שתף קטע נבחר

"רוחאני איים להתפטר – ובאיראן הודו בהפלת המטוס"

"ניו יורק טיימס": במשמרות המהפכה דרשו לשמור בסוד את דבר שיגור שני הטילים לעבר המטוס, טעות שהובילה למותם של 176 בני אדם, אך הנשיא חסן רוחאני זעם ואיים להתפטר. רק אחרי שלושה ימים המנהיג העליון עלי חמינאי התערב והורה לפרסם את ההודאה

 

 

ההודאה של טהרן בהפלת המטוס האוקראיני – אסון שבו נהרגו 176 בני אדם – נעשתה רק לאחר שהנשיא חסן רוחאני איים להתפטר מתפקידו, כשגילה את ניסיון הטיוח של הטעות הטראגית שאותה עשו אנשי משמרות המהפכה. כך דווח היום (א') ב"ניו יורק טיימס".

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

לפי הדיווח בעיתון האמריקני, המפקדים הבכירים במשמרות המהפכה ידעו כבר בתוך דקות ספורות שהמטוס, שהתרסק סמוך לנמל התעופה בטהרן ב-8 בינואר, הופל על-ידי שני טילי קרקע-אוויר. את הטילים ירה קצין שזיהה את המטוס בטעות כטיל שיוט, בשעות המתוחות שלאחר מתקפת הטילים האיראנית נגד בסיסים אמריקניים בעיראק.

טהרן מצעד צבאי איראן הנשיא חסן רוחאני (צילום: AFP, Iranian Presidency)
לא ידע את אמת, וסינן מנהיגים זרים. רוחאני(צילום: AFP, Iranian Presidency)

אלא שלפי העיתון, המפקדים הבכירים נמנעו מלחשוף את הטעות, אפילו לא בפני הנשיא חסן רוחאני, שממשלתו בימים הראשונים שלאחר ההתרסקות הכחישה שוב ושוב את הטענות במערב שלפיהן המטוס הופל על-ידי איראן. בסופו של דבר הם נאלצו לספר לו על כך, אך המשיכו לדרוש שהדבר לא ייחשף בפני העולם. הנשיא רוחאני, כך דווח, זעם ודרש לחשוף זאת בפומבי, ואף איים להתפטר. רק אז, שלושה הימים אחרי ההתרסקות, התערב המנהיג העליון עלי חמינאי והורה לממשלה להודות בטעות.

 

נוסעים בשדה התעופה כמגן אנושי

הדיווח של הניו יורק טיימס מתבסס על שורת ראיונות עם דיפלומטים איראנים, גורמים בהווה ובעבר בממשל, חברים בכירים במשמרות המהפכה וכן גורמים שמקורבים למעגל הקרוב של המנהיג העליון חמינאי. בכתבה של העיתון נחשפה שרשרת האירועים שהחלה עוד מהמחדלים שאפשרו את הפלת המטוס, המשיכה בניסיון הטיוח – והסתיימה בהודאה שהביכה את הממשל ועוררה זעם בקרב איראנים רבים, שיצאו להפגין ברחובות.

 

המטוס, נזכיר, התרסק בשעות הבוקר המוקדמות של 8 בינואר, כאמור שעות ספורות אחרי מתקפת הטילים האיראנית נגד שני בסיסים בעיראק, שבהם שהו חיילים אמריקנים. בגלל המתקפה, שנעשתה כנקמה על חיסול מפקד כוח קודס קאסם סולימאני, סבלו כמה חיילים אמריקנים מזעזוע מוחי, אך איש לא נהרג. עוד ביום שלפני שיגור הטילים הבליסטיים, הכוחות המזוינים באיראן נכנסו לפי העיתון ל"כוננות מלחמה" – דרגת הכוננות הגבוהה ביותר.

זירת התרסקות המטוס האוקראיני (צילום: MCT)
מחדל, וטיוח. זירת ההתרסקות בטהרן(צילום: MCT)

זירת התרסקות המטוס האוקראיני (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

משמרות המהפכה החליטו להציב, כהכנה לאפשרות של תגובה אמריקנית, סוללות של טילי נ"מ באזור צבאי רגיש סמוך לנמל התעופה אימאם חומייני בטהרן. למרות זאת, הטיסות האזרחיות מנמל התעופה המשיכו כרגיל, ולפי העיתון היו לכך שתי סיבות: גורמים באיראן חששו שהשבתת הנמל תוביל לפאניקה, אך גם קיוו שהנוכחות של מטוסי הנוסעים האזרחיים תרתיע את האמריקנים מלתקוף שם – כלומר הם ראו בהם למעשה סוג של מגן אנושי.

 

בשעות המתוחות שלאחר המתקפה, כך לפי העיתון, המפקדה המרכזית של ההגנה האווירית באיראן הזהירה שמטוסים אמריקניים המריאו מאיחוד האמירויות הערביות, וכן שטילי שיוט עושים את דרכם לעבר איראן. בהמשך האזהרה מפני טילי השיוט הוכרזה כהתרעת שווא, אך הקצין שהיה אחראי על שיגור טילי הנ"מ באזור נמל התעופה בטהרן לא שמע זאת.

איראן טהרן טקס הלוויה ל קאסם סולימאני (צילום: AFP)
חששו שהאחדות באיראן בעקבות האבל על מותו תיפגע. חמינאי ובכירי המשטר בהלוויית סולימאני(צילום: AFP)
איראן טהרן טקס הלוויה ל קאסם סולימאני (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

איראן טהרן טקס הלוויה ל קאסם סולימאני  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הוא זיהה בטעות את המטוס האוקראיני כטיל שיוט וביקש ליצור קשר עם מפקדיו כדי לקבל מהם אישור להפילו. לפי מפקד חיל האוויר של משמרות המהפכה, הגנרל אמיר עלי חאג'יזאדה, הוא לא הצליח לתקשר איתם, כיוון שמערכת הקשר שובשה – בכוונה או שלא. משלא הצליח ליצור קשר עם מפקדיו, אותו קצין (ששמו לא נחשף) לחץ על הכפתור ושיגר טיל אחד לעבר המטוס. אחרי פחות מ-30 שניות שיגר עוד טיל. המטוס התרסק אחרי כמה דקות, וכל 176 הנוסעים ואנשי הצוות – רובם איראנים או איראנים-קנדים – נספו.

 

חאג'יזאדה הודה בהמשך כי הוא דיווח על הטעות הטראגית מיד לאחר מכן. לפי העיתון, הוא חזר ממערב איראן, שם שהה כדי לפקח על מתקפת הטילים בעיראק, ויידע את שלושת המפקדים הבכירים ביותר באיראן, בהם גם חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה. בעצתו של חאג'יזאדה, כבר מההתחלה הוחלט לשמור זאת בסוד מפני אנשי יחידות ההגנה האווירית. לדבריו של מפקד חיל האוויר של משמרות המהפכה, הדבר נדרש כדי למנוע מהם לחשוש מלשגר טילי נ"מ נוספים, ובכך לפגוע ביכולת ההגנה האווירית של איראן באותן שעות, אז עדיין לא היה ברור אם בכוונת ארה"ב להגיב למתקפת הטילים.

 

חמינאי לא ידע – וסינן מנהיגים זרים 

המפקדים הבכירים החליטו להקים ועדה סודית שתחקור את נסיבות האסון, והורו לכל מי שמעורב בתקרית לא לדבר עם איש על שאירע. הקצין ששיגר את שני הטילים תושאל במשך שעות, וכך גם מפקדיו וכל שאר המעורבים. הוועדה בחנה גם את האפשרות שישראל או ארה"ב הן ששיבשו את מערכת הקשר, שמנעה מאותו קצין לדבר עם מפקדיו לפני ששיגר את הטילים לעבר המטוס.

 

 

בשעות הערב של 8 בינואר, יום רביעי, כבר היה ברור לוועדה שהמטוס הופל בשל טעות אנוש. אך למרות שהם דיווחו זאת למנהיג העליון חמינאי, הדבר לא נחשף בפני שאר אנשי הממשל, אפילו לא בפני הנשיא חסן רוחאני. בין היתר, לפי העיתון, הם חששו שההודאה בטעות הנוראית תעורר שוב גל הפגנות נגד המשטר, זמן לא רב אחרי ההפגנות בשל מחאת הדלק בנובמבר אשתקד, שבדיכוי שלהן נהרגו מאות מפגינים.

 

הגנרלים הבכירים חששו גם שההפגנות הללו ישבשו את תחושת האחדות שנוצרה באיראן בעקבות האבל הלאומי על מותו של סוליאמני, שנחשב לאייקון לאומי שם. "הם תמכו בטיוח בגלל שהם חשבו שהמדינה לא תוכל להתמודד עם עוד משבר", אמר לעיתון בכיר במשמרות המהפכה, שביקש לשמור על עילום שם. "בסופו של דבר, השמירה על המהפכה האיסלאמית היא היעד החשוב ביותר, בכל מחיר".

 

על רקע הדיווחים במערב שהחלו להתפרסם אז, על כך שהמטוס הופל על-ידי טיל איראני, פקידים בכירים החלו לפרסם הכחשות, בהן נטען בין היתר שהטענות הללו הן "שקר מוחלט". אפילו ראש מנהל התעופה האזרחית הכחיש את הטענות. הפקידים טענו שמדובר ב"מזימה" של המערב ובניסיון לפגוע באיראן באמצעות "לוחמה פסיכולוגית". אבל בתוך הממשלה, כך לפי הדיווח, לא היו כל-כך בטוחים.

 אמיר עלי חאג'יזאדה מפקד חיל האוויר של איראן (צילום: AP)
דיווח מיד, אבל רק אחרי שלושה ימים פורסמה הודאה. מפקד חיל האוויר של משמרות המהפכה, אמיר עלי חאג'יזאדה(צילום: AP)

הנשיא רוחאני וגם שר החוץ שלו מוחמד ג'וואד זריף לא ענו לשיחות טלפון של מנהיגים זרים, כיוון שלא היו להם התשובות לשאלות שהם ידעו שאותם מנהיגים ישאלו. רוחאני, כך לפי הדיווח, ניסה להתקשר למפקדים צבאיים שונים, אך גם אלו לא ענו לו. באותה עת, יממה לאחר הפלת המטוס, עדיין נאמר לאנשי ממשל שונים, שניצלו את קשריהם בצבא, כי הטענות שהמטוס הופל על-ידי טיל נ"מ הן שקר.

 

הדובר בכה: "הכול שקר, הכבוד שלי הלך"

ההכחשות נמשכו גם ביום שישי, 10 בינואר, אז פרסם דובר הממשלה של רוחאני, עלי רבעי, הודעה שבה נאמר כי הטענות שאיראן הפילה את המטוס הן "שקר גדול". אבל שעות ספורות לאחר מכן רוחאני כבר ידע את האמת. הגנרלים הבכירים נפגשו עמו סוף-סוף, וחשפו אותה בפניו. גורמים בממשל אמרו לניו יורק טיימס כי רוחאני זעם, ודרש לפרסם הודאה באופן מיידי. הגנרלים התעקשו לשמור על כך בסוד – ואז רוחאני איים לפרוש. הוא טען בפניהם כי בכל מקרה ארה"ב וקנדה יחשפו בהמשך את האמת, ולדבריו אם איראן לא תחשוף אותה בעצמה, האמון בממשלה ייפגע והמשבר יהיה חמור אף יותר.

 

 

לפי העיתון, אחד הנוכחים בפגישה המתוחה הזו יידע את המנהיג העליון על חילופי הדברים. חמינאי התערב וצידד למעשה ברוחאני – הוא הורה להכין הודעה שבה איראן תודה בהפלת המטוס. עלי רבעי, שהוא כאמור דובר הממשלה, פרץ בשלב זה בבכי לפי העיתון. "הכול היה שקר", הוא אמר לפי איש דת בכיר בשם עבאס עבדי. "הכול היה שקר. מה עליי לעשות? הכבוד שלי הלך".

 

בבוקר שלמחרת פורסמה ההודאה הראשונה מטעם הצבא, שלפיה המטוס הופל בשל "טעות אנוש". שעה ורבע לאחר מכן גם רוחאני פרסם הודעה משלו, שבה נרמז מעט למתיחות שמאחורי הקלעים. הנשיא אמר שקבלת ההודאה מצד משמרות המהפכה היא "צעד ראשון", כשלדבריו צעדים נוספים נדרשו. דוברו של חמינאי, השמדין אשנה, היה בוטה יותר בציוץ בטוויטר. "מה שחשבנו שהיה חדשות היה שקר. מה שחשבנו שהיה שקר היה חדשות. למה? למה? תיזהרו מטיוחים ומשלטון צבאי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"זעם ואיים לפרוש". רוחאני
צילום: רויטרס
מומלצים