשלב סטודנטים על הרצף האוטיסטי באקדמיה. במשך שלוש שנים גר טל עם קובי - צעיר על הרצף האוטיסטי. הוא חנך אותו בכל מה שקשור להתנהלות יומיומית, מגורים משותפים, קניות, בישולים, יצירת קשרים חברתיים ואפילו שמירה על מראה חיצוני מטופח. כיום, כשטל כבר נשוי וגר עם אשתו, הוא וקובי נשארו חברים טובים וטל ממשיך לחנוך סטודנטים נוספים.

 

"העבודה הקשה וההשקעה לאורך הזמן גרמו לכל תהליך להיות משמעותי, לשמח אותי ואותו, ולגרום לי לרצות להישאר במערכת היחסים הזו, שמניבה פירות חיוביים מתוך תקשורת טובה וחברות אמיתית", הוא אומר, "לא דמיינתי שאוכל להישאר בפרויקט כל כך אינטנסיבי תקופה ארוכה כזאת, וזה פשוט מדהים".

 

הביקור בלונדון גרם לו לחשוב בפעם הראשונה על "היום שאחרי" מבחינת הסטודנטים שהוא חונך. "הסמינר העצים אותי וגרם לי להבין שלא משנה כמה אני עושה, אני צריך להמשיך לעשות עוד, כל הזמן. הבנתי שאני רוצה ליצור המשכיות. הסטודנטים על הרצף מסיימים תואר, רובם אפילו בהצטיינות, אבל מה קורה ביום שאחרי? בלונדון הבנתי שאני חייב להבין איך לעזור להם להשתלב בעולם התעסוקה בצורה נכונה יותר. אני עובד על זה, אבל ברור לי שכדי שזה יקרה צריך שתהיה סובלנות רבה יותר מהסובבים".

 

"אנחנו מעניקים השנה כ-30,000 מלגות, שמייצרות מיליוני שעות התנדבות מתוך הקהילה ולמען הקהילה", אמר יו"ר מפעל הפיס, רו"ח אביגדור יצחקי, "השקעה בהון האנושי מהווה נדבך מרכזי בחזון שלנו, וברוח זאת פותחה תוכנית המנהיגות והיזמות החברתית. התוכנית מיועדת לסטודנטים בעלי רצון עז להשפיע על הסביבה, ליזום מהלכים בתחום החברתי ולהפוך את החברה הישראלית לטובה יותר".

 

חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות, הוסיף: "פרויקט המלגות בכללותו משנה את פני החברה בישראל. המלגאים מקבלים את הסיוע לו הם נדרשים כדי להצליח בלימודים הגבוהים, בעוד שהם תורמים חזרה לקהילה הרבה מעבר למה שקיבלו".

 

ניתן להגיש מועמדות לתכנית עד 26.01.2020 בשעה 17:00. להרשמה חפשו ברשת "תוכנית פיס לפיתוח מנהיגות ויזמות חברתית"

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף מפעל הפיס

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים