שתף קטע נבחר

100 שניות לאסון: שעון יום הדין קרוב מתמיד לחצות

המדענים שמפעילים את השעון, המסמל את קרבת האנושות לקטסטרופה עולמית, הזיזו את מחוגיו קדימה: "אין מקום לטעויות". בין הסיבות שציינו: קריסת הסכם הגרעין עם איראן, ההתחממות הגלובלית ופייק ניוז. הם תקפו במרומז את טראמפ, שרק לפני יומיים קרא לא לשמוע ל"נביאי זעם"

 

 

המדענים האחראים על "שעון יום הדין", המסמל את גודל האיום הנשקף לאנושות מדי שנה בשנה, הזיזו הערב (ה') את מחוגיו כך שיצביעו על 100 שניות לחצות – השעה שמסמלת אפוקליפסה והכחדה מוחלטת של המין האנושי. מחוגי השעון, מאז שהחל "לתקתק" ב-1947, מעולם לא היו קרובים כל כך לשעת האפס.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

הזזת מחוגי השעון קדימה – שבשנתיים האחרונות הצביעו על שתי דקות לחצות – הוסברה על-ידי המדענים מארגון "ביטאון מדעני האטום" בכך שהסכנה הנשקפת לאנושות מגרעין רק גברה בשנה האחרונה. כפי שעשו בשנים האחרונות המדענים ציינו גם את הסכנות הנשקפות מההתחממות הגלובלית, אך הפעם טענו שגם הפצת מידע כוזב ברשת מהווה סכנה לאנושות.

  (צילום: AFP)
גרעין, אקלים ופייק ניוז. מחוגי שעון יום הדין קרובים מתמיד לשעת האפס(צילום: AFP)

  (צילום: Bulletin of the Atomic Scientists)
(צילום: Bulletin of the Atomic Scientists)

"אנחנו מראים כעת כיצד העולם קרוב לקטסטרופה בשניות – לא שעות, או אפילו דקות", מסרה בהודעה נשיאת ארגון "ביטאון מדעני האטום", רייצ'ל ברונסון. "אנחנו ניצבים כעת אל מול מצב חירום אמיתי – תמונת מצב בלתי מתקבלת על הדעת של סוגיות עולמיות, שבה אין מקום לטעויות או לדחיות נוספות", הוסיפה.

 

לפי BBC, בוועד של הארגון שקיבל את ההחלטה להזיז קדימה את מחוגי השעון חברים 13 זוכי פרס נובל. הם הציגו את השעון במסיבת עיתונאים בוושינגטון שבארה"ב, ולראשונה הצטרפו אליהם חברים מארגון "הזקנים", קבוצה של מנהיגים בינלאומיים ופקידים בכירים לשעבר שהקים נלסון מנדלה ב-2007. אחד מהם הוא באן קי-מון, מזכ"ל האו"ם לשעבר.

 

"אנחנו חייבים לפעול ולעבוד יחדיו", אמר באן קי-מון במסיבת העיתונאים. הוא קרא לפעול מיד נגד שינוי האקלים, שיבח את הפעילה השבדית הצעירה גרטה טונברג, ואמר: "אף מדינה או אדם לא יכולים לעשות זאת לבד. אנחנו חייבים שכולם יצטרפו למאמץ".

"כולם צריכים להצטרף למאמץ". מזכ"ל האו"ם לשעבר באן קי-מון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"כולם צריכים להצטרף למאמץ". מזכ"ל האו"ם לשעבר באן קי-מון(צילום: EPA)

חברת הוועד שקיבל את ההחלטה הסמלית, פרופ' שרון סקווסוני מאוניברסיטת ג'ורג'טאון, אמרה כי אחת הסיבות לכך היא קריסתו של הסכם הגרעין עם איראן, שבעקבות פרישת ארה"ב ממנו וחידוש הסנקציות על טהרן החלה להפר את ההסכם. החודש הודיעה איראן כי היא אינה מחויבת עוד לאף אחת מההתחייבויות שלה במסגרתו, ונשיא איראן חסן רוחאני אף הודיע כי ארצו מעשירה כיום אורניום יותר משעשתה לפני החתימה על ההסכם ב-2015.

 

סקווסוני הזכירה גם את הפיצוץ במשא ומתן בין ארה"ב לצפון קוריאה, שמטרתו הייתה להביא לפירוק האחרונה מנשק גרעיני. שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און הודיע בתחילת השנה כי ארצו תציג לעולם בקרוב "נשק אסטרטגי חדש", והכריז שפיונגיאנג לא רואה את עצמה מחויבת עוד להגבלות שהטילה על עצמה בתחום הגרעין והניסויים בטילים בליסטיים ארוכי-טווח.

 

 

"יריבות מסוכנת בין מעצמות העל מגבירה את הסיכויים לתסבוכת גרעינית", אמר מושל קליפורניה לשעבר ג'רי בראון, שחבר בוועד המדענים. "שינוי האקלים רק מסבך את המשבר. אם יש מתישהו זמן להתעורר, זה עכשיו".

 

במסיבת העיתונאים נשמעה גם ביקורת מרומזת על נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. נשיאת הארגון שמפעיל את השעון, רייצ'ל ברונסון, אמרה כי העולם מנוהל בימים אלו על ידי מנהיגים ש"משמיצים ומתעלמים משיטות אפקטיביות להתמודדות עם איומים מורכבים" – רמז עבה לכך שהנשיא האמריקני נוהג לשלול את המחקר המדעי שלפיו פעילות האדם גורמת להתחממות הגלובלית.

 

טראמפ, נזכיר, מוביל מאז שנכנס לבית הלבן מדיניות של צמצום התקנים שקבע ממשל אובמה בתחום הסביבה והאקלים, והחליט גם לפרוש מהסכם פריז. רק השבוע התייחס הנשיא לסוגיה בנאומו בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שם קרא למנהיגי העולם שלא להישמע בעצתם של מי שכינה "נביאי זעם" החוזים "אפוקליפסה". טראמפ אמר כי זהו זמן לאופטימיות בעולם, וכי פסימיות היא לא "דרך חשיבה נכונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
קרוב מתמיד לחצות. "שעון יום הדין"
צילום: AFP
מומלצים