שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

נשיא גרמניה ביד ושם: "לא למדנו לקח, השנאה מתפשטת"

נשיא גרמניה נאם בפורום השואה העולמי בירושלים ואמר כי "הלוואי שיכולתי לומר שלמדנו את הלקח אחת ולתמיד, אבל אני לא יכול". פוטין: "משתפי הפעולה גרועים יותר מהנאצים". פנס: "נאספנו כאן כדי לומר 'לעולם לא עוד'". מקרון: "האנטישמיות שוב מרימה את ראשה"

 

 
 

עשרות מנהיגים מרחבי העולם השתתפו היום (ה') בפורום השואה העולמי בירושלים. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר בנאומו: "משתפי הפעולה גרועים יותר מהנאצים". באירוע נאם גם נשיא גרמניה פרנק וולטר שטיינמאייר - שאמר: "אני עומד כאן ניצב מולכם כנשיא גרמניה ועליי המשא ההיסטורי הכבד של האשמה. הלוואי ויכולתי להגיד שלמדנו את הלקח, אבל אני לא יכול לומר זאת כאשר השנאה מתפשטת". ynet העביר את האירוע בשידור ישיר.

 

הנשיא הרוסי אמר בנאומו: "אנו זוכרים את כל קורבנות הנאצים, בהם שישה מיליון יהודים שנספו במחנות ההשמדה והמוות. השואה הייתה ועודנה הפצע העמוק שלנו. זוהי טרגדיה שאנו נזכור לעד. לפני נסיעתי לירושלים גיליתי מסמכים אמיתיים, דיווחים של חיילי הצבא האדום לאחר שחרור אושוויץ. רבים מהם נכתבו בכתב על ידי חיילים וקצינים של הצבא האדום ביום השני והשלישי לאחר שחרורו של המחנה. המסמכים האלה מתארים את ההלם שפקד אותם. העדויות האלה מעוררות כאב".

 

"פשעי הנאצים, הפעילות המחושבת שלהם, כפי שהם קראו לזה ה'פתרון הסופי של הבעיה היהודית', היא למעשה אחת מנקודות השפל בתולדות האנושות", הוסיף פוטין. "יש לזכור שהיו משתפי פעולה למעשים הנוראים האלה ואכזריותם עלתה על האכזריות הנאצית. במפעלי המוות של מחנות ההשמדה עבדו לא רק הנאצים, אלא גם משתפי הפעולה שלהם ממדינות רבות באירופה".

 

ולדימיר פוטין בפורום השואה העולמי ביד ושם (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
ולדימיר פוטין בפורום השואה העולמי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

 

נשיא רוסיה הוסיף: "היום אנו זוכרים את כל קורבנות הנאצים, בהם שישה מיליון יהודים שנספו במחנות ההשמדה, מתוכם 40 אחוזים הם אזרחי ברית המועצות לשעבר. לכן, השואה הייתה ועדיין הפצע העמוק שלנו. זוהי טרגדיה שנזכור לעד. פשעי הנאצים, הפעילות המחושבת שלהם - כפי שהם קראו לה 'הפתרון הסופי של הבעיה היהודית' - היא למעשה אחד הדפים הנוראים של תולדות האנושות. יש לזכור שהיו משתפי פעולה למעשים הנוראי האלה ואכזריותם עלתה על האכזריות הנאצית".

 

מוקדם יותר, בהצהרה שנשא בתום הפגישה עם נתניהו, התייחס פוטין לסוגיית שחרור נעמה יששכר ולפגישה עם אמה יפה: "זה ברור שנעמה יוצאת ממשפחה מאוד טובה. היום תבקר את נעמה מי שאחראית על שמירת זכויות האדם ברוסיה. אמה מאוד מרגשת ותומכת בבת שלה. אמרתי לה ואגיד זאת שוב - הכול יהיה בסדר". 

בנימין נתניהו עפ נשיא רוסיה ולדימיר פוטין טקס חניכה אנדרטה גן סאקר ירושלים (צילום: רויטרס)
פוטין ונתניהו חונכים את אנדרטת לנינגרד(צילום: רויטרס)

לאחר הפגישה עם נתניהו הגיע פוטין לגן סאקר בירושלים וחנך איתו את אנדרטת נר הזיכרון המוקדשת לגבורתם של תושבי לנינגרד ומגיניה במהלך המצור במלחמת העולם השנייה. האנדרטה היא פסל נחושת בגובה 8.5 מטרים עם אלמנט ברונזה יצוק המייצג את להבת הנר. תנועת הלהבה מושגת באמצעות ספירלה המוארת בשעות הלילה ליצירת אפקט מיוחד של נר-תמיד בוער. על פי הערכות שונות, בין 600 אלף ל-1.5 מיליון תושבים בלנינגרד נספו במהלך 900 ימי המצור בעיר הנצורה, ביניהם, עשרות אלפי יהודים.

 

נשיא גרמניה: "לא למדנו לקח, השנאה מתפשטת"

נשיא גרמניה פרנק וולטר שטיינמאייר פתח את נאומו בברכת שהחיינו ובכמה משפטים בעברית: "זו מתנה ומעשה של חסד לאפשר לי לשאת בפניכם דברים כאן ביד ושם, ביום הזה". לאחר מכן הוא המשיך באנגלית ולא בגרמנית כדי לכבד את ניצולי השואה: "75 שנה אחרי שחרור אושוויץ אני ניצב מולכם כנשיא גרמניה, עומד כאן ויש עליי את המשא ההיסטורי הכבד של האשמה. עם זאת, באותו הזמן ליבי מלא בהכרת תודה על הידיים של אותם השורדים אשר מושטות כלפינו".

 

 

הוא הוסיף: "הלוואי שהייתי יכול לומר שאנו הגרמנים למדנו את הלקח אחת ולתמיד, אבל אני לא יכול לומר זאת כאשר השנאה מתפשטת. איני יכול לומר זאת כאשר יורקים על ילדים יהודים בחצרות בתי הספר. ואיני יכול לומר זאת כאשר רק דלת עץ עבה מונעת מטרוריסט ימני-קיצוני לעשות מרחץ דמים בבית הכנסת בעיר הלה ביום הכיפורים".

פרנק-ואלטר שטיינמאייר נשיא גרמניה בפורום השואה העולמי ביד ושם (צילום: אלכס קולומיסקי)
נשיא גרמניה ביד ושם. "לא יכול לומר שלמדנו את הלקח"(צילום: אלכס קולומיסקי)

הנשיא הגרמני אמר עוד בנאומו: "אש התמיד הבוערת ביד ושם אינה נכבית לעולם, אחריות גרמניה אינה פגה. אנו רוצים לעמוד באחריות הזאת, זה אמור להיות קנה המידה שלנו. גרמניה תוכל לעמוד במה שהיא רוצה להיות, רק אם תכיר באחריותה ההיסטורית. אנחנו נלחמים באנטישמיות, אנחנו מתנגדים מול רעל הלאומניות, אנחנו מגנים על החיים היהודיים, אנחנו עומדים לצד ישראל. אני מחדש את הבטחתי בפני העולם, ואני יודע שאנחנו לא לבד". 

  

פנס: "נאספנו בירושלים כדי לומר 'לעולם לא עוד'"

במהלך הכינוס המרכזי של פורום השואה נאם גם סגן נשיא ארה"ב מייק פנס: "היום אנו מתאבלים זוכרים את השמות והפנים של ששת מיליון היהודים שנרצחו בשואה. אנו מצדיעים לאלו ששרדו וראו את הרוע ומכבדים את זכרון כוחות בעלות הברית ששחררו את יבשת אירופה מעריצות". פנס הוסיף: "אנו מוקירים גם את הגיבורים הלא-יהודים שהצילו חיים, את חסידי אומות העולם, שפעלו בעידן של אדישות. בעידן של פחד - הם הראו אומץ". 

 

 

סגן הנשיא האמריקני תיאר את רשמיו מהביקור שערך במחנה ההשמדה בפולין: "אי אפשר ללכת על אדמת אושויץ בלי להתמלא ברגש וצער. אי אפשר לראות את ערימות הנעליים, תאי הגזים, הקרמטוריום, קרון הרכבת, אל מול שערי המחנה, והתמונת של גברים נשים וילדים נשלחים למותם, בלי לשאול, איך יכלו".

 

"היום", הוסיף פנס, "אנו זוכרים לא רק את שחרור אושוויץ, אלא גם את ניצחון החופש, עם שהוחזר למקומו הנכון בין האומות. אנו זוכרים את הלילה הארוך של העבר, הניצולים והפנים של אלה שאיבדנו. היום אנו נאספים, כמעט 50 אומות, בירושלים, לומר בקול אחד: 'לעולם לא עוד'".

 

הנסיך צ'ארלס: "הלקחים מהשואה רלוונטיים גם היום"

יורש העצר הבריטי, הנסיך צ'ארלס, ייצג את הממלכה המאוחדת באירועי פורום השואה הבינלאומי. צ'ארלס אמר בנאומו: "כמעט חיים שלמים עברו מאז אימת השואה על אירופה, ואלו שחוו אותה הולכים ומתמעטים. לכן עלינו להבטיח שסיפוריהם יחיו הלאה, שיידעו ויבינו אותם בכל דור. אסור שהשואה תהפוך לעובדה בהסטוריה, עלינו לעולם לא להפסיק להזעדעזע, החוויה של אלה שעבור אותה צריכה תמיד להדריך ולהזהיר אותנו. הלקחים מהשואה רלוונטיים גם היום".

 

 

הנסיך צ'ארלס הוסיף: "השואה היתה טרגדיה יהודית נוראית אבל גם טרגדיה אנושית אוניברסלית, אחת שתוכל לחזור אם לא נלמד את הלקחים. ביום הזה, במקום הזה, ולזכר מיליוני ההרוגים בשואה, בואו נתחייב מחדש לסובלנות וכבוד, ולהבטיח שאלו שחיו דרך החשיכה הזאת יהיו אור לאומות ולדורות הבאים".

 

הוא התייחס למשפחתו, שהצילה יהודים בתקופת השואה: "אני קיבלתי השראה ממעשיה הלא-אנוכיים של סבתי, הנסיכה אליס מיוון, שהצילה משפחה יהודית באתונה הכבושה כשהחביאה אותם בביתה. לזכר סבתי, שקבורה בהר הזיתים, יש עץ נטוע על שמה ביד ושם והיא נחשבת לאחת מחסידי אומות העולם. עובדה שנותנת לי ולמשפחתי גאווה גדולה".

 

מקרון: "האנטישמיות היא לא בעייתם של היהודים"

נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר כי "האנטישמיות שבה ומרימה את ראשה. אלימה, תוקפנית, היא כאן. יחד איתה חוסר סובלנות, גזענות ושנאת זרים. האנטישמיות היא לא בעייתם של היהודים, לא. זו בראש בראשונה בעייתם של האחרים. משום שבכל פעם בהיסטוריה שלנו האנטישמיות קדמה להתמוטטות של הדמוקרטיות ולחוסר היכולת לקבל את האחר. זה תמיד הביטוי הראשון להדרת האחר. בכל מקום בו מופיע ההאנטישמיות כל סוגי הגזענות פורחים".  

 

 

 

עמנואל מקרון בפורום השואה העולמי ביד ושם (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
עמנואל מקרון בפורום השואה העולמי ביד ושם(צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

מקרון הוסיף: "השואה אינה יכולה להיות בגדר היסטוריה שניתן לשחק עימה, לעוות אותה, לקרוא אותה כך או אחרת. לא, יש צדק ויש היסטוריה עם הוכחות. לאיש אין זכות להעלות את זכרם של המתים כדי להצדיק כביכולאיזושהי שנאה בת זמננו, משום שכל אלה שנרצחו מחייבים אותנו לאמת, לדבוק באמת, לדבוק בזיכרון וגם בדו-שיח ובידידות".

 

נתניהו: "לפני 80 שנה העולם הפנה את גבו אלינו"

באירוע נאם גם ראש הממשלה בנימין נתניהו. בדבריו אמר: "ישראל אסירת תודה לנצח על ההקרבה האדירה שנעשתה על-ידי בעלות הברית להביס את הנאצים ולהציל את הציוויליזציה המשותפת שלנו. ללא ההקרבה הזאת - לא היו ניצולים היום", הוסיף נתניהו. "ובכל זאת אנחנו זוכרים גם שלפני 80 שנה, כשהעם היהודי עמד בפני השמדה, העולם הפנה את גבו אלינו והשאיר אותנו לגורל אכזרי ביותר. עבור רבים, אושוויץ הוא הסמל של הרוע, הוא בהחלט זה. עבור העם היהודי, אושוויץ הוא יותר מסמל הרוע האולטימטיבי. הוא גם הסמל האולטימטיבי של העוצמה היהודית. זהו השילוב של מה שיכול לקרות כשלאנשינו אין קול, אין אדמה, אין מגן. היום יש לנו קול, יש לנו ארץ ויש לנו מגן".

 

נתניהו המשיך: "העם היהודי למד את לקחי השואה: תמיד לקחת ברצינות את האיומים של אלו שמבקשים להשמידנו, להתעמת עם איומים כשהם קטנים ומעל הכל - למרות שאנחנו מאוד מאוד מעריכים את תמיכת ידידינו - שתמיד יהיה לנו הכוח להגן על עצמנו בעצמנו. למדנו שישראל צריכה תמיד להישאר אדון לגורלה".

 

טקס יום השואה פורום השואה ביד ושם (צילום: EPA)
נתניהו ביד ושם(צילום: EPA)

ראש הממשלה אמר עוד כי הוא "מודאג שעדיין לא ראינו עמדה מאוחדת נגד המשטר הכי אנטישמי בעולם, שמבקש לפתח נשק גרעיני ולהשמיד את המדינה היהודית. ישראל מצדיעה לטראמפ ופנס על העמידה מול הדיקטטורה של איראן שמדכאת את עמה ומאיימת על שלומו וביטחונו של העולם כולו. כראש ממשלת ישראל אני מתחייב שהמילים 'לעולם לא עוד' לא יהיו סיסמה ריקה מתוכן, אלא ציווי מתמיד לפעולה. עם ציווי זה נמשיך את מסע התקומה המופלא של עמנו".

 

ריבלין: "כבוד האדם והחירות עלו בעשן המשרפות באושוויץ"

את הכינוס המרכזי של פורום השואה העולמי פתח נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין. הנשיא אמר: "אל מול האנטישמיות והגזענות, אל מול כוחות רדיקליים שמפיצים כאוס וחורבן, שנאה ופחד. עלינו לעמוד יחד כחומה בצורה לכבוד האדם, לכבוד האנושיות. העם היהודי הוא עם זוכר. אנחנו זוכרים לא מתוך תחושת עליונות, אנחנו זוכרים לא כדי להתבוסס בזכרון הזוועה או בתחושת צדק עצמי; אנחנו זוכרים כי אנחנו מבינים שאם לא זוכרים - ההיסטוריה חוזרת".

טקס יום השואה פורום השואה ביד ושם (צילום: אלכס קולומויסקי)
פוטין וריבלין(צילום: אלכס קולומויסקי)

ריבלין הדגיש: "לא רק בני אדם נשרפו בכבשני אושוויץ. כבוד האדם, החירות, הסולידריות האנושית - כל אלה עלו בעשן המשרפות. גרמניה הנאצית ניסתה להשמיד את העם היהודי מתוך תפיסה של 'גאולת העולם מן היהודים', אבל תורת הגזע עלתה בחייהם של למעלה משישה מיליון בני אדם".

 

ד"ר משה קנטור, נשיא הקונגרס היהודי האירופאי, התייחס למצב האנטישמיות כיום, 75 שנה אחרי שחרור אושווייץ: מי היה יכול לדמיין שרק 75 אחרי השואה, יהודים שוב יפחדו ללכת ברחובות אירופה כשהם עונדים סמלים יהודיים. מי היה מאמין שבתי כנסת יותקפו שוב ובתי קברות יחוללו ואפילו יושמדו. כנשיא הקונגרס היהודי האירופי אני יכול רק להראות לכם תמונות של קהילות שמתחבאות מאחורי גדרות. יותר מ-80% מהיהודים מרגישים לא בטוחים באירופה היום, בעוד יותר מ-40% שוקלים לעזוב את אירופה בשנים הקרובות, 3% עושים זאת כל שנה".

 

קנטור הוסיף: "זה אומר שבקצב הזה, בעוד שלושים שנה יכול להיות שלא יהיו יהודים באירופה. מה צריך לעשות? קודם כל לחנך על השואה ועל הסכנות של אנטישמיות, גזענות ושנאת זרים, ובמיוחד מגיל צעיר מאוד. שנית, אנחנו צריכים להציג חקיקה משמעותית, ושלישית, לאכוף אותה".

 

לאחר מכן נשא דברים גם הנסיך הבריטי צ'רלס: "רשע שלא ניתן לתאר לא אומר שאי אפשר לנצח אותו, שאי אפשר להבין אותו לא אומר שאי אפשר להשתלט עליו - ולכן יש חשיבות מיוחדת שצריך להתאחד כאן בישראל, היכן שכה רבים שברחו מהשואה מצאו מקלט ובנו עתיד חדש לעצמם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יונתן זינדל/פלאש90
יד ושם, היום
צילום: יונתן זינדל/פלאש90
מומלצים